TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Hämatom - Keinzeitmensch

Posted by Today's Metal Crew On неделя, септември 01, 2013 0 коментара

Стилът: Deutschrock/NDH/Metal
От/Год: Германия, 2013
Лейбъл: Rookies & Kings/SPV
Отнема: ~50 минути


На тазгодишния "Sofia Rocks" имаше много изненади - къде приятни, къде не чак толкова. Типичният български метъл скептик пък предварително беше оплюл почти всички банди на него, редом с почти напълно безизвестните по наши земи до този момент Hämatom. И докато аз обяснявах наляво и надясно (включително и по БНТ), че тази група ще е енергичната изненада на деня, никой (освен другите фенове на групата) не ми вярваше... докато Hämatom не се качиха на сцената и промениха мнението дори на скептиците.

Тук ще направя кратка вметка, гордо заявявайки, че бях сред малцината журналисти, които имаха удоволствието да си побъбрят с Hämatom. И четиримата бяха безкрайно изненадани от топлото посрещане на българската публика, радваха се неистово като ме видяха с тяхна тениска и съвсем сериозно не вярваха, че знам тяхно парче от 2005-та, което впоследствие пяхме заедно (е, аз с доста грешки). Личи си, когато хората говорят искрено и от сърце, а не хвърлят заучени фрази, затова и повярвах на въодушевлението им от концерта и факта, че за първи път свирят в държава, където немският не е официален език и въпреки това цялата публика скандира името им. Чудесен ден и за тях, и за нас.

Щастливо стечение на обстоятелствата е, че само два месеца след това събитие, групата издава новия си студиен албум, който вероятно сега ще получи много повече внимание от българските фенове, присъствали на "Sofia Rocks". Той носи заглавието "Keinzeitmensch" и е колкото типичен, толкова и изненадващ като стил. В него е запазена типичната за групата дойчрок агресия, но този път тя звучи много по-модерно, тежко, стегнато и дори хитово по своеобразен начин. "Keinzeitmensch" съчетава пънк/дойч рок, хардкор, NDH, индъстриъл, алтърнатив и груув метъл - крайно интересна комбинация, която няма как да сбъркаш, щом чуеш веднъж.

Идеята в албума е, че човекът
все няма време. Ако се загледате в обложката му ще се досетите и защо - постоянно зает със смартфон, социални мрежи, интернет и телевизия, той вече няма време за нищо и прекарва ежедневието си, задушавайки се в собствения си боклук. Hämatom обаче някак са намерили време да се самоусъвършенстват и това много си личи в "Keinzeitmensch" - композициите им са по-стегнати и обмислени, а звукът е по-изчистен, тежък, модерен и мащабен от всякога. Подобрението се усеща още в началото със сингъла "Alte Liebe Rostet Nicht" и енергичния бъдещ концертен хит "Ahoi" (където се надушва и Rammstein влияние). Малко преди средата пък ни пресреща "Panik" - песен с адреналинов начален риф и бясно бърз припев, при който куфеенето е абсолютно неизбежно. И тъй като не може германски музикант да не отброи от 1 до 4 поне веднъж в албума си, логично стигаме до "Die Vierte Macht" ("Четвъртата власт"), където се чува познатият ни от стотици други песни рефрен "Eins, zwei, drei, vier!". Hämatom са известни и с това, че ползват детско пеене, което обаче този път е сведено само до хоровите напеви в мрачната "Sing". Краят на албума пък е и неговата най-силна част, защото последните две парчета в "Keinzeitmensch" са наистина жестоки - "Genug Ist Genug" удря с мощен риф с насечени китари и почти метълкор припев с хорови вокали ("Genug ist genug, ist genug, ist genug!"), а "Schutt Und Asche" е мощен NDH трак, пуснат като сингъл преди близо 1 година.


"Keinzeitmensch" като нищо ще се окаже най-дорият албум на Hämatom досега. Не че и в предишните им творби не е имало хитове като "Butzemann", "Leck Mich" и "Neandertal", но тук над 90% от материала е наистина много добър и всеки ще има възможност да открие "своя хит" в зависимост от предпочитанията си за темпо, агресия и подход. Уви, нямам представа дали "Keinzeitmensch" изобщо ще бъде издаден официално у нас (а би трябвало, защото DVD-то в лимитираното му издание включва и репортаж от Sofia Rocks), но дори и да не бъде, аз определено ще се опитам да си го набавя. А после ще чакам с нетърпение второто гостуване на Hämatom у нас! И някак си мисля, че вече няма да се чувствам сам в очакването си.

+ + + + +
По-стегнати композиции и по-изчистен/тежък звук от всякога!
Без да съм математик - поне 90% от материала в албума е от "много добър" нагоре.
Голямо разнообразие от стилови похвати.
Редица хитови (по своеобразен начин) парчета със страхотен енергиен заряд.
Може би най-добрият албум на групата досега.


- - - - -
В албума има толкова много стилови похвати, че ще е трудно да го харесаш изцяло.
Щях да се изненадам, ако в един 50-минутен албум нямаше и малко пълнеж. Но малко.

 
IF YOU LIKE
Frei.Wild, Betontod, Die Toten Hosen, Mushroomhead, Rammstein и др.

Автор: Testset
[8.5/10]

Categories: , , , , , , , , , , , ,

0 Response for the "Hämatom - Keinzeitmensch"