TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Serious Black - As Daylight Breaks

Posted by Today's Metal Crew On събота, декември 13, 2014 0 коментара

Стилът: Melodic Power/Heavy Metal
От/Год: Германия (предимно), 2015
Лейбъл: AFM
Отнема: ~42 минути 


Serious Black е международно-междузвезден проект, събрал Роланд Грапов (Masterplan, ex-Helloween), вокалистът Urban Breed и още четирима бивши и настоящи членове на групи като Blind Guardian, Edenbridge, Tad Morose, Dreamscape Visions of Atlantis, и Emergency Gate. Стилът - мелодичен пауър метъл в рокаджийския дух на Masterplan, Unisonic и Avantasia. И всъщност "проект" не е точната дума. Според музикантите това не е просто поредната "супергрупа", а просто група - при това създадена от приятели, взели решението за създаването ѝ на по халба (или повече) бира.

Няколко пъти слушах албума, за да разбера какъв точно му е проблема - и все не успявах да открия такъв. На пръв поглед всичко си изглежда наред - мелодичен е, приятен е за слушане, Urban Breed (познат ни и с участието си в българската банда Projec Arcadia) пее страхотно, китарите и солата са супер, инструменталът като цяло е на много високо ниво - и все пак така и не ме остави мисълта, че "нещо тука липсва". Питах се "Защо, защо?" и накрая се сетих, че въпросът всъщност е и отговорът - защо? Защо го има този албум и каква му е целта? Така де, вече имаме Masterplan, имаме Unisonic, имаме и Avantasia - защо ни е да имаме и нещо средно между трите, само че не по-добро от което и да е от трите?

Не ме разбирайте погрешно - харесвам тази група, харесвам тази музика, харесвам даже въпросния албум - но не си представям как ще седна след няколко месеца специално, за да слушам точно него. Ще си пускам "The Metal Opera", ще си пускам по нещичко от "Masterplan" и "Light of Dawn", но не виждам как ще си пускам "As Daylight Breaks". Тук най-доброто парче се нарича "High and Low" и точно то най-много прилича на нещо средно между Avantasia и Masterplan. Други много читави парчета с мелодични припеви и готини сола са "Sealing My Fate", най-звучащата като пауър метъл "My Mystic Mind" и носещата духа на 80-арския хеви метъл "Older and Wiser". Де факто и другите парчета не са лоши - но пък са доста лесно забравими.

Накратко, албумът е добър, но се съмнявам да си го пуснете повече от няколко пъти в рамките на една седмица, след което е твърде възможно да забравите за него. И пак казвам (като футболист почнах да говоря) - не защото е лош по който и да е показател, а просто защото не виждам в него генерална идея, встрани от "правим метъл за кеф". А и защото вече сме чували всички банди от графата "IF YOU LIKE" и е малко спорно дали имаме нужда от банда, която да се опитва да звучи като всички тях едновременно, без обаче да надгражда постигнатото от тях. Пък и хайде сега - тези музиканти не бива да се задоволяват с "е па бива".

 
+ + + + +
Много добър инструментал, с бонус адмирации за китарната работа.
Urban Breed се включва с много подходящи за този тип музика вокали.
Мелодичен, неангажиращ, често разкуфяващ и доста приятен за слушане.
Когато нещата отидат по-директно в посока "пауър метъл" много им се получават нещата.

- - - - -
Групата звучи до голяма степен като колегите си от долната графа - но не чак толкова добре.
Много често забравям, че в тази група има клавирист - просто защото рядко го чувам в микса.
Лесно забравим като цяло.
 
IF YOU LIKE
Masterplan, Unisonic, Avantasia, Helloween, Sonata Arctica, Blind Guardian и др.

Автор: BGMario
[6.5/10]

0 Response for the "Serious Black - As Daylight Breaks"