TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Chthonic - Bú-Tik (武徳)

Posted by Today's Metal Crew On събота, май 25, 2013 0 коментара

Стилът: Epic Melodic Black Metal
От/Год: Тайван, 2013
Лейбъл: Spinefarm/Universal
Отнема: ~41 минути


На 27.02.1947 в Тайван се надига анти-правителствен протест и насилието на острова взима връх. На следващия ден управляващата партия Гоминдан започва да потушава брутално надигащите се бунтове, в резултат на което биват избити десетки хиляди души, а 28 февруари остава в историята като "Инциндент 228" или "Клането 228". Този геноцид е и основната тема в новия албум на Chthonic - тема, която десетилетия наред е абсолютно табу в Тайван.

Отне ми време да разбера и какво точно ще рече "Bú-Tik", но след няколко консултации с хора, учили китаистика установих, че "武徳" се превежда грубо като "боен дух" и представлява четирите добродетеля, който всеки майстор на бойното изкуство трябва да притежава - да тренира всеки ден без изключение, да е винаги смел и спокоен, да не върши излишни движения и винаги да действа уверено. Всичко това обяснява цялостната концепция на творбата, включително и нейната обложка, в чиито детайли обаче няма да се впускам сега, защото вие сте тук, за да разберете не какво има върху нея, а какво има зад нея. 

"Bú-Tik" е албум, залагащ на много рифове, добра динамика, епични кийборди и чести фолклорни включвания от Далечния Изток. Самото начало албума дава ясна представа за цялостното му звучене. Там се намират и две от най-силните парчета в него - "Supreme Pain For the Tyrant" и "Sail Into the Sunset's Fire", в които епичните оркестрации и тежките, но мелодични рифове умело се смесват с типично тайвански фолклорни елементи. Други страшно силни композиции са епичната "Defenders of Bú-Tik Palace" и "Set Fire to the Island", които включват не само фолклорен инструментал, но и много въздействащо фолклорно пеене. "Between Silence And Death" пък изненадва с рязък преход от екстремен метъл към спокоен фолк инструментал, а "Next Republic" съдържа в себе си най-епично звучащия хор в целия албум.

Лесно можем да кажем, че в "Bú-Tik" няма слаби песни, но ако не сте свикнали на такава скоростна поредица от рифове и толкова бласт-бийтове, ще спрете албума още преди да сте стигнали средата му. "Bú-Tik" е доста шумен и ако по принцип не сте фен на мелодичния (или не толкова мелодичен) блек метъл, надали Chthonic ще се превърнат в новата ви любима група. Оттам нататък е сигурно, че феновете на групата ще останат доволни, а тези, за които пръв път се сблъскват с Chthonic, бързо ще си изградят мнение за тях.
 
+ + + + +
Субективно казано, но все пак - слаби парчета няма.
Огромно разнообразие от елементи - екстремни, епични, фолклорни и модерни.
Небанални композиционни структури, много динамика и много рифове.
Специален отделен ред заслужават страхотно изпипаните китарни сола.   

- - - - -
Ако не харесвате жанра по принцип, няма да имате много за какво да се хванете.
На места звучат толкова много инструменти наведнъж, че се получава леко претрупване.

IF YOU LIKE
Illnath, Shade Empire, Catamenia, Wintersun, Graveworm и др.

Автор: Undepth
[8.5/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Chthonic - Bú-Tik (武徳)"