TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Fiddler's Green - Heyday

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, февруари 25, 2019 0 коментара

ЖАНР: Celtic Punk/Folk Rock
ОТ/Д: Германия | 08.03.2019
ЛЕЙБЪЛ: Deaf Shepherd
ОТНЕМА: ~46 минути

Направо е трудно за вярване, но Fiddler's Green са на сцената вече почти 30 години, но не спират да търсят развитие и ново звучене във всеки нов албум. И макар все още нищо в последно време да не може да бие "Winners & Boozers" и "Wall of Folk", новите им, още по-"келтик пънк" албуми също са пълни с живот и са дори някак по-тежки от предишните им неща. В този ред на мисли, "Heyday" е естествен наследник на "Devil's Dozen", само че е дори още по-пънк, още по-бунтарски и... badass.

Още в началото ни лъхва познатото ирландско пънк звучене (цигулки, акордеони и ирландски ритми) с "The Freak of Enniskillen" и "Limerick Style", а между тях се е сврял сингълът "No Anthem", който казва ясно, че "това не е химн, това е истинска песен за бунт". По този начин Fiddler's Green адресират нестабилния социо-политически климат и не се притесняват да заемат политическа позиция срещу все по-силно надигащите се крайнодесни движения в Германия и Европа. Идеална за пиене (или сбиване) в бар пък идва "Limerick Style", а "Born to be a Rover" хваща ухото с разтанцуващ ска ритъм и е може би най-силният трак до момента в албума.

Казваме си "наздраве" на ирландски със средняшката "Sláinte", сваляме леко темпото с още по-средняшката "Better You Say No" и ставаме от масата да се раздвижим с веселяшката "Cheer Up", за която подозирам, че също ще получи видео по някое време. Следва "One Fine Day", която неслучайно бе избрана за сингъл, защото определено е сред най-добре построените парчета в албума. Истински готината изненада обаче идва веднага след това с кавъра на ирландската пъб песен "John Kanaka", която групата изпълнява по изключително готин начин на живо. Последните три песни в албума са заглавната и доста тежка като за тях "Heyday", бързата, пънкарска и веселяшка "Steady Flow" и баладата "Together as One".

Харесвам Fiddler's Green от ужасно много години, но в последните им два албума ми липсва нещо, което сякаш изгубиха след "Winners & Boozers". Допреди 6 години звученето им беше по-открояващо се, по-разнообразно, припевите им бяха по-зарибяващи, фолклорните елементи имаха по-сериозна роля, постройките на песните им беше различна... а сега звучат малко като всяка друга celtic punk група наоколо. Не че е лошо, но колкото и да слушам "Heyday", все ми е трудно да отлича дори един трак, за който да кажа "Ей това е абсолютен убиец!" (дори за силните "No Anthem" и "Born to be a Rover"), докато преди можех да посоча поне по 4-5 такива на албум. Но пък, от друга страна, ако си падате по по-"редови" келтски пънк, "Heyday" може да се окаже точно вашия градус ракия. Или по-скоро уиски.
 
+ + + + +
Все по-тежко (особено откъм китари) и badass звучене.
Перфектна музика с атмосфера за ирландски пъб, пиене на уиски и горчива бира.
Много поводи за куфеене, танци, общо раздвижване, припяване и още наздравици. 

- - - - -
Леко еднообразен и без особени изненади - сякаш се самоповтарят на места.
Липсват открояващите се хитови тракове, каквито правеха с купища допреди няколко години.
Сякаш нещо се изгуби след 2013-а и става все по-трудно да бъде намерено...

IF YOU LIKE
Dropkick Murphys, The Rumjacks, Flogging Molly, Flatfoot 56, The Tossers, The Bastard Suns и др.

Автор: Testset
[6.5/10]
 


Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Fiddler's Green - Heyday"