TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Schöngeist - Wehe!

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, септември 09, 2013 0 коментара

Стилът: Industrial/Gothic Rock/NDH
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: SPV
Отнема: ~48 минути


Случвало се е да не съм съгласен с миналогодишните си "аз" и да се чудя как съм могъл да дам на нещо такава или онакава оценка, но все още с две ръце твърдя, че предишният албум на Schöngeist беше абсолютно бедствие. И въпреки че Тимур Каракус продължава да държи лицето му да е на обложката (явно с надеждата, че момичетата обичат дългокоси и загадъчно усмихнати батьовци), "Wehe!" не е лош. Или поне не колкото трагичния "Keine Zeit".

Schöngeist са подобрили точно това, което оплюх в ревюто си за "Keine Zeit" - китарният звук този път не е забравен, темпото е вдигнато, усеща се прилив на енергия, а Тимур е спрял да хленчи и пее както си му е редът. Композициите също са много по-добре построени и всичко това прави "Wehe!" един сносен албум за жанра. Сносен, защото в момента в този жанр свирят много по-добри групи от Schöngeist, а те, от своя страна, май все още не си дават много зор да се издигнат. Потенциал се надушва най-вече в началото със заглавната "Wehe!" и следващите я "Tief!" (макар да звучи като рехава версия на "Verrückt" на Eisbrecher) и "Wieder", но и той угасва лека-полека, като се завръща единствено в енергичната и мрачна "Lebe", която е и единствената песен в албума със смело използвана електроника, което я превръща в най-добрата композиция в целия "Wehe!".

Албумът завършва с кавър на "Where the Wild Roses Grow" (в оригинално изпълнение - Nick Cave & Kylie Minogue), който ми напомни, че между Тимур и Ник Кейв има както визуална, така и гласова прилика - факт, за който не се бях замислял до момента. Успешното и емоционално изпълнение на кавъра ме изненада приятно, заради което останах и с бонус-добри впечатления от "Wehe!". Ако обаче се върнем към реалността, в този албум няма повече от 2-3 по-запомнящи се парчета и по-скоро спада към графата "Става за 1-2 слушания". Чуйте го само ако си нямате нищо друго за слушане и вече сте добре запознати с NDH течението.

+ + + + +
Подобрен и сравнително втежнен звук, повече композиционна мисъл, по-силни китари.
Няколко по-здрави парчета, които спасяват този албум от провала на предишния.
Мелодичен и приятен за слушане, напълно неангажиращ албум.

- - - - -
Schöngeist безспорно безславно губят "битката" с повечето си колеги по жанр.
Повече от половината албум е компромисен, а голяма част от него си е и откровено скучна.
Песента "Tief!" звучи като хлабава версия на "Verrückt" на Eisbrecher.

IF YOU LIKE
Megaherz, Mono Inc, Unheilig, Letzte Instanz, Joachim Witt, Rammstein и др.

Автор: Testset
[4/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Schöngeist - Wehe!"