TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Turmion Kätilöt - Omen X

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, януари 05, 2023 1 коментара

ЖАНР: Industrial Metal
ОТ/Д: Финландия | 13.01.2023
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~39 минути

Turmion Kätilöt се промениха в последните години. Ако човек не ги слуша от вече близо 20 години (като мен), може и да не забележи разликата, но аз я забелязвам и вече дори не съм сигурен, че познавам тази група. Знаех си, че щом от три сингъла нито един не ме грабна и не ме накара с нетърпение да си го пусна отново, няма да съм в екстаз от "Omen X" като цяло. Но като се замислих - Turmion Kätilöt отдавна не са това, което чакам да чуя. От 2006-а насам чакам да направят нещо в онзи техен стар стил и сякаш не усетих кога това постоянно очакване е станало нелепо. Липсва ми онази психарска енергия от първите им албуми и колкото и да искам - не мога да се насиля да харесам новите албуми повече от ниво "Да, добро е". И ако се чудите за нивото на "Omen X" - ами... да, добро е.

Ето, например, бийтовете и мазната електроника в "Gabriel" са точно на място, но енергията сякаш пак не е същата. В "Totuus" пък има енергия, но тя се накъсва често и накрая не отива никъде. "Pyhä Kolminaisuus" пък ме накара да проверя дали нямам проблем със слушалките, защото звучи толкова странно миксирана, пък иначе е як трак. Пианото в "Kuolettavia Vammoja" пък загатва, че едва ли не ще чуем мощен транс метъл трак, пък накрая получаваме песен с неясен припев, отличаващо се лош микс и провален потенциал.

Изтрих си два абзаца, в които говорех за другите парчета едно по едно и обяснявах какво ми липсва в тях, защото звучеше, сякаш мрънкам в пет абзаца, а пък аз искам да мрънкам максимум в три. И не знам дори как да го обясня - албумът не е лош, даже би бил любопитен за хора, които тепърва откриват бандата. Само че аз още не мога да проумея как може тази група да вади толкова по-лош звук през 2023-а, отколкото през 2004-а. Само чуйте кристално ясния звук в "Teurastaja" и сравнете с който и да трак тук, просто ги изкъртва по всеки показател. Затова искрено се моля MC Raaka Pee и компания да спрат да карат по инерция, да се вдъхновят и да решат ще го бъде ли Turmion Kätilöt или не. Имат ли истинско желание да правят музика или не им се занимава и ще отбиват номера и следващия път? Защото ако ще продължаваме така... май няма смисъл да продължаваме.

Иначе не е лош албум сам по себе си. И да, знам как звуча.

- Testset
6/10


1 Response for the "Turmion Kätilöt - Omen X"

  1. ЕндОстриЪла says:

    Както всяка една група и Акушерите не са перфектни. Все още не съм слушал албума, но предполагам че ще си намеря фаворитна песен и тук.