TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Raubtier - Överlevare

Posted by Today's Metal Crew On вторник, септември 24, 2019 0 коментара

ЖАНР: Industrial Metal
ОТ/Д: Швеция | 20.09.2019
ЛЕЙБЪЛ: Faravid Recordings
ОТНЕМА: ~38 минути

От години насам знам какво ще има в новите албуми на Raubtier още преди да съм ги чул. Това обаче не ме спира да ги чакам с нетърпение всеки път и да куфея с пълна сила на тях, че даже и от време на време да се изненадвам и да се чудя как са успели и този път да направят чак толкова яки тракове. Вече не съм сигурен и кои от членовете на бандата са останали, защото определено се усещат някои промени, но стилът си е същият - милитаристичен, маршов и агресивен индъстриъл метъл с ръмжащи шведски вокали.

Отварящата "Högt, fritt och blött" се вписва перфектно именно в това определение, докато следващата "Ovtjarka" показва скоростната им страна, напомняйки за първия им хит едно време "Kamphund". В песента, някак логично спрямо името (във възхвала на кавказката овчарка), има повече лаене от трак на DMX. Съвсем друга шведска ракия обаче идва с "A.I." - парчето е в средно темпо, с епична електроника, маршов ритъм и насечени рифове, като в него Hulkoff ръмжи с една идея по-малко. Големият удар обаче идва със смазващата и набиваща главите ви в земята "Kommando X", а "Bunkern" доизмита де що оцелели са останали под съпровода на пореден тежък насечен риф, мрачен орган и забиваща се в главата електроника.

В "Huvudjägarsång" Hulkoff ръмжи дори повече от обикновено, а припевът е в почти фолк стил и определено е един от най-добрите в албума. Скоростната "Serum" пък е нещо средно между "Kamphund" и "Ovtjarka" и макар да е сред най-агресивните в "Överlevare", не бих я сложил сред най-добре построените в него. Парчето е бързо, напрегнато и много хаотично, а отделни елементи не се допълват кой знае колко добре. Същото, до голяма степен, важи и за започващата също така добре, но продължаваща в нищото "Dystopi". Виж, финалът "Neodymium" вече е друга работа. Началото ѝ напомня за музика от епична игра за SEGA от 90-те, а мрачната електроника и вокали в куплетите, следвани от типичните смазващи насечени рифове, превърнаха песента в друг от фаворитите ми в албума.

Без особени изненади, но не и съвсем като без никакви такива, Raubtier показват още веднъж, че няма какво да спре техния танк. Всичко по пътя им бива смазано, а ако нещо остане да мърда - бива разкъсвано от кавказки овчарки или отстреляно от ловци на глави. Пък после ходи им кажи, че албумите им са малко еднообразнички в последно време... макар че при групи като тях това е позволено. Така де, коя друга група прави маршов индъстриъл метъл на шведски?

+ + + + +
Познатата комбинация от тежки насечени китари, електроника и ръмжащи шведски вокали.
Енергия, хъс, агресия и рядко срещана животинска настървеност.
Суров, директен, ударен, мачкащ, мрачен и епичен.

- - - - -
Няма особена разлика с предишните им 5 албума - има доста повтарящи се елементи.
Две песни, които не са построени особено добре.

IF YOU LIKE
Rammstein, Sabaton, Staal, Ruoska, Turmion Kätilöt, Ostfront, Pain, Fear of Domination и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


0 Response for the "Raubtier - Överlevare"