TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Knorkator - Widerstand ist zwecklos

Posted by Today's Metal Crew On неделя, септември 15, 2019 0 коментара

ЖАНР: Industrial Metal/NDH/Comedy
ОТ/Д: Германия | 13.09.2019
ЛЕЙБЪЛ: Tubareckorz
ОТНЕМА: ~44 минути

Knorkator вече минават в третата възраст, но са си същите психопати, които бяха и преди 20 години. Това е краткото заключение от "Widerstand ist zwecklos" - албум, в който чуваме всичките им познати страни, че даже и някои учудващо хубави нови такива. "Widerstand ist zwecklos" е малка, но стабилна крачка напред спрямо "Ich bin der Boss", макар че все още не можем да говорим за нивото от албумите им до 2006-а.

Откриващата "Revolution" дава енергично, почти пънкарско начало, а "Ein Wunsch" е задължителният "анимационен" трак в духа на хитовите им "Wir werden", "Du nich" и "Alter Mann". Следва каъв, или по-точно казано гавър на "Ring My Bell" на Анита Уорд, който Щумпен изпява изцяло на фалцет, та хем да се учудим как хваща тия тонове, хем да кринджнем подобаващо. Идваме си обаче на думата със забавно агресивната NDH тупалка "Rette sich wer kann", в чието видео долу може да видите що за хора са Knorkator днес, че и да хвърлите поглед на българския им барабанист Николай Гогов. Текстът на песента, макар и забавен на пръв поглед, казва някои неприятни истинио за това какви сме като общество в наше време, а особено внимание заслужава един пасаж от песента, в който Щумпен изброява с истеричен тон заглавия на рок хитове.

"Am arsch" сваля темпото и разчита на по-мрачна атмосфера с напрегнати рифове, много пиано и епичен припев, а баладата "Was du gibst" за пореден път доказва, че баладите не са голямата сила на Knorkator. Силата им си проличава в следващата "Buchstabensuppe", където лудницата е пълна. Текстът на песента представлява нареждане на несъществуващи думи (буквално: "Зопе, гопе, попе, апе, капе, кипе, тепе, цепе, репе, лепе, ляпе, рапе, рате, рете...") на фона на скоростен и много шантав NDH, с което песента много напомня за някогашния им хит "Buchstabe" и за съвсем откачената им "А". 

С "Untergang" посоката се сменя рязко и настава време за експерименти. Щумпен си взима малка почивка и дава микрофона на Алф Атор, подпомогнат от включването на мелодични дамски вокали. Мрачната (пък била тя и комично мрачна) и епична "Krieg" пък е нещо като своеобразен наследник на един от първите им хитове "Böse", а "Behind the Wheel" е типичен кноркаторски кавър на Depeche Mode, правещ песента повече от слушаема. Най-любопитното в албума обаче тепърва предстои и това е финалът "Zu kurz". Тракът започва с ембиънт и насечен NDH риф, следвани от резки преливания в дет метъл, лежерно и почти реге темпо, мрачен припев с орган, пак дет метъл, рап, рап метъл, пак дет метъл, асансьорна музика... и това са само първите 3 минути на 6-минутната композиция. Която завършва с блусарско соло, между другото.

В музиката на Knorkator няма видимо напрежение и затова можем да останем с впечатлението, че го раздават лежерно, но те са професионалисти с голям опит и това много си личи във "Widerstand ist zwecklos". Съпротивата е безсмислена, наистина - затова и няма какво толкова да го мъдрим - Knorkator знаят какво правят. Вярно, не всичко ми е по вкуса, като например баладите и крайното лигавене на Щумпен в някои моменти, но ми е пределно ясно, че и за тях си има кноркаторска публика, която чака да чуе точно това.

+ + + + +
Разнообразен, стегнат, откачен, забавен и много професионално изпълнен.
Бъз Дий не е вадил такива яки NDH рифове от доста години насам.
И на 55 години Щумпен е все същия мега енергичен и талантлив суперпсихар.
Умела употреба на клавишните от Алф Атор, плюс много сполучливи беквокали тук-там.
Някои нововъведения, които много освежават звученето.

- - - - -
Сравнително предвидим.
Баладите продължават да не са им сила.
Фалцетите на Щумпен по някое време идват в повече, особено в кавърите.

IF YOU LIKE
JBO, Buzz Dee, Feuerschwanz, Die Apokalyptischen Reiter, Rammstein и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


0 Response for the "Knorkator - Widerstand ist zwecklos"