TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Frozen Crown - Crowned In Frost

Posted by Today's Metal Crew On вторник, март 12, 2019 0 коментара

ЖАНР: Power Metal
ОТ/Д: Италия | 22.03.2019
ЛЕЙБЪЛ: Scarlet Records
ОТНЕМА: ~46 минути

Frozen Crown добиха бърза и заслужена популярност още с дебютния си албум, с който просто нямаше как да не привлекат внимание. Нека не се лъжем - всички цъкнахме от любопитство, защото не всеки ден виждаме 17-годишни (поне преди година) китаристки в пауър метъл групи, особено пък тъмнокожи левичарки. А след любопитството - останахме за музиката. И преди някой да се е разсърдил и да е викнал "Сексизъм!", "Расизъм!", или нещо тъпо от сорта на "Какво, кубино-италианките не могат да са пауър метъл китаристки ли, патриархална свиньо?!" - не, не казвам нищо такова. Даже много се радвам да видя подобна гледка, но не искам и да се правя на ударен, сякаш това е ежедневие в метъл света. Супер е, радвам се искрено, момичето свири жестоко, само адмирации, това е. Всъщност, те и Конкурент някога имаха 17-годишна китаристка, която беше напуснала училище, за да свири с чичаците от групата и беше доста крийпи картинка, но не съм сигурен какво стана там. А май и не искам да знам.

Новият албум започва там, където свърши дебютният и продължава с пълна скорост напред през снега. Още от отварящите акорди на скоростния сингъл "Neverending" става ясно, че този път Frozen Crown ще са дори още по-агресивни, а вокалистката Jade моментално грабва ухото с епичните си, завладяващи вокали. И нека съм варварин, но това сигурно е една от общо трите пауър метъл групи с дами зад микрофона, на които реално им се получава и звучат добре в този жанр, да ме прощават Гранулом. И тук всичко започва повече от обещаващо и от която и песен да започне човек - няма да сбърка и ще попадне на качествен, типично италиански (но със сигурност допадащ и на японците) пауър метъл. Но след няколко поредни песни започва да се усеща нещо, което после няма как да "отчуеш".

Проблемът ми с "Crowned In Frost" идва след съвсем малко и той е, че вокалите на Jade звучат адски еднообразно. От време на време се включват мъжки харш вокали за малко разнообразие, но и това не се оказва достатъчно. Все готини сами по себе си композиции като "In the Dark", "Battles in the Night", дългата 7:30 минути "Winterfall" и "Unspoken" имат различни дължини и различно темпо, но един и същи дух и хъс, най-вече във вокалите. Не че Jade не е добра вокалистка, напротив - просто пее равно, с един и същ тембър през цялото време, при това с наслагване на вокалите на почти всяка думичка, което прави твърде много впечатление, особено след първата третина на албума. Зад нея и музиката започва да върви все по-равно и песните постепенно започват да се различават само по началото си.

Опит за малко повече мелодия и разнообразие се дочува в "Lost in Time", където за миг се спира и с досадното наслагване на вокали, поне в куплетите. "Forever" връща скоростното пауър метъл звучене, но задържа и разнообразието с готини вокални хрумвания, които отличават песента от останалите въпреки все така присъстващото наслагване на вокали. Заглавната и финална "Crowned in Frost" затвърждава впечатленията до момента и колкото и пъти да стигах до нея, се чудех защо не харесах този албум малко повече.

Сериозно, какъв ми е проблемът? Frozen Crown са добра група, правеща качествен пауър метъл с качествен инструментал и добра вокалистка. Която и отделна песен да чуя от него, ще си кажа "Бре, това е много яко!", но като слушам целия албум всичко се слива в една голяма снежна вихрушка и макар да знам, че не е така - ми се струва, че се повтарят едни и същи парчета, та даже и уж ползваните за разнообразие харш вокали все едно се повтарят. Така хем си проличава силата да се композират отделни песни, хем слабостта да се сътвори цял, хомогенен албум. Пък и честно казано - дебютът им беше по-добър, по-разнообразен, по-впечатляващ. Този нов албум звучи като писан набързо, за да се яхне вълната на придобитата популярност и да се впечатлят японските фенове. Нищо лошо, просто не бих могъл да нарека този нов албум "напредък". Което не значи, че няма да чакам следващия с интерес.
 
+ + + + +
Свежи лица, правещи пауър с едновременно класическо и модерно звучене.
Малко други групи в жанра могат да се похваля с качествени вокалистки.
Отличително добра китарна работа.
Много надъхващи композиции! 

- - - - -
Без особени изненади в композиционен аспект.
Еднообразнички вокали, които по някое време водят до цялостно еднообразие.
Възможно е в разни моменти окото да е по-впечатлено от ухото.
Изключителна креативност при избора на заглавие на албума. 

IF YOU LIKE
Gwyllion, Amberian Dawn, Hydria, White Skull, Dragonforce, Magic Kingdom, Visions of Atlantis и др.

Автор: Undepth
[6.5/10]
 


0 Response for the "Frozen Crown - Crowned In Frost"