TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Silent Planet - The Night God Slept

Posted by Today's Metal Crew On вторник, декември 09, 2014 1 коментара

Стилът: Progressive Metalcore
От/Год: САЩ, 2014
Лейбъл: Solid State Records
Отнема: ~33 минути 


На дебютантите Silent Planet отсега им личи, че ги чака добро бъдеще, ако продължат да се развиват в правилната посока. Но макар това да им е първи албум, пичовете звучат много добре сработени и зрели, а песните в албума, макар и рядко да надвишават 3-4 минути, звучат много по-мащабни и дълги, което е интересен ефект от техния разчупен, мрачен и леко епичен метълкор. Пък нищо, че изглеждат като група висши математици с афинитет към хипарщината.

В "The Night God Slept" има по малко от всичко, което може да се очаква от един метълкор албум, но и "още нещо", дет' се вика. Така например може да се разчита на здрави брейкдауни в "XX  (City Grave)", "Darkstrand (Hibakusha)" и "Wasteland", но в контраст с тях има и неочаквани (но по някое време все пак стават очаквани) меланхолични пасажи, например в "The Well" и "Firstwake", както и цял пасаж на френски и с женски вокали в "Tiny Hands (Au Revoir)". Мелодичните припеви пък звучат най-ярки в "Native Blood" и "First Mother (Lilith)".

Китарите са едно от най-важните звена в албума. Те не разчитат толкова на типични метъл рифове, колкото на техника и служат като гръбнак, около който се случва всичко останало. Едната китара залага на повече техника и агресия, а другата играе ролята по-скоро на фонова мелодия, като от нея всъщност идва най-вече това усещане за меланхолия и мрак, което сякащ се разлива из цялата стая по време на слушане. Текстовете и тяхната задълбочена религиозна тематика пък биват изкрещени с толкова хъс от Гарет Ръсел, че можем само да се чудим откъде вади такива здрави гласни струни тоя човек. Допълнителни адмирации отиват към барабаниста Алекс Камарена, който е видял доста зор със запомнянето на техничните си партии.

Всичко супер, само че има един проблем. Вече казахме за дължината на композициите и макар че това не е проблем, дължината на албума е едва ~33 минути. От тях 2-3 минават в интерлюдии, а затварящата "Depths II" е почти изцяло речетатив, при това от онези, досадните, които християнските банди си мислят, че е много готино да вкарваш (крещейки) по време на концерт, сякаш някой е отишъл на църква там (и това го казва християнин). От друга страна обаче "The Night God Slept" се слуша на един дъх, а и дори дава усещането, че е по-дълъг, макар материалът в него де факто да е малко. Но все пак нека имаме предвид и че това е дебют, пък и групата дълго време стоеше без договор, така че не трябва да им се сърдим на юнаците, че не са си изблъскали целия наличен материал наведнъж. С други думи - дайте им шанс! Silent Planet звучат изключително сериозни, кадърни, готови за развитие и нахъсани да създават добра и интересна музика. Затова очакваме скоро след този силен старт да успеят да блеснат и в пълната си светлина!


+ + + + +
Различен метълкор, който веднага ти казва, че тази група я очаква светло бъдеще.
Много добри китари, разчупени барабани, детайлно изпипани композиции.
Задълбочени и каращи те поне малко да се замислиш текстове.


- - - - -
~33 минути е прекалено кратко за какъвто и да било албум.
Две напълно безмислени интерлюдии и един речетатив, от който е спорно дали има нужда.

Продукцията явно нарочно е оставена по-сурова, но... може би е трябвало да се "пипне" още малко.
 
IF YOU LIKE
Underoath, Northlane, I The Breather, Structures, Erra и др.

Автор: Reksy/Testset
[7.5/10]

1 Response for the "Silent Planet - The Night God Slept"

  1. Анонимен says:

    Да, затова Slayer резнаха тиквите на всички с Reign in blood. Търсите жалки извинения за да оправдаете жалко групЕ.