TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Shadowbane - Facing The Fallout

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, декември 11, 2014 0 коментара

Стилът: Power/Speed Metal
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: Pure Steel
Отнема: ~47 минути 


За ъндърграунд групи като Shadowbane няма как да научиш, освен ако някой не ти каже за тях. Те са дебютанти, но далеч не са тийнейджъри, изглеждат като напълно обикновени хорица и като цяло - можеш да подминеш 200 групи като тях всеки ден. Това, което обаче Shadowbane правят много добре е пауър/спийд метъл. Класически, с ранно 90-арски звук и траш прийоми. При това, за разлика от много други банди под крилото на Pure Steel, тези юнаци тук имат изчистена продукция - звукът им е кристално чист и органичен, без следи от прекалено дигитализиране или "затъпяване" с цел "класическо" звучене. Пичовете си го докарват и без да си скапват продукцията.

Макар "Facing The Fallout" да не открива наново топлата вода, албумът би бил особено приятна изненада за всички фенове на този тип класически пауър/спийд метъл. Вокалите на Щефан Хардер са повече от подходящи за жанра, китарите удрят се включват от време на време с готини траш рифове и добри сола, а двата педала на кардана на барабаните са в почти постоянна употреба, като на всичкото отгоре са озвучени и много добре и не се губят в микса, както се случва често при други банди, опитващи се да докарат 90-арски звук. И не гледайте, че във видеоклипа към "Under Bleeding Skies" барабанистът едва гали барабаните си - това е само за снимките, защото човекът явно не иска да си протрива кожите за едното видео, пък и очевидно мисли за слуха на колегите пред себе си, хехе. Което пък ме навежда на мисълта, че нещата в тази група се случват с доста нисък, но за сметка на това много правилно употребен бюджет. Тук обаче мога само да предполагам.

Групата се определя като "пост-апокалиптичен пауър метъл" и съм склонен да се съглася ако приемем, че "пост-апокалиптичен" се отнася само за текстовете. Целият "Facing The Fallout" е пълен с текстове на тази тема и може би заради това парчетата до голяма степен звучат сходно - но не дотолкова, че да не можеш да различиш коя песен коя е. Единствените явни греди са убер баналното интро "Red Alert" и сякаш записаната в друго студио и от други хора "Badlands Law", която просто не отговаря на показаното преди нея високо ниво. Като най-добри парчета пък може да се отбележат "Beyond the Winds of War", "Traitor" и "Last Division".

В заключение, "Facing The Fallout" е добър пауър/спийд метъл албум с ранно 90-арско (или късно 80-арско) звучене, чиста и опростена продукция и като цяло в него почти няма слаби парчета. Единствените причини да не му дам по-висока оценка са, че такива албуми вече съм чувал прекалено много пъти в последните 20 години, както и че повечето композиции разчитат на много сходни прийоми. Оттам нататък, албумът е супер, особено ако си търсите нещо, с което яко да ви удари носталгията по първите години на демокрацията.


+ + + + +
Изчистен, необременен с ефекти и дигитализация звук.
Класическо звучене, връщащо слушателя в края на 80-те и началото на 90-те.
Открояващо се добра работа на китарите и барабаните.

- - - - -
Много от парчетата имат сходни структури, но единственият различен трак е и най-слабият.
На места английският на Щефан почва да поиздиша.
Хвала на оногова, който намери по-банално интро.
 
IF YOU LIKE
Iced Earth, Metalium, Iron Savior, Virgin Steele, ETC, Paradox и др.

Автор: BGMario/Undepth
[7/10]

0 Response for the "Shadowbane - Facing The Fallout"