TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Dark Tranquillity - Construct

Posted by Today's Metal Crew On неделя, май 05, 2013 0 коментара

Стилът: Atmospheric Melodic Death Metal
От/Год: Швеция, 2013
Лейбъл: Century Media/Animato
Отнема: ~42 минути


20 години след "Skydancer", 10-ият албум на Dark Tranquillity (виж червения хикс на обложката) вече е факт. "Construct" бележи осезаема, но не и фрапираща промяна в звученето на групата. Dark Tranquillity обаче не са променили толкова звука си, колкото самия си подход. "Construct" е по-мрачен, атмосферичен и минималистичен от предшествениците си, а титаничните рифове този път са отстъпили място на по-опростени, ниско настроени китари и завишена доза кийборди. С две думи - Dark Tranquillity "строят" по нова технология, в която поне този път не изполват рифове за хоросан, а смесват различни материали за получаване на нов вид спойка и неочакван краен резултат.

Първото нещо, което те сграбчва, щом пуснеш "Construct" е атмосферата. Темпото е предимно средно, няма бласт бийтове и високоскоростни рифове, а кийбордите бавно вдъхват мрак от всички посоки. Но докато все още биваме въвлечени в атмосферата, в отварящата "For Broken Words" веднага прави впечатление и нещо друго - една комбинация от тежък риф тип "0-0-0-0" и басово електронно пиано. Тази минималистична, но мощна китарна формула се чува още и в куплетите на мелодичната "Endtime Hearts", в изненадващата с почти готик рок звучене "State of Trust" и в среднотемповата, но тежаща на мястото си "Weight of the End". И точно в това се крие истинското майсторство - с нещо привидно малко и просто, да направиш нещо гигантско.

Но нека феновете на гьотеборгския риф запазят спокойствие, защото и те не са забравени. За тях са изпълнените с шведско китарно вдъхновение "The Science of Noise", леко трашърската "Apathetic" и надъхващата "The Silence In Between". С повече меланхолия и чисти вокали, но с по-малко дисторшън пък изненадват "Uniformity", "What Only You Know" и закриващата "None Becoming", в която може и да няма чисти вокали, но за сметка на това има поне тройна доза меланхолия и мрак.

С "Construct" Dark Tranquillity не търсят наслуки нови хоризонти, а сами и целенасочено изграждат пътя си към тях. Все пак, както казах и горе, промяната не е толкова фрапираща, но със сигурност ще предизвика безброй реакции (от всякакъв вид), особено от по-заклетите DT фенове. На такива вече сме свикнали покрай честите стилови скокове на In Flames, само че тук промяната е в различен аспект и сравненията в случая биха били напълно ненужни. Остава фактът, че макар и не толкова бърз, колкото би ми се искало, "Construct" е изключително добър албум, с който DT затвърждават върховните си умения в жанра. Пък и в крайна сметка, DT са едни от пионерите на мелодета и ако те не правят с него каквото си поискат - кой тогава?

+ + + + +
Майсторски конструиран албум със завладяваща атмосфера.
Групата запазва същността си, но едновременно с това се развива и в нови посоки.
От всичко по малко - мелодичност, тежест, рифове, електроника, меланхолия, агресия, философия...
Много засилена, важна и наистина добре изпълнена роля на кийбордите. 

- - - - -
Мнозина няма да са доволни от изместването на фокуса от бързината и рифовете към атмосферата.
Някои малко странни изблици на меланхолия и от време на време - на нетипично звучене.

IF YOU LIKE
Insomnium, Omnium Gatherum, At The Gates, In Flames, Soilwork, ETOS и др.

Автор: Undepth
[8.5/10]

0 Response for the "Dark Tranquillity - Construct"