TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Turmion Kätilöt - Technodiktator

Posted by Today's Metal Crew On сряда, септември 25, 2013 1 коментара

Стилът: Industrial Metal
От/Год: Финландия, 2013
Лейбъл: Osasto-A
Отнема: ~39 минути


Е няма друга група като Turmion Kätilöt. Макар вече да не вадят чак толкова култов материал като в "Hoitovirhe" и "Pirun Nyrkki", MC Raaka Pee и компания продължават да правят добър албум след добър албум, при това във време, когато индъстриъл метълът не може да се похвали, че е във възход. Тук е редно да спомена и че заглавието не трябва да ви плаши - в този албум няма техно в чист вид. Да, електрониката може да е силно повлияна от жанра, но нима това е нещо лошо за индъстриъл метъл албум?

Едновременно хубаво и лошо е, че почти всички парчета в "Technodiktator" са на еднакво добро ниво. И това е добре, защото знаеш, че няма да скучаеш в тези 39 минути, но и малко лошо, защото за разлика от друг път няма кой знае колко силно открояващ се хит. Като такива можем все пак да определим синглите "Jalopiina" (с нейното странно електро/кънтри метъл звучене) и "Pyhä Maa", но не по-малко зарибяващи са "Rehtori", "Nimi Kivessä" и "Beibe", да речем. По-различна от всички останали обаче е дългата над 8 минути "To Be Continued (Act I)", която спокойно мога да определя като най-грандиозната песен на TK досега изобщо! Нарочно не я наричам "хит", защото тя не е нещо, на което просто да покуфееш за 3 минути, но мисля, че всички фенове на групата ще останат много приятно изненадани от нея и лично аз се надявам, че загатнатото ѝ продължение също ще бъде поне толкова добро и епично.

Различни мнения може да има и по въпроса дали финският помага или пречи на звученето на групата, но поне аз смятам, че езикът в този случай не е решаващ фактор, просто защото или много ще се изкефиш на музиката на Turmion Kätilöt, или ще си кажеш "това не е за мен" и ще ги подминеш. Средно положение май-май няма. Точно затова ми е трудно да отгатна кой какво би харесал в "Technodiktator" - електрониката, тежките китари, харш-крясъците на MC, финските текстове, диско-елементите, или пък нещо съвсем друго, изскочило от цялата тази творческа многопластовост и стилова разностранност.

Ако досега не съм го казал достатъчно ясно - "Technodiktator" няма ясно обособени добри или лоши черти. Затова можете да теглите нещата на кантар колкото си искате, но истината, която винаги ще тежи е, че Turmion Kätilöt вече 10 години нямат аналог на метъл сцената и дори някой ден да издадат слаб албум, той сигурно пак би бил по-интересен от голяма част от излизащите през ден псевдо-хитови "тави". Така че решавайте бързо, защото ако много се чудите, то музиката на TK вероятно не е за вас - тя предразполага към купон, куфеене и извращения, а не към тъжно мъдруване и бавно поглаждане на въображаеми бради.

+ + + + +
Пореден много добър албум, запазващ нивото от последните им 2-3 такива.
Както винаги - здрави китари, екстремни вокали, бясна електроника, готини мелодични включвания.
Уникално звучене, което няма как да сбъркаш занапред, щом го чуеш веднъж.
В албума участва и марко Хиетала. Намеретe си го сами като в "Find Waldo", хехе ;-)

- - - - -
Еднообразничък като цяло, с изключение на финалния трак.
Групата лека-полека започва да тъпче на едно място - трябва развитие.
 
IF YOU LIKE
Two Times Terror, Ruoska, Black Light Discipline, Raubtier, Ministry, Pain и др.

Автор: Testset
[7.5/10]

1 Response for the "Turmion Kätilöt - Technodiktator"

  1. Анонимен says:

    Мда, изкефих се! Бива си го албума...