TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Avantasia - Moonglow

Posted by Today's Metal Crew On петък, февруари 01, 2019 1 коментара

ЖАНР: Heavy Metal/Rock Opera
ОТ/Д: Германия | 15.02.2019
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~67 минути

Предполага се, че носталгията по метъл операта вече трябва да е отминала, но аз продължавам да съм сред хората, които живеят с мисълта, че след почти 20 години Avantasia пак ще направят нещо ново в този стил. Е, нека разсеем съмненията - "Moonglow" не е метъл опера - и това не е изненада. Но пък е... рок опера. Странно позитивна, мажорна и, ако трябва да ползвам езика на старите квартални трашъри, обясняващи защо не ходят на концерти на Helloween - "това е хепи метъл бе". Но, признавам, аз вече очаквах нещо такова, макар и в един от тийзърите за миг да се подлъгах, че това ще е пауър метъл албум. Реално тийзът е от единствената песен в албума, която е пауър метъл. Но всичко по реда си.

Отсега казвам, че няма да мрънкам, задето албумът не покрива очакванията ми за пауър метъл - Тобиас Замет си знае какво прави. Не обещавам, обаче, че няма да мрънкам за други неща. Като например за откриващата, 10-минутна "Ghost in the Moon", която наистина звучи като Дисни рок опера - толкова позитивно, че чак сладникаво. Песента е страхотно построена, детайлно изпипана и все пак оставя едно такова чувство, че съм изгълтал туба кленов сироп на екс. Началото на "Book of Shadows" вече повече прилича на Avantasia и сякаш китарите се включват за пръв път чак тук. Във втория куплет се появяват Рони Аткинс, Ханзи Кюрш, Йорн Ланде и изненадващо за мен - Миле Петроца, покрай чиято караница върху микрофона песента придоби сериозни траш измерения. Великолепна колаборация между гигантски имена, които иначе трудно бихме си представили заедно на едно място (най-вече с Миле Петроца).

Още третата песен в албума обаче е балада - твърде рано за такава, но явно Тобиас не е имал търпение да чуем гласа на Кендис Найт. Покрай нея "Moonglow" носи някак Nightwsih-ски вайб, а особено пък с припева е лесно да определим влиянието и като такова от ерата с Анет. И ако една 4-минутна балада не е била достатъчна, веднага след нея идва 11-минутна такава - "The Raven Child". Тобиас има афинитет към епичните, свръхдълги песни, особено когато в тях пеят Ханзи и Йорн, но това също не е изненада. Ако трябва да съм честен, дори да оценявам епичността на композицията, тя започна да се откроява с нещо наистина яко чак към 8-ата си минута, когато реално спря и да е просто дълга балада с гости. Съжалявам, че го казвам, сериозно, чак ми е гузно, че не харесах първите 8 минути, но наистина не ме изненадаха с нищо в тях.

"Starlight" почва обещаващо с динамичен ритъм и готини синтове, но всичко това рязко изчезва и бива заменено от още мажорно, позитивно, сладникаво настроение, включително в припева. Песента, в крайна сметка не е лоша, но можеше да е много по-добра. Следва нова балада с "Invincible", този път с участието на Джоф Тейт, който остава зад микрофона и в дългата 7:30 минути "Alchemy". Там, разгеле, удря един по-метълски риф в началото и въпреки поредния хепи припев, тук позитивизмът и сладникавостта са идеално балансирани. С почти същата дължина се откроява и следващата "The Piper at the Gates of Dawn", където до Замет, Аткинс, Ланде и Тейт се присъединяват още Ерик Мартин и Боб Кейтли. Ритъмът напомня малко за пауър метъл, но прекалената сладникавост продължава да е много странен и объркващ фактор за мен. Нищо против позитивизма, но тук е в количества, които съм виждал само от мормоните на улицата, които току-що са чули благата дума. Окей, разбрахме, позитивно е, ама чак е странно, съжалявам. Следващата "Lavender" (що за име на метъл песен?!) пък продължава в същия "Дисни рок опера" дух.

Едно от най-хубавите неща в албума се случва в "Requiem For a Dream", която не просто е пауър метъл песен, а пауър метъл песен с гласа на Михаел Киске! Да, определено имахме нужда и от пауър метъл, и от бас сола, и от хелоуински рифове. Нямаше да се оплачем, ако бяха и повече, но хайде сега, нали обещах, че няма да мрънкам точно за това. Финалът на изданието, което получих за ревю, идва с учудващо свеж кавър на "Maniac" на Michael Sembello. И някак иронично, не звучи чак толкова сладникаво и позитивно, колкото много от другите парчета в албума. И май е време за цялост нов подход, че този зазвуча изтъркано.

Адски ми е гузно, че мрънкам върху труда на Тобиас, но няма как да си кривя душата. Да, знам, че не мога да изкомпозирам и две ноти от това, което може той, но тук аз съм фенът, който следи Avantasia от самото начало и не мога да кажа, че ще си пускам "Moonglow" особено често в бъдещето. Да, всичко в албума е детайлно изпипано, носи атмосфера, усеща се епичност, красота и си личи цялата емоция, която Тобиас е вложил във всяка нота, но... твърде е сладникав тоя албум бе, да му се не види! И толкова странно позитивен, че направо си представям как след миг Тобиас ще ми звънне на вратата с бяла риза, усмихнат до уши и ще ми даде брошура, в която да науча благата вест, че има нов албум на Avantasia. Схващам и цялата "ако Дисни анимацията за Камбанка имаше рок опера за саундтрак" идея, но не мисля, че точно това е стихията на Avantasia. Адски си харесах и няколко песни в албума, в които наистина се случват неща, които няма къде другаде да се случат, само че имам чувството, че Тобиас се е опитал да направи нещо толкова мащабно и приказно, че и сам не е могъл да се надскочи. Надявам се поне той да е доволен от крайния резултат и да продължава да твори това, което иска. Но поне аз този път ще си остана с няколкото готини песни и ще забравя бързо за всичко останало в приказно странния "Moonglow".
 
+ + + + +
Детайлно изпипан, епичен, изпълнен с атмосфера албум с "рок опера" звучене.
Кристално чист звук, next level клавишни, много свеж саунд като цяло.
Цяла плеяда страхотни вокалисти дават гласовете си из албума. 

- - - - -
Толкова мажорен, приповдигнат и позитивен, че чак е странно и дискомфортно.
С няколко ярки изключения - нищо кой знае какво ново, оригинално и впечатляващо.
Тобиас се задържа твърде много в комфортната си зона - май е време за нов подход.
Твърде много рок, твърде малко метъл.

IF YOU LIKE
Edguy, Helloween, Unisonic, Blind Guardian, Sonata Arctica, Masterplan, Pretty Maids, ЯR  и др.

Автор: Testset
[6.5/10]
 

Categories: , , , , , , , , , ,

1 Response for the "Avantasia - Moonglow"

  1. Анонимен says:

    Нещо не разбрах с какво именно позитивизма вреди на албума. Има няколко наистина прекрасни песни.