TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Hammerfall - (r)Evolution

Posted by Today's Metal Crew On петък, август 29, 2014 2 коментара

Стилът: Power/Heavy Metal
От/Год: Швеция, 2014
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~49 минути 


Разбирах откъде и защо дойде цялата критика към "Infected", но аз, честно казано, харесах и него. И не защото съм болен фенбой на Hammerfall, а защото наистина на тая група ѝ беше време за нещо малко по-различно. Hammerfall сякаш се бяха пуснали по течението и издадоха поредица от добри албуми, в които обаче беше пълно и с лесно забравим материал. "(r)Evolution" обаче е нещо друго, защото В него се усеща нов прилив на енергия и креативност.

Идеята е ясна - завръщане към славното минало на "Glory to the Brave", "Legacy of Kings" и "Renegade". Хектор отново е на обложката и размахва чук, а конят от "Renegade" сякаш в последния момент си е проправил път към артуърка, колкото да загатне, че е налице това прословуто завръщане към миналото. И се започва! "Hector's Hymn" моментално влиза в списъка с най-добрите парчета на Hammerfall в дискографията им - бърз, енергичен, епичен пауър метъл химн, който ще остави доволни поне 99.9% от феновете на чукопадите. В следващите четири песни, за съжаление, скоростта се губи малко, но се завръща подобаващо в "We Won't Back Down" и много китарно ориентираната "Origins". Последното наистина бързо парче е и последното в албума и се нарича "Wildfire" (нищо, че ми се счува, че в припева се вика "Wi-fi, wi-fi, wi-fi!". Нетипично за Hammerfall, в него има доста електроника, която обаче се вписва толкова добре, че направо не е за вярване. И не знам дали ушите ми ме лъжат, или просто слушам странно промо, но дочувам и 8-битова електроника от време на време. Но няма значение - великолепен финал, спор няма. Че и още една нова любима песен на Hammerfall, доволен съм.

В по-голямата част от албума обаче се разчита не толкова на скорост и енергия, колкото на епичност. Типични примери са сингълът "Bushido", маршовата "Ex Inferis", баладичната "Winter Is Coming" и пълната със страхотно хорово пеене "Evil Incarnate". Заглавната "(r)Evolution" пък прилича малко на песен на UDO/Accept, а от "Live Life Loud" щеше да се получи страхотно парче, ако не звучеше чак толкова накъсано.

Началният ми ентусиазъм от "Hector's Hymn" малко поутихна, след като чух целия албум, но въпреки това съм доволен. Просто на фона на парчета като това и "Wildfire" си проличава колко повече може въпросната банда и как именно това скоростно пауър метъл звучене им отива най-много. Да, другите композиции са достатъчно добри и без да са скоростни, но... можеше да има още 1-2 такива в повече. Сега съм убеден, че до 3 месеца няма да си спомням даже имената на, да речем, "Live Life Loud" и "Tainted Metal". С други думи, "(r)Evolution" е безспорно качествен албум, даващ на феновете нов материал с класическо Hammerfall звучене. Но въпреки високата оценка, която му давам, твърдя убедено, че можехме да получим и още по-добър краен продукт.


+ + + + +
Успешно и качествено завръщане към звученето от славните ранни години на групата.
Нови култови композиции, които да влязат сред най-добрите в дискографията на Hammerfall.
Впечатляващо добра, силно открояваща се китарна работа.

- - - - -
Само 3-4 от общо 11 парчета са скоростни, а в останалите се губи доста темпо и енергия.
Някои лесно забравими композиции.  

IF YOU LIKE
Helloween, Manowar, Sabaton, Accept, Dream Evil, Freedom Call, Firewind и др.

Автор: Undepth
[8/10]

Categories: , , , , ,

2 Response for the "Hammerfall - (r)Evolution"

  1. Unknown says:

    Най-добрият за мен power metal албум за годината дотук, с една идея над Heroes на Sabaton

  2. Анонимен says:

    Аз почетох албума с ритуално преместване в кошчето. В сюблимния момент благославях пиратството и даунлоуда, анатемосвани от 'творци' и продуценти.
    Албумът е типичен хамърфолски, в което няма нищо лошо. Проблемът ми с него беше, че всяка една боза е посредствена и нито една песен не ми се наби в главата, за да мога да се почувствам доволна.
    Явно критиките към предишния им албум, който беше крачка в страни от останалите, е забило групата в дълбоко копиране на предишните им албуми.
    И целият този коментар го пише човек, който обожава групата...Infected, до тази шлянгарица, беше доста по-интересен.