TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Battle Beast - No More Hollywood Endings

Posted by Today's Metal Crew On събота, март 16, 2019 0 коментара

ЖАНР: Melodic Heavy Metal
ОТ/Д: Швеция | 22.03.2019
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~46 минути

Прес релийзът за този албум повтаряше една и съща фраза - "100% metal, 0% bullshit", което моментално ме тригърна, защото... вече бях чул два сингъла и процентното изражение на булшита беше доста по-високо от нулата. Да ме прощават Battle Beast за скептицизма, но от това, което показват след напускането на Антон Кабанен (основал Battle Beast), още не са ме убедили, че могат да справят без него. Но въпреки целия ми скептицизъм няма как да не призная - "No More Hollywood Endings" започва изненадващо добре.

"Unbroken" дава старт с бързо темпо, прав ритъм и 80-арски рокаджийски вайб, а заглавното парче, въпреки леко занижените като гръмкост китари, радва с готини мелодии и рифове, като припевът напомня за силните години на групата. "Eden" пък избухва с почти Nightwish-ско звучене, пиано и зарибяващ припев. "Unfairy Tales" сваля темпото и връща 80-арския рок вайб, но макар да не го извежда толкова добре, колкото Beast In Black, парчето не е лошо. "Endless Summer" обаче прилича на всяка друга 80-арска песен по MTV, изпята от поп звезда с тежък грим и бухнала коса, а това определено не е "100% метъл".

В "The Hero" пък почва съвсем да си личи, че в Battle Beast липсва композиционна креативност, защото това е просто поредното 80-арско рок парче, в което няма изненада или някаква "врътка", както му викаме на сценарен език. "Piece of Me" се опитва да промени това с малко електроника и насечени рифове, но тук слабото звено е гласът на вокалистката Ноора. Да, тя може и да има жесток глас, но това не е песента за нея. Виж, баладата "I Wish" вече е подходяща за демонстриране на огромния ѝ диапазон, макар че инструменталът не е нищо особено и бива спасен само от красивите оркестрации в него.

Към финала ни повежда 6-минутната "Raise Your Fists", която започва като саундтрак на "Карибски пирати" и продължава като епичен хеви метъл, какъвто за миг бях забравил, че се очаква от Battle Beast. Парчето е може би най-добре развитото в албума, има си китарно и клавирно соло, брейкдаун, речетатив, атмосфера, че даже и малко фолклорни елементи на финала, малко сякаш е финален трак. "The Golden Horde" пък отваря с електронни бийтове и транс лийдове, но бързо преминава в класически пауър метъл, който да те накара да се зачудиш "Къде спахте, че не пуснахте тоя трак по-рано?!". За финал е оставена мелодичната "World on Fire", която нито мога да критикувам, нито да похваля с нещо повече от "типична за тях".

"No More Hollywood Endings" се оказа по-добър от очакванията ми, но липсата на Антон Кабанен продължава да се усеща силно. Не ми останаха и много симпатии към Battle Beast, след като се отнесоха по такъв начин с Антон и в общи линии го изгониха от собствения му проект. Е, няма да взимам предвид това в оценката си, но няма и да влизам в хора на прехласнатите от новите успехи на Battle Beast. Да, новият албум е по-добър от очаквания от мен провал, но с изключение на 3-4 парчета не чувам това, което изведе Battle Beast до днешните висини. А ако искам да го чуя, ще се наложи да си пусна Beast In Black.
 
+ + + + +
Стъпка в правилната посока и далеч по-добре от първоначалните очаквания за поп и диско.
Много мелодичност, малко епичност и солидни дози 80-арски влияния.
Няколко учудващо силни парчета в началото и в края.
Значително подобрена китарна работа. 

- - - - -
Все по-малко батъл и все по-малко бийст.
Някои доста посредствени и лесно забравими парчета + едно наистина ужасно такова.
Не всички песни са подходящи за гласа на Ноора, която така или иначе не се надскача особено.
Осезаема липса на креативност в пълнежните композиции.
Безспорна загуба в задочния двубой с Beast In Black.

IF YOU LIKE
Beast In Black, Ghost, Civil War, Gloryhammer, Brothers of Metal, Nightwish, Beth Hart и др.

Автор: Testset
[6/10]
 


0 Response for the "Battle Beast - No More Hollywood Endings"