TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Twilight Force - At the Heart of Wintervale

Posted by Today's Metal Crew On сряда, януари 18, 2023 0 коментара

ЖАНР: Power Metal
ОТ/Д: Швеция | 20.01.2023
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~48 минути

По-пауър от това надали има накъде. Отново искам да съм кратък, защото като цяло си личи какво ви чака в този албум - нърдовски пауър метъл с дракони, особено подходящ за фенове на D&D и Warcraft. Това си мислех и при първото слушане. Но последната песен в албума ме накара да си пусна албума отново и да го чуя с други уши. Да му обърна внимание, да открия какво го прави по-различен и специален. И се оказа, че това е един феноменално добър пауър метъл албум.

Да го кажем така - ако Avantasia бяха издали нещо подобно, феновете и критиците щяха да си хвърлят матките (дори мъжете, да) във въздуха от екстаз. Високоскоростен, мелодичен, предимно мажорен пауър метъл с много неокласически елементи и малки изненади, които да те карат да слушаш активно и да обръщаш внимание на това, което чуваш в слушалките. Стилът много наподобява този в "The Metal Opera" на Avantasia (неслучайно ги споменах) и този от култовите албуми на Helloween. В същото време говорим за модерен пауър метъл в духа на Gloryhammer и може би Victorious.

Важно е да спомена и че Twilight Force драстично, ама драстично са подобрили звученето си. Едновременно с това сякаш са станали още по-умели музиканти и композитори. Ако погледнем отвъд вече леко омръзналата формула с нърдоявския чийзи пауър метъл, композициите тук са просто адски добри и дори клишетата са достатъчно украсени, за да не дразнят. Китарните сола са кое от кое по-отвяващи, а двата 10-минутни епоса са си "уау" отвсякъде. Да, разказвачите може би са излишни, но поне не крадат ЧАК толкова много време, колкото биха могли. "Highlands of the Elder Dragon", например, е песен, която рисува цял свят на дракони като в класически филм на Дисни. Всеки порив да не се прехласвам се оказа неуспешен, просто защото тази брилянтна композиция ме удари в емоциите така, както само най-любимите ми пауър метъл банди са успявали.

Другият 10-минутен епос "The Last Crystal Bearer" е дори още по-бомбастичен, героичен и дори леко мрачен на места, но не успя да ми даде чак такава емоция. Честно, повече се израдвах на двата отварящи трака и на феноменалната "Sunlight Knight". Ако останете да я изслушате докрай, ще чуете, че в нея на едно място първо има малко скрити латино елементи, които за миг дори преминават в открито карибско парти на плажа. Адски много емоция е вложена и в единствената балада "The Sapphire Dragon of Arcane Might is Back Again", с която завършва редовната версия на албума.

Та, не бях кратък, затова накратко - чуйте задължително, ако обичате пауър метъл. А ако не обичате пауър метъл или ви е писнало от чийзи банди в жанра - ще ви разбера. Но пак няма да промени факта, че това е ебати добрия албум.

- Testset
8.5/10


0 Response for the "Twilight Force - At the Heart of Wintervale"