TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Orden Ogan - Ravenhead

Posted by Today's Metal Crew On неделя, декември 07, 2014 1 коментара

Стилът: Power Metal
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: AFM
Отнема: ~48 минути 


Знаете ли го онова чувство, когато много добра нова банда издаде няколко страхотни албума подред и накрая си мислиш, че няма как да продължат така и ще се изложат? Е, аз имах такива неоснователни опасения за "Ravenhead". Обложката ли ме подлъга, що ли, но не си представях как ще издадат добър албум. Вместо това обаче "Ravenhead" май ще вземе да се окаже най-добрият им албум досега.

Необоснованите ми съмнения бяха разбити още в заглавната "Ravenhead" - бърза, тежка и със супер мелодичен припев, тя ми даде ясно да разбера, че не трябва повече да се съмнявам в Orden Ogan. Най-малкото защото тази група израсна адски много в последните години и съм някак горд, че не съм спирал да я слушам още от "We Are Pirates" насам. Всъщност, оказа се, че цялата първа половина на албума е плътно запълнена с жестоки парчета. Хит след хит, при това в жанр, в който вече не е никак лесно да направиш хит. "F.E.V.E.R" е идеалният пример за това - припевът ѝ се запява още с първото чуване, а тежките ниски китари и здравите пауър метъл рифове превръщат песента в една от най-добрите в жанра за цялата 2014-та. Мощните, мачкащи насечени рифове в следващата "The Lake" пък са способни да разкуфеят и човек със счупен врат, а почти 6-минутната "Evil Lies In Every Man" изненадва с изключително мрачно интро, много мелодичен припев и включване на прекрасни акустични китари малко преди края.

Като символичен мост между първата и втората половина служи "Here at the End of the World", в която с дрезгавия си глас се включва Крис Болтендал от Grave Digger. И докато си говорим за гост-вокалисти, Хоаким Канс (Hammerfall) помага с пеенето във фолк-метълската "Sorrow Is Your Tale", която е друг епичен хит, изпълнен със здрави китари и свръхмелодични припеви. Единствените композиции, които чисто и просто не са на нивото на останалите, са "A Reason To Give" и почти безсмисленият 2-минутен инструментал "In Grief and Chains", който звучи по-скоро като хубава недовършена идея и затова спокойно можеше да се мине и без него в траклиста. С по-различно звучене се откроява закриващата "Too Soon", която започва с меланхолична, но грабваща първа половина и избухва след средата си, за да се получи един наистина грандиозен финал.

Този албум може да бъде описан много точно и само с думите на вокалиста Зеб Леферман: "Повече метъл, повече припеви, повече Orden Ogan!". Аз добавям към това твърдение и факта, че продукцията на албума е най-добрата, която Orden Ogan някога са имали, както и одобрението и възхищението си към изключително мощния китарен саунд. Затова накрая ви оставям и с моя искрен съвет - ако ви се слуша качествен пауър метъл, в никакъв случай не пропускайте да чуете този албум веднага щом излезе (на 16 януари)!


+ + + + +
Тежък, супер мелодичен, зверски зарибяващ, епичен, мощен, енергичен и динамичен!
Изключително добра китарна работа - и откъм техника (рифове, сола и прочие), и откъм звук.
Свръхмелодични и лесно запомнящи се припеви в почти всяка песен.
Най-добрата продукция и звук, които Orden Ogan някога са вадили.
Различни изненади с гост-вокалисти, гайди, испански китари, клавишни, оркестрации и други.
Понякога имаш чувството, че чуваш ъпгрейднати версии на Running Wild и Blind Guardian (което е супер).


- - - - -
Два от траковете не са чааак толкова силни, а един е просто излишен.
 
IF YOU LIKE
Running Wild, Sonata Arctica, Blind Guardian, Hammerfall, Elvenking, Powerwolf и др.

Автор: Testset
[8.5/10]

Categories: , , , , , , ,

1 Response for the "Orden Ogan - Ravenhead"

  1. Анонимен says:

    Купувайте и въобще не се чудете ! Няма нито една слаба песен в албума - инструментала е приятен и закачлив, а "A Reason To Give" лично на мен ми стана една от любимите :) Разбира се е и въпрос на личен вкус, но въпреки всичко го препоръчвам горещо на всеки пауър метал фен ! След време сигурно ще е масово считан за класика. Хайде със здраве !