TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Amberian Dawn - 2012 - Circus Black

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, март 05, 2012 3 коментара

Стил......: Symphonic Power/Gothic Мetal
Държава...: Финландия
Лейбъл....: Spinefarm Records
Отнема....: ~41 минути 

www.facebook.com/amberiandawn

Amberian Dawn от доста време дават надежди на феновете на т. нар. "стар" Nightwish, че любимият им жанр - пауър метъл със сопрано вокали не е безвъзвратно изгубен. Но след като преди броени дни Xandria дадоха на тези фенове точно това, което искаха, "Circus Black" сякаш остана на заден план и встрани от голямата шумотевица.

С риск да предизвикам псувня у някои от вас, признавам, че аз бях от онези, които не разбраха еуфорията около новия албум на Xandria (простете, колеги). Колкото и да сравнявах "Imagianerum" с "Neverworld's End", везните винаги ми се накланяха в посока на Nightwish и адски гениалните композиции на Туомас Холопайнен, който никога през живота си не бе правил нещо толкова грандиозно. Затова неслучайно очаквах от Amberian Dawn също да са направили някакво копие на "стария" Nightwish с едничката надежда да привлекат инатливо разочарованите им фенски маси. За щастие "Circus Black" се оказа просто... пауър метъл със сопрано вокали. Истински пауър, с бомбастични симфонични партии, двойни каси, клавирни сола и... женски сопрано вокали, без рпепратки към Nightwish. 

Ако в този момент ме виждахте, вероятно щяхте да откриете, че не скачам от радост, че този албум е изпят с женско оперно пеене. Това е огромната грешка на "Circus Black". И по принцип - голямата грешка на много пауър банди с женски вокали. На фона на перфектния пауър метъл на Amberian Dawn, вокалите на Хайди Парвиайнен просто ми дойдоха в повече. Чашата преля щом в "Cold Kiss" чух гласа на самия Тимо Котипелто. До него Хайди звучеше като повредената аларма на шибаната кола пред блока, която вие цял ден и ми къса нервите. На места даже влизаха в една тоналност... Майтапът настрана, когато пее сама, Хайди има приятен, правилен вокал, към който принципно не мога да имам кой знае какви обективни забележки. Но щом чух колко добре им се получават нещата на Amberian Dawn с гласа на Тимо Котипелто, сякаш ушите ми се отпушиха. 

Суровата истина - на Amberian Dawn им трябва мъжки вокал. Този албум трябва да бъде презаписан с Тимо Котипелто или друг умел вокалист от жанра и тогава ще му дам 10 от 10, без да се замислям. Защото музиката в "Circus Black" е на ааадски високо ниво! Песни като заглавната "Circus Black", "Crimson Flower", "Fight" и "Lily of the Moon" просто плачат за мъжки вокали. И плачат толкова силно, че ми запотяват плейъра. Такава енергия, бързина, мощ и сола не се срещат всеки ден, за да бъдат подлагани под оперни женски вокали.

Във всички случаи чуйте този албум. Ако харесвате такъв тип вокали, може да откриете новия си любим албум в жанра. Ако като мен обичате пауъра без женска намеса, пак му хвърлете едно ухо, за да чуете и да си представите колко по-добре би могъл да звучи "Circus Black". Уви, вокалите на Хайди ми отнеха половината удоволствие от перфектното музикално изпълнение тук, затова давам на албума не 10/10, а нещо срамно ниско за музика от такъв калибър. И в края на краищата, всеки е свободен да не е съгласен със субективния мен.

+ + + + +
Отвяващ, бомбастичен пауър метъл от най-висока класа!
Встрани от субективното мислене, албумът е великолепен и няма слабости.
Специални адмирации за клавишните и китарни партии.
Възможно най-далеч от копирането на Nightwish. Добро решение.

- - - - -
Хвърлете камък по мен, ако щете, но сопрано вокалите пречат много на тая банда.
Уви, няма изгледи този албум не бъде презаписан с качествен пауър метъл вокалист.

Подходящо за фенове на:
Stratovarius, Nightwish, After Forever, Kotipelto, Sonata Arctica и др.
Автор: BGMario
-=6.5/10=-

Categories: , , , , , , , , ,

3 Response for the "Amberian Dawn - 2012 - Circus Black"

  1. Анонимен says:

    не знам за мен neverworld`s end надминава всички албуми на найтуиш...просто Кралер и Ксандрия мачкат всичко живо...не случайно днес излезна албумът им в итунес и вече е на 4 място (даже на 3 то защото на първите 2 места е един и същ албум)

  2. Анонимен says:

    Размечтах се "Circus Black" да беше изпят от Tony Kakko или пък от Michele Luppi - тогава би било грандиозно нещо. В музикално отношение е мноооооого класи над клишираните Епики и Ксандрии, но вокалите са не на място. Мацката им пее добре, но определено не е за стилът им.

  3. Анонимен says:

    Много си е добре даже с женските вокали, само да бяха...хм..малко по-мощни. Дълбоки женски тонове, не прекалено пискливи. Но определно не дрзгав мъжки вокал! Иначе музиката е на 6.