TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Machinae Supremacy - Phantom Shadow

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, август 21, 2014 1 коментара

Стилът: SID/Power Metal
От/Год: Швеция, 2014
Лейбъл: Spinefarm
Отнема: ~66 минути 


Една от най-симпатичните групи на новото хилядолетие се казва Machinae Supremacy и откакто за пръв път ги чух през 2006-та, винаги очаквам с нетърпение всеки техен нов албум. MaSu са геймъри, страхотни музиканти (убедихме се и когато ги гледахме на живо у нас преди години като подгряващи на Children of Bodom и Ensiferum) и наистина земни и свестни типове. Геймърската им природа е и в основата на специфичния им стил, съчетаващ модерен пауър метъл с 8-битова (SID) електроника. След няколко страхотни и един не чак толкова впечатляващ албум, MaSu се завръщат с амбициозно 66-минутно произведение.

Няколко дни слушах албума на части и честно казано - нищо не запомнях и разбирах от него. Не бях сигурен дори дали ми харесва. И така до днес, когато си го пуснах в слушалките по АМ "Тракия" и докато стигна от Пловдив до Стара Загора вече знаех ясно какво мисля за "Phantom Shadows". Музикално, албумът е трепач - MaSu за пръв път свирят с такъв размах, без да пестят умения и идеи. Повечето парчета са дълги по около 6 минути и са пълни със забележителна китарна работа. В съчетание с 8-битовата електроника пък се получават изключителни композиции като "Perfect Dark". Песента звучи като здрав саундтрак към игра от 90-те и е сред най-добрите песни в дискографията на MaSu изобщо!

Почти 7-минутната "Europa" обаче носи съвсем различно настроение. Парчето е мрачно и баладично и включва великолепни акустични китари и женски вокали. "Throne of Games", както се подразбира, е закачлив трак, заиграващ се с "Game of Thrones" и разполагащ с убийствено, почти 2-минутно китарно соло. Надъхващата "Renegades", епичната "Versus" и пуснатата като сингъл "Beyond Good And Evil" също впечатляват с много добра китарна работа, но сякаш имат нужда от още малко електроника, за което, уви, вече е малко късно. "The Second One" започва игриво и театрално, но не продължава така до края си, което малко ме разочарова, защото можеше да се получи страхотно авангардно парче от това начало. "Phantom Battle" и "The Bigger They Are the Harder They Fall" пък са единствените композиции с дължина от около 4 минути. Първата влиза спокойно в графата "окей" (както целия преден албум на бандата), но втората започва с 2-минутен инструментал с много 8-битова електроника и се откроява добре на общия фон от дълги парчета.

Един от важните изводи за "Phantom Shadows" е, че е добре да се слуша наведнъж и с повишено внимание, дори и това да отнеме много време и концентрация. Това е така, защото в него непрекъснато се случва нещо ново и интересно и ако слушате разсеяни, като нищо ще пропуснете най-интересните моменти от композициите. Китарните сола пък са толкова зашеметяващи, че трябва не просто да се чуват, а да се слушат. Изобщо, китарната работа в този албум е наистина великолепна, а там, където тя се засича с 8-битовата електроника, се случват чудеса. За съжаление, последната не е застъпена максимално добре в "Phantom Shadows". В някои песни почти няма такава, а именно тя прави Machinae Supremacy по-специални от "обикновените" метъл банди. "Perfect Dark" е перфектният пример за това колко добре звучи тази комбинация и ако MaSu бяха наблегнали още малко на този факт, "Phantom Shadows" също щеше да е перфектен.


+ + + + +
Брилянтна китарна работа и жестоки сола!
SID-електрониката (където я има) прави музиката двойно по-интересна.

Дълги композиции, в които няма пълнеж и в които постоянно се случва нещо интересно.
Стъпка... къде ти, цял скок напред в сравнение с предишния албум.

- - - - -
На места липсва SID-електроника и... така просто не е същото.
При слушане се изисква внимание към детайлите и малко повече концентрация, което е ангажиращо.  

IF YOU LIKE
The Machinist, Raunchy, Blood Stain Child, Kiuas, Celldweller, Iron Maiden и др.

Автор: Testset
[9/10]

1 Response for the "Machinae Supremacy - Phantom Shadow"

  1. Анонимен says:

    Хахах, нямало достатъчно електроника каза. За пореден път съм напълно съгласен с теб.