TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Tungsten - We Will Rise

Posted by Today's Metal Crew On вторник, септември 03, 2019 1 коментара

ЖАНР: Modern/Melodic Power Metal
ОТ/Д: Швеция | 20.09.2019
ЛЕЙБЪЛ: Arising Empire
ОТНЕМА: ~44 минути

Трудно ми е да ви опиша с какво нетърпение чаках да дойде време да пиша за този албум (който въртя от около 2 месеца), защото, поне според скромното ми и ограничено само до познанията ми мнение, това е най-вълнуващият дебют тази година. Tungsten е групата на дългогодишния (и вече бивш) барабанист на Hammerfall Андерс Йохансон и неговите синове Ник и Карл, като единственият член на групата, който не е и член на семейството, е вокалистът Майк Андерсон. Стилът на групата е повлиян от разнородните вкусове на семейство Йохансон и включва пауър метъл, класическо хеви, модерен метъл и дори индъстриъл влияния, а крайната цел - да се съчетае старо и ново - безспорно е постигната.

Съчетанието на старо и ново наистина е в основата на всичко в този албум. Олд скул обложката в духа на Blind Guardian може и да загатва за зората на пауъра, но Tunsgten имат супер модерна продукция и често стиловите рамки се размиват толкова силно, че е трудно (а и безсмислено) да се търси точно определение за жанровете в отделните парчета. Така например, откриващата "We Will Rise" представлява скоростен, агресивен, но и мега мелодичен пауър метъл с клавири, докато убийственият сингъл "The Fairies Dance" залага на по-модерно, силно електронно звучене, ненормално мелодичен зарибяващ припев и даже на директен модерен метъл с харш вокали след средата. Много модерен метъл се дочува и сред агресивните насечени рифове в "It Ain't Over" и дори още по-агресивните куплети на "As I'm Falling", докато "Animals" си е чиста проба скоростен индъстриъл метъл с пауър вокали.

Като потенциален хит се очертава още "Remember", чиято мелодия се забива в главата моментално, а "Wish Upon a Star", макар да изненадва малко с това "Хей-а хей-а хей-а хей!", което звучи като индиански напев, носи магична атмосфера и двойна доза от и без това преливащата отвсякъде мелодичност. "Misled" също има какво да предложи, но някак се губи между двата основни сингъла, а "To the Bottom, макар и добра сама по себе си, сякаш просто има по-добри нейни версии из албума. Някак встрани остават не толкова вълнуващите "Coming Home" (в която не се случва почти нищо) и малко детинската "Impolite", а "Sweet Vendetta" смесва хард рок, модерен метъл, насечен основен риф и леко кабаретно усещане с малко брас, който обаче звучи като излязъл от мрачна анимация с дебели котки - честно, нямам идея защо ми дава тази асоциация.

Tungsten очевидно се забавляват, а и са семейна група като никоя друга. Може би затова "We Will Rise" няма да пасне точно на вкуса на конвенционалния метъл фен. В този дебют има много експерименти, много стилове, много нахвърляни идеи и се разчита повече на ентусиазъм и удоволствие от музиката, отколкото на търсене на определени ниши, високи бюджети и строги правила. Личи си, че това е музика, правена от много освободени творчески музиканти, които правят точно това, което им харесва, пък ако някой го хареса - супер. Е, аз го харесах, при това много. А ако и вие искате да чуете един смесващ ново и старо, крайно мелодичен модерен метъл с пауър метъл дух, то си отбележете 20 септември в календарите.

+ + + + +
Смесване на старо и ново с пауър/хеви и модерен метъл.
Тонове и тонове зарибяващи мелодии, достатъчни за 3 стабилно мелодични албума.
Изчистена продукция, приятно украсена с много клавири и електроника.
Личи си колко освободени творчески са музикантите и това носи страхотна свежест.
Харш вокалите са чудно допълнение към основните такива.

- - - - -
Няколко парчета просто остават встрани и не впечатляват с нищо.
Текстовете не са на особено високо ниво и на места звучат малко детински.
Някои похвати се ползват твърде често, макар че това е нормално за дебют.

IF YOU LIKE
Derdian, Bloodbound, Dreamtale, Keldian, Majesty, Serenity, Axenstar, Gloryhammer и др.

Автор: Testset
[8/10]
 


1 Response for the "Tungsten - We Will Rise"

  1. Много интересно е, че и а и друга група със същото име и почти същото лого от Филаделфия.