TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Schattenmann - Epidemie

Posted by Today's Metal Crew On петък, юни 21, 2019 1 коментара

ЖАНР: Industrial Rock/Metal/NDH
ОТ/Д: Германия | 05.07.2019
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~45 минути

Опитите за възраждане на NDH стила бяха успешни, но лека-полека отново стигнахме до мига, в който доста от групите в жанра звучат сходно, а особено за нетренираното ухо, да го кажем възможно най-грубо - като "нискобюджетни Rammstein". Тук обаче винаги сме правили разликата и изобщо не гледаме на останалите NDH групи така, особено когато се опитват да "раздвижат" нещата и да подмятат фрази като "NDH 2.0" за музиката си. Предполагам, че от това трябва да се разбират опитите за прокарване на повече мелодични линии, което е супер, но, ако трябва да съм честен, това е едва началото на пътя и има много, много за вървене, преди да кажем, че дадена група е стигнала ниво "NDH 2.0".

Schattenmann се опитват да избягат от клишетата на стила, смесвайки го с мелодичен германски рок, но клишето ги настига и ги удря зад врата, докато се напъват да звучат "както трябва" и вокалистът им (и бивш китарист на Stahlmann, който май-май леко ги закопа с напускането си) Франк Херциг се напъва да пее по начини, които не му отиват особено. И пак стигаме до клишето, че за да си NDH вокалист не се иска да владееш пет октави, но пък поне е хубаво да знаеш какво можеш и какво не, а Франк май все още не е напълно наясно със способностите си. Ако беше - надали щеше да съществуват песни като "Ruf der Engelи "Nadel und Feden" - балади, в които гласът е на преден план и всяко малко кривване си личи много.

Но стига съм хранил, че ще излезе, че "Epidemie" е някакъв провал, какъвто той определено не е, особено като имаме предвид силното му начало. Отварящата "Schattenland" задава темпото, макар и с доста клишета, а "F.U.C.K.Y.O.U." влиза в реториката на един по-различен тип индъстриъл банди и несъмнено е един от хитовете в албума. "Schlag für Schlag" също използва някои NDH клишета в куплетите си, но ги тушира с надъхващ и мелодичен рок припев. След нея идва другият голям хит в албума - заглавната "Epidemie". След леко несигурното начало в куплетите, парчето постепенно се разгръща и след фразата "Pazient - tod" идва най-зарибяващият припев, който групата някога е писала.

И тъкмо започнах да си мисля дали в думите за "NDH 2.0" няма някакъв резон и дойде песен със заглавие "Wahrheit oder Pflicht". Така де, не че това е запазена марка на Oomph!, но кой фен на тая музика няма да се сети първо за тях, щом види това заглавие? Защо си го причинявате бе, Schattenmann? И не стига това, ами и първата фраза (и припев) в песента е "spiel mit mir". Честно, понякога си мисля, че германските банди имат някакъв специализиран речник с определени фрази, които задължително трябва да се използват, редом с броенето от 1 до 10, иначе не е достатъчно германско, знам ли. Както и да е, халал да им е, казано на чист новонемски. Нивото все пак бързо се стабилизира и до края на албума се задържа подобаващо добро, като може би с една идея повече се откроява най-вече леко пънкарския припев на "Darkroom". Добри думи могат да се кажат още за "Gewissen", "Schwarz Religion" и закриващата "Phantom".

"Epidemie" може и да е много далеч от това, което бихме нарекли "NDH 2.0", но все пак опитва да прави крачки в тази посока и това е похвално. Хубаво е, че новата стагнация в жанра е адресирана, но и е лошо, че неусетно бива затвърдена на няколко места с възможно най-досадните клишета, които реално доведоха до нея. Предполагам и че до този ред са стигнали само най-болните фенове на жанра, затова ще им го кажа на "наш" език - знаете, че ще изслушате албума, защото имате наркоманска нужда от дози NDH в живота си и Schattenmann ще ви дадат добра такава. Можете дори да останете приятно изненадани от това, което ще чуете, затова не подхождайте твърде критично, щом дойде 5 юли.
 
+ + + + +
Опит за освежаване на жанра с повече мелодия и заемки от други стилове.
Силни удари като "F.U.C.K.Y.O.U.", "Epidemie" и "Darkroom".
Като изключим баладите и 1-2 трака-клишака, се поддържа стабилно ниво.
Отчетлив напредък за групата след дебютния им албум.

- - - - -
Твърде много клишета, някои от които прекалено досадни.
Има още какво да се иска от вокалите.
Баладите са просто... нямам идея защо си го причиняват, честно.
След средата става особено лесно предвидим.

IF YOU LIKE
Heldmaschine, Treibhaus, Stahlmann, Rammstein, Maerzfeld, Erdling, Megaherz, Eisbrecher, Oomph! и др.

Автор: Testset
[6.5/10]
 


1 Response for the "Schattenmann - Epidemie"

  1. Анонимен says:

    "халал да им е, казано на чист новонемски" - отдавна не се бях смял така, евала! (пак на новонемски) :-)