TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Down Below - Zur Sonne, Zur Freiheit

Posted by Today's Metal Crew On събота, септември 21, 2013 0 коментара

Стилът: Gothic Rock/NDH
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: Oblivion/SPV
Отнема: ~47 минути


Миналата година Down Below издадоха най-зверския си провал и той заслужено получи от мен една от най-ниските оценки, и които някога съм давал (виж обидното ревю тук). И няма да се учудя, ако Down Below са го намерили, превели и прочели, защото те са се променили точно в посоката, в която трябваше! Neo Scope е свалил грима и вече не прилича на бюрократична лелка, дисторшънът отново се чува, а досадният елемент на поп-рок е осезаемо намален.

Е, "Zur Sonne, Zur Freiheit" все още не е точно това, което на мен би ми се искало и не притежава достатъчната за мен тежест, но не трябва и да забравяме, че много от феновете на групата я харесаха именно с предишния им албум и чрез по-леките им стари неща, затова не мога да виня Down Below, че се опитват да дадат на всеки тип фен по нещо, на което да се радва. Ето, аз например никак не се радвам на влачещи се като пача поп-рок баладки от сорта на "Alles Wird Gut" и "Abschied", както и на необяснимо недоразвити песни като "Bruder", но не мога да не изразя явно задоволство от NDH-арската "Lauf", мрачната и добре електронизирана "Dem Himmel Nie So Nah" и красивата балада "Unvergessene Zeit" (с гост-вокали от актрисата и певица Наталия Авелон). Някой фен на качествения (макар и не много тежък) готик рок пък сигурно би заклатил глава одобрително на "Nordstern", "Feuerregen" и докоснатите от симфо-елементи "Meilenstein" и "Zur Sonne, Zur Freiheit".

Приятно съм изненадан от промяната в Down Below. Допада ми и начинът, по който използват десетки различни похвати, за да звучат просто като себе си, а не като нечие копие. Забелязва се и вниманието, което обръщат на малките детайли, като например къде да поставят бек-вокали, или къде има нужда от електронно "докосване", за да се случва нещо ново и интересно през цялото време. Лошото е, че целият им този труд бива малко помрачен от някои прекалено слабашки парчета и липса на реална рок/метъл тежест, от която обаче Down Below май винаги са страдали малко или много. Но важното е, че напредък има и той се усеща още от самото начало на албума. Пък и в крайна сметка [6/10] е много повече от [1.5/10], нали? ;-)

+ + + + +
Групата се връща към звученето от най-добрите си години и частично загърбва поп-рока.
Засилени и като сила, и като количество китари, здрава електроника, чести симфо-включвания.
Внимание към детайлите и стилово разнообразие.
Опит за "доставяне" по нещо за всеки вид от разнородната фенска маса на групата. 

- - - - -
Няколко отегчително слаби и прочувствено-разлигавени парчета.
Пичовете сякаш ги е страх да станат 1-2 идеи по-тежки, пък много би им отивало.
 
IF YOU LIKE
Staubkind, Unheilig, Nik Page, Schock, Schöngeist, Mono Inc., HIM и др.

Автор: Testset
[6/10]

Categories: , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Down Below - Zur Sonne, Zur Freiheit"