TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Gothminister - Utopia

Posted by Today's Metal Crew On петък, май 03, 2013 0 коментара

Стилът: Industrial/Gothic Metal
От/Год: Норвегия, 2013
Лейбъл: AFM
Отнема: ~43 минути


От години чакам Gothminister да излязат от комфортната си зона и да направят нещо, заради което да кажа на скептиците "Ето, видяхте ли?". Новината за концептуален албум ме накара да потрия ръце и да примлясна в очакване Gothminister най-сетне да покажат истински страховитото си лице, но може би очакванията ми стигнаха прекалено високо, защото "Utopia", макар и различен от предшествениците си, май не е толкова добър, колкото можеше да бъде...

Замисълът е супер - концептуален албум, хорър шоу (на DVD) и лека промяна в звученето към повече готик и епичност. Изпълнението обаче можеше да бъде и по-добро. Е, и този път харесвам това, което чувам, но усещането, че това не е достатъчно така и не си отива. В албума има динамика и подходяща мрачна атмосфера, а песни като "Someone Is After Me", "Raise the Dead" и "Horrorshow", макар и с малко банални лирики, успяват добре да ме разкуфеят, а готиното начало и почти трашърския риф в средата на "Nightmare" ме изненадаха страшно приятно! И ако не беше ужасно скучният куплет, песента щеше да е идеален пример за това как би трябвало да звучи целият този албум. Не мога да не спомена още здравите оркестрации в иначе не толкова блестящата "Afterlife", зарибяващият припев на "Utopia" и супер мрачната атмосфера в "All Alone".

По-суровите забележки отиват най-напред в посока на ненужните интерлюдии, които не съдържат нищо, освен 4 дълги, полупразни минути. Размахан пръст получават и предполагащите, но неполучаващи развитие композиции, които, уви, са болшинство в "Utopia". Липсват още изненади и майсторство, необходими за създаването на добра концептуална творба, особено когато концепцията не е най-оригиналната на света.

Оценявам високо факта, че "Utopia" идва не просто като пореден албум, а като нещо по-специално, за което са хвърлени повече усилия, което със сигурност ще осмисли купуването на албума. Но нека не забравяме и че тук сме се събрали предимно за да слушаме музика, защото в забързаното си ежедневие рядко имам време дори да изпуснем газ, камо ли да седнем да гледаме DVD и да четем концепции. Въпреки всички тези фактори и сурови думи, "Utopia" си заслужава слушането, особено ако концепцията му ви допадне и имате време да вникнете в нея. По-честно от това няма кой да ви го каже, затова оттук нататък - решавайте сами.
 
+ + + + +
Интересни хрумки, разнообразни откъм темпо и атмосфера парчета, чувство за цялост.
Албумът идва със собствена концепция, представена в DVD с хорър шоу!
Умело постигнат мрак и направо зловещи кийборди и оркестрации.
Бьорн Брем се възползва чудесно от добрия си диапазон в ниските тонове.

- - - - -
Липсват още епичност, майсторство, изненади и смел размах.
Недотам оригинална (макар и подходяща за групата) концепция.
Голяма част от текствете са малко... как да ги наречем... банални?

IF YOU LIKE
Deathstars, Pain, The Kovenant, Dope Stars Inc., Deadstar Assembly и др.

Автор: Testset
[6/10]

0 Response for the "Gothminister - Utopia"