TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Manntra - Oyka!

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, юни 24, 2019 1 коментара

ЖАНР: Folk Metal
ОТ/Д: Хърватия | 26.07.2019
ЛЕЙБЪЛ: NoCut/SPV
ОТНЕМА: ~33(+7) минути

След три албума на хърватски, стана време Manntra да опитат да излязат на международната сцена с албум на английски (предимно). И това има няколко много очевидни плюса, точно както и няколко много очевидни минуса. Естествено, че албум на английски е много по-вероятно да достигне до публиката из цяла Европа и дори Америка. Това е необходима стъпка за излизане извън балканските граници и няма как да съдим Manntra, че са я направили. Но пък от друга страна има два основни проблема. Единият - много от песните просто не звучат добре на английски, и то не само защото съм свикнал да слушам тази група да пее на родния си език. И другият - вокалистът Марко има доста тежък балкански акцент. Не че аз вадя перфектния английски де, то и аз като заговоря на английски и звуча като стереотипен балканец от филм, ама все пак.

Албумът започва със заглавната "Oyka" ("Девойка"), чието акустично интро включва текст на хърватски, изпят от женски глас (вероятно от новата им басистка), а същинската част, започваща с динамичен, насечен китарен риф, си е изцяло на английски. Дотук - добре. Обаче следва сингълът "Yelena", където балканският акцент натежава сериозно в куплетите, а добавеното за зарибявка "уоу-уоу-уоу" дере ушите като нокти по черна дъска, но поне готиният припев изравнява везните. Не остава време и за много чудене, защото в следващия трак "Kroatien" дочуваме гласа на Михаел Райн от In Extremo, който, в немскоезичен дует с Марко, възпява градовете на Хърватия. Песента идва и във вариант на хърватски ("Murter"), който звучи далеч по-добре, но и двете версии съдържат емблематичния напев "Майка майка!". Веднага след това с тежък, напомнящ за индъстриъл корените им риф, идва "Dance". Тук английският е максимално опростен и акцентът не пречи чак толкова, но все пак ми се струва, че на хърватски щеше да звучи по-добре...

Големият хит в албума се казва "In the Shadows" и неслучайно бе пуснат като първи сингъл с видео. Тук вече английският си е точно на място и си партнира чудесно с фолклорните "ляй-ляй ля-ля-ля-ляй" напеви. И тъкмо да ги похваля и... "Everlasting". Балада, в която максимално силният акцент на Марко го кара да звучи като на поне осем кена "Karlovačko". "Fire in the Sky" идва да разведри положението с учудващо модерно и позитивно звучене, докато скоростната "Nevera" напомня за саунда на германските "средновековни" фолк рок банди. Може би не е необходимо да ви казвам и за какво се разправя в "Rakhia" (съжалявам, Korpiklaani, закъсняхте да напишете първи такава песен). Е, текстът е наистина ужасен, а нивото на английския е на това на емигрантските рок банди, но пиянското "Ля-ля-ля" веднага се врязва в балканската душа. Финалът на официалната част идва с единствената песен, изпята изцяло на хърватски - "Sanjaj", с която Manntra веднага припомнят колко по-освободено и непринудено звучат на родния си език. И ето затова ми се искаше да продължат на хърватски и евентуално да оставят само 2-3 песни на английски, ама...

Харесвам Manntra още откакто бяха доста "индъстриъл". Още от "Kiša". още откакто това беше просто страничният им проект извън Omega Lithium. Първите им два албума адски ми харесаха, третият - не чак толкова, а четвъртият... все още не знам. Слушам "Oyka!" всеки ден от около седмица насам и усещам, че няма да мога да се примиря с текстовете на английски - поне не във всяка песен. Гложди ме, че за тях така е по-добре, но аз съм си балканец - като ми говорят на хърватски разбирам почти всичко, езиците ни са много сходни. Пък и не всеки ден попадам на балкански метъл банди, пеещи на родните си езици. И както вече казах - Марко звучи 20 пъти по-добре, по-освободено и по-непринудено, докато пее на хърватски, отколкото докато се мъчи да каже правилно всяка дума на английски.

И докато не съм забравил - не знам дали няма да има някакво издание, в което ще има хърватски версии на всички песни. Казвам го, защото видях, че има версия на "In the Shadows", наречена "U sjeni", която обаче... не звучи по-добре на родния им език, а по-скоро като нещо, скалъпено набързо вкъщи "колкото да има". И вокалите са 5 стъпки напред... абе, странно е. Ако има и други версии и те също са записани по сходен странен начин и на това ниво - не съм сигурен колко от тях ще искам да чуя.
 
+ + + + +
Сериозна стъпка напред за международното развитие на групата.
Запомнящ се, грабващ и лесно разпяващ.
Чуден баланс между мелодичност, тежест, фолклорни мотиви и модерен звук.
Композиции на английски, хърватски и немски!

- - - - -
С текстовете на английски сякаш нещо постоянно липсва... и звучи насилено.
Марко от време на време вади много тежък балкански акцент.
Баладата "Everlasting" е най-слабата песен, която някога са писали.

IF YOU LIKE
In Extremo, Artery, Korpiklaani, Tanzwut, Khanъ, Eluveitie, Dalriada, Cruachan, Arkona и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

1 Response for the "Manntra - Oyka!"

  1. Анонимен says:

    Хм, не знаех, че имат нещо общо с Omega Lithium.