TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Unheilig - Gipfelstürmer

Posted by Today's Metal Crew On петък, декември 05, 2014 0 коментара

Стилът: Industrial/Gothic Rock/Metal/NDH
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: Universal Music
Отнема: ~65 минути 


Следващите редове ще бъдат написани с една особена мъка. Даже не знам защо ми е едно такова гадно, след като Unheilig от няколко години насам се превърна в един скучен и претенциозен проект, който Der Graf пълни периодично с досадни, естрадно звучащи немскоезични шлагери, на каквито по някаква причина германската публика много се радва. Един вид, както някога от Neue Deutsche Welle се роди идеята за Neue Deutsche Härte, така сега Der Graf премина от NDH към NDW. Странен регрес, меко казано. И въпреки това ми е гадно. Защото няма да има вече Unheilig.

Имам чувството, че почти всяка песен в "Gipfelstürmer" може да бъде саундтрак към сцена от късометражен филм. Заминаващ влак, от който усмихнати, но леко тъжни пътници, отпътуват
пълни с надежда в търсене на нови приключения и махат на своите близки през прозорците. А на перона мъже, жени и деца подсмърчат и гледат как старият парен влак, излъскан като за парад, съзнателно потегля за своя последен курс.

Само че... това ли е музиката и настроението, които бихме очаквали от Unheilig, ако това не беше последният, а поредният албум на групата? По тази логика от два албума насам Unheilig отива към "време разделно". И дори да не е лошо, че Der Graf го избива на лиричност, позитивизъм, любов и красота (вместо на NDH), фактът е, че всички тези красиви песни звучат много, много еднакво. В "Gipfelstürmer" биха били достатъчни само две песни от този сорт и това са наистина красивите "Zeit zu gehen" ("Време е да си отида") и "Alles hat seine Zeit". Вместо това, композициите с такова звучене са 10, а NDH има само в "Goldrausch", "Hinunter bis auf Eins" и донякъде в "Wir sind die Gipfelstürmer". Естрадни изцепки като "Die Weisheiten des Lebens" и "Dem Himmel so nah" пък изобщо не ми се коментират. Преди поне имаше някакъв баланс, баси.

Чест прави на Der Graf, че се оттегля на върха на славата си. Unheilig рязко проби през 2010-та и макар точно по това време да започна лека-полека да губи NDH феновете, си намери огромна нова фенбаза. В своята емоционална прощална реч Der Graf обясни че музиката е неговият живот, че това са най-добрите композиции, които някога е писал, че не смята, че би могъл някога да сътвори нещо по-добро и затова слага край.

И може би това е за добро. Краят за Unheilig идва точно преди съвсем да ме отчаят с естрада и точно когато най-много фенове биха тъгували за това оттегляне. А ако "Gipfelstürmer" беше с няколко песни по-кратък и завършваше с прекрасната "Alles hat seine Zeit", сигурно щях да пусна някоя и друга сълза и да се извиня на Der Graf, задето така оплюх предния му албум. Засега обаче само вдигам ръка за "довиждане". "Довиждане", изпълнено с уважение и надежда, че Der Graf няма да спре да се занимава с музика. Подсмрък.


+ + + + +
Въздействащ, красив, позитивен и едновременно с това много тъжен прощален албум.
Макар и малко (само три), NDH парчетата са доста качествени и здрави.
Тук са може би най-добрите пиано-композиции, които Der Graf някога е писал.

- - - - -
Няколко парчета са досадно "шлагерни".
От 16 композиции - 10 са леки и/или бавни, а 3-4 са си откровено скучни.
Това е последният албум на Unheilig.
 
IF YOU LIKE
Down Below, Mono Inc., Joachim Witt, Staubkind, Eisbrecher, Rammstein и др.

Автор: Testset
[6/10]

0 Response for the "Unheilig - Gipfelstürmer"