TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Children of Bodom - Hexed

Posted by Today's Metal Crew On петък, март 01, 2019 0 коментара

ЖАНР: Melodic Death Metal
ОТ/Д: Финландия | 08.03.2019
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~45 минути

Много вода изтече, откакто говорехме за албумите на Children of Bodom като за "синия", "зеления" и "червения", затова се чудя - да наричам ли този "лилавия"? Размислите настрана, наистина много време мина от онези години - Алекси Лаихо все още беше секс символ сред тийн метълките, a днес прилича по-скоро на пушеща по 4 кутии цигари на ден бивша гимнастичка и настояща служителка в тото пункт. Това обаче не му пречи да звучи все така добре, както преди 20 години. Всъщност, Children of Bodom като цяло също не звучат много по-различно - но под повърхността се крие нещо повече от това.

COB многократно опитваха да излязат от сянката на първите си мега успешни албуми, но в последните 15 години сякаш все нещо не им достигаше, а понякога направо си се проваляха с гръм и трясък (особено като пуснаха оная скейтърска песен като сингъл), затова, логично, феновете все по-често надигаха глас за "връщане към корените". И може би сега чуваме нещо такова в "Hexed", най-вече заради добре разработените клавири и присъединяването на втори китарист, с когото се раждат някои доста готини китарни хармонии. Това, от своя страна, освобождава място на клавира, който до голяма степен се грижеше и за отговорностите ритъм китарата в последно време - и от това печелят всички.

Отварящата "This Road" показва добре какво горе-долу да се очаква от албума - стабилен COB с чудесни рифове, малко повече мелодия и... без чудеса, нека е ясно. "Under Grass and Clover" също съчетава класически Bodom с модерни елементи и електроника, но слабичкият, почти неотличим припев малко прецаква нещата. "Glass House" също започва ударно с винтидж Bodom-ски риф и тук още повече си личи колко по-хубаво е да имат постоянен ритъм китарист! Китарните фенове да обърнат специално внимание!

Доста хвалби чух от колеги за "Hecate's Nightmare", която имала готик привкус, рок, прог, мрак и какво ли още не, но аз не бих се посвенил да кажа, че това е най-слабата песен в "Hexed". Немощното ѝ темпо ме прозя три пъти в рамките на минута, а общото усещане, че парчето е записано от седнали по дивани махмурлии така и не ме напусна до края. "Kick in a Spleen", подходящо за заглавието си, почва със скоростен траш риф и е сред най-тежките в албума, може би защото като цяло си е почти чист траш тупаник, а брейкдаънът на 1:49 и последвалите го едно китарно и две клавирни сола наистина ме върнаха към култовите години на групата. С "Platitudes And Barren Words" и модерното ѝ електронно звучене в началото пък някак се замислих за добрите години на Sonic Syndicate и ако ги нямаше странните глем рок вокали в припева (честно, това Алекси ли е, или Wednesday 13?), тракът може би щеше да ми е сред любимите в албума.

Заглавното парче "Hexed" е едно от най-изпипаните в творбата и преминава през много фази в петте си минути - убийствен риф, траш ритъм, пауър метъл клавири и вечно ядосаният Алекси, който най-вероятно пак хейти някого по микрофона. Заигравката между китарно и клавирно соло пък идва точно на място, за да превърне песента в друг от албумните ми фаворити. Първите секунди на "Relapse (The Nature of My Crime)" удрят като песен на Hammerfall, но впоследствие бързо ни се напомня коя е групата тук - вече в средничко темпо, открояващо се добри клавири и подобаващо агресивен Алекси. Ритъм секцията играе главна роля в пълната с насечени рифове "Say Never Look Back", които продължават в по-бавно темпо и в "Soon Departed", а за финал е оставена... "Knuckleduster". Очите не ви лъжат, това е същата песен от ЕР-то "Trashed, Lost & Strungout", но презаписана и, доколкото разбирам - с малко по-различен текст, защото Алекси не е успял да си спомни оригиналния такъв и сам не се разбира. Очаквано, презаписана версия звучи доста по-добре от оригинала, най-вече заради значително по-добрата продукция.

Честно казано - не очаквах "Hexed" да е добър, но след няколко слушания съм готов да кажа, че е най-добрият им албум в последните 15 години и албумът им с най-добра продукция изобщо някога. В него ми липсва само тотален мегахит и малко повече разнообразие, а щях да мина спокойно без "Hecate's Nightmare" и мърдърдолските вокали в "Platitudes And Barren Words" и няколко други момента от албума. Щях да се радвам пък на още повече клавишни и електроника, защото им отиват адски много, а за капак - нямам грам забележки към китарите и ритъм секцията. "Hexed" е албум, който съчетава класическото им звучене с модерно такова и може би след толкова много години, това ще се окаже правилниото продължение за групата, която дълго време беше в очевидна безпътица. Е, "Hexed" слага край на това - поне засега.
 
+ + + + +
Може би най-добре изпипаният им албум от 15-ина години насам
Частично завръщане към класическото звучене, но с модерни елементи.
Страхотна китарна и клавирна работа, с хармонии, сола и "двубои"!
Най-добрата им продукция в албум изобщо досега, ако смея да го кажа. 

- - - - -
Слабички припеви като цяло.
2-3 твърде лесни за забравяне и пропускане композиции.
Някои малко странни решения, най-вече във вокално отношение.

IF YOU LIKE
Norther, Kalmah, Wintersun, In Flames, Ensiferum, Amorphis, Soilwork, Sonic Syndicate и др.

Автор: Undepth
[8/10]
 


0 Response for the "Children of Bodom - Hexed"