TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Pellek - Ocean of Opportunity

Posted by Today's Metal Crew On неделя, май 19, 2013 1 коментара

Стилът: Symphonic/Melodic Power Metal
От/Год: Норвегия, 2013
Лейбъл: -
Отнема: ~48 минути


Увереност, амбициозност и мащабно звучене - все неща, които не бихме очаквали от една толкова млада (и като опит, и като години) група. Pellek обаче далеч не са поредната прекалено повярвала си хлапашка банда с готина шарена обложка за албума, зад която се крие някакъв неслушаем кошмар. Напротив! Самият Pellek (вокали и клавишни) е изгряваща пауър метъл звезда и вече впечатли много хора с вокалния си диапазон в товатова) видео.

"Ocean of Opportunity" е втори албум за Pellek, който надминава с няколко класи приятния, но лесно забравим дебют "Bag of Tricks", изсвирен кажи-речи само от Tommy Reinxeed. Само че Томи вече беше записал албум с Reinxeed и Golden Resurrection през годината и за Pellek не му бяха останали много идеи, а звукът определено можеше и да е по-добър. Сега обаче Pellek е цяла група, а не проект с гости и разликата е огромна. Тя се усеща веднага в галопиращия пауър метъл сингъл "Northern Wayfarer" и се уголемява с течение на албума, оставяйки изцяло положителни изводи за новото звучене на Pellek. Мелодични, но мощни и епично звучащи тракове като "Sea of Okhotsk", "Stars & Bullet Holes", "Brigantine of Tranquillity" и почти 10-минутният финал "The Last Journey" затвърждават добрите впечатления, а игриво мелодичната "God's Pocket" и епичната балада "Sky Odyssey" показват една малко по-различна и интересна страна на групата.

С това си епично звучене, изпълнено със симфонични елементи и много кийборди, Pellek бързо ще грабнат вниманието на пауър метъл феновете. В "Ocean  of Opportunity" има точно това, което искат те - здрав пауър метъл! А добавяйки към него страхотния глас на Pellek и концептуалността на албума, благодарение на която идва и чувството за цялост, този албум става идеален за многократно слушане, при това на един дъх.

И все пак, личи си, че пред групата има още много мегдан (ако не ви харесва думата - ползвайте "селски площад", но не гарантирам, че ще звучи добре) за развитие, израстване и узряване. Pellek все още не е овладял на 100% широкия си диапазон, а оркестрациите биха могли да бъдат и по-изпипани, защото в момента имат много "кийбордно" звучене. Отделно от това, Pellek се е опитал да вмъкне огромно количество думи в текстовете си и на места едва му остава дъх, докато си изпее всичко. Това обаче са все поправими неща, които не могат да помрачат блясъка на този изненадващо добър втори албум на групата.
 
+ + + + +
Шокиращо добър албум, особено имайки предвид, че е самиздат на млада група.
Завършена концепция, композиционна цялост, добър и балансиран звук.
Страхотен инструментал, много нахъсан 4-октавен вокал и епични кийборди за капак.
Огромен напредък само за една година, намекващ за светло бъдеще за бандата.   

- - - - -
Личи си, че групата още не е достатъчно зряла, но поне е тръгнала в правилната посока.
Дискът е ужасно скъп за БГ стандартите - 45 лева (15% от нашата минимална работна заплата) онлайн.

IF YOU LIKE
Reinxeed, Rhapsody, Divinefire, Golden Resurrection, Dreamtale и др.

Автор: BGMario
[8/10]

1 Response for the "Pellek - Ocean of Opportunity"

  1. Анонимен says:

    Здравейте, не очаквах да намеря нещо за Pellek на български сайт :) Много благодаря за написаното. Наистина се запалих и за този албум, но най-вероятно ще го купя онлайн в дигитален формат. Първия ми струваше около 35$ с доставката, но имам автограф :)