TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Rhapsody of Fire - The Eighth Mountain

Posted by Today's Metal Crew On вторник, февруари 05, 2019 0 коментара

ЖАНР: Power Metal
ОТ/Д: Италия | 22.02.2019
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~65 минути

Rhapsody of Fire е все по-малко Rhapsody, но това не пречи на Алекс Старополи и компания да поддържат пауър метъл духа жив, при това с нов вокалист. Мястото зад микрофона зае Джакомо Воли, чийто глас пасва идеално на музиката на RoF, която пък може и да не е епично кинематична като тази на вече несъществуващите Luca Turilli's Rhapsody, но определено ще се понрави на феновете на добрия стар неокласически симфо пауър метъл. А като прибавим, че за този албум са ползвани и услугите на симфоничния оркестър на БНР, "The Eighth Mountain" става с дори още една идея по-любопитен за нас.

Началото на албума нямаше как да е по-обещаващо - след интрото ни връхлита лавина от три скоростни симфо пауър композиции - агресивната "Seven Heroic Deeds", отвяващата с двойни каси и китарни сола "Master of Piece" и надъхващо бойната "Rain of Fury". "White Wizard" успокоява нещата със средно темпо, а "Warrior Heart" е балада със средновековни инструменти, с което леко напомня за Elvenking. След кратката "почивка" идва време за нови дози епичен пауър метъл с "The Courage to Forgive", която стъпва тежко със своите старт/стоп рифове, подкрепени от епични оркестрации и хорове. Следва близо 10-минутният епос "March Against the Tyrant", с който, ако бяха по-мързеливи, RoF спокойно можеха и да за крият албума.

Но не! Следва още от това, в което групата се чувства в свои води - мелодичен пауър метъл, с налягащите двете каси "Clash of Time" и "The Legend Goes On", героично бавния подход към финала с "The Wind, The Rain & The Moon" и финалният 11-минутен епос с "Tales of a Hero's Faith". Това е и най-разнообразната, най-изпипана композиция в албума, в която може да се чуе всичко - смени на темпото, оркестрации, хорове, мелодични части, че даже и малко "зли" харш вокали от блестящо справящия се нов фронтмен Джакомо. Самият сър Кристофър Лий (RIP) пък се включва към 8-ата минута, за да ни разкаже с епичния си глас история за едно унищожено, но възродено впоследствие човечество. Честно, никога не съм обичал, когато в песен се включи разказвач, но гласът на сър Кристофър Лий буквално ме накара да настръхна.

"The Eighth Mountain" е неочаквано (за мен) як албум на Rhapsody of Fire. Признавам, че бях скептично настроен покрай всичките промени в групата в последните години и може би затова изненадата беше толкова приятна. Даже вече няма значение, че зад тази музика стои името Rhapsody - и дебютен албум да им беше, пак щях да съм повече от доволен. И как да не съм?! Кой пауър метъл фен не обича скоростни композиции и епични оркестрации, още повече когато последните са "родно производство"?! Е, не е като да няма и проблеми, разбира се. Основен такъв, например, е този, че някои от композициите твърде много си приличат заради сходното темпо и употребените в тях похвати, но тук вече навлизаме с един крак в зоната на белите кахъри. В крайна сметка "The Eighth Mountain" звучи свежо, епично, надъхващо, мелодично, стабилно, уверено и категорично силно - от какво точно да недоволствам?
 
+ + + + +
Ударен, скоростен, мелодичен, надъхващ и епичен.
Усещане за завръщане към класическото Rhapsody звучене.
Балансирани, живи оркестрации, изсвирени от симфоничния оркестър на БНР.
Много професионализъм и умения, показвани от всеки от музикантите.
Макар и да останаха леко извън големите прожектори, а и с нов вокалист, RoF държат ниво.

- - - - -
Няколко малко по-еднообразни, приличащи си една с друга композиции.
1-2 песни, които не се вписват особено добре в цялостната концепция.

IF YOU LIKE
Hammerfall, Angra, Dark Moor, Magic Kingdom, Avantasia, Dragonforce, Helloween, Elvenking и др.

Автор: Testset
[8/10]
 

0 Response for the "Rhapsody of Fire - The Eighth Mountain"