TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Oomph! - XXV

Posted by Today's Metal Crew On събота, юли 11, 2015 2 коментара

Стилът: Industrial Rock/Metal/NDH
От/Год: Германия, 2015
Лейбъл: Airforce1/Universal
Отнема: ~55 минути


Направо е трудно за вярване, но Oomph! вече 25 години са на сцената. Една от най-емблематичните NDH банди, запазила оригиналния си състав и до днес, минала през няколко стила и станала особено популярна по света в последните 10-15 години. "XXV" обаче не е компилация, юбилеен концерт или нещо от сорта, а чистокръвен нов студиен албум. И тъй като знам, че феновете отсега се питат едно нещо, отговорът е - да, много по-добър е от "Des Wahnsinns Fette Beute". Нивото на "XXV" напомня по-скоро за "Wahrheit Oder Pflicht", "Glaube Liebe Tod" и "Monster", а изненадващо тежките на места рифове носят и далечен "Unrein"-ски привкус, макар и Деро да не пее с онзи си глас.

Може да не му личи по обложката, но в "XXV" има изненадващо мрачни и тежки песни. Една такава открива албума и тя се казва "Dein Retter", на която всеки NDH с кеф ще си откъсне главата от куфеене. Сингълът "Alles aus Liebe" е не по-малко мрачен и тежък (включително и откъм "любовния" текст), но мелодичният му припев разведрява нещата в типичен за модерните Oomph! стил. На подобен принцип е изградена и "Alle deine Wunden", която мачка с агресивен насечен риф в куплетите и супер мелодичен, подкрепен от пиано припев. Моментално след нея идва още една тежка песен - "Fleisch und Fell" с един бързо зарибяващ, типично NDH/индъстриъл китарен риф, каквито бандите обичаха да ползват в средата и края на 90-те. Бързата "Zielscheibe" също напомня за онова време и в общи линии е последната от този тип тежки песни в албума.

С една идея по-леки, но не и по-лоши, са почти всички останали композиции в "XXV". Сред тях по-силно впечатление правят мелодичната "Mary Bell", "Tick Tack" и "Jetzt oder nie", която направо е като излязла от "Monster". Последната обаче си има и един основен проблем и той е, че рифът в началото ѝ много силно напомня за този от "Ich tu dir Weh" на Rammstein. Баладите този път са само две - "Unter diesem Mond" и закриващата (и доста мрачна) "Leis ganz Leis". Донякъде за такава може да мине и "Als wärs das letzte Mal".

Като цяло съм изключително приятно изненадан от "XXV", защото наистина не очаквах да е ЧАК толкова добър, особено след не особено убедителния предишен албум. Той обаче може спокойно да се нареди до най-силните творби на групата и споменатите още в първия абзац, любими на феновете албуми. Затова като изключим някои малки проблеми (като например някои излишни интродукции и финали на песните) и странното съвпадение на рифове в един от траковете, наистина не виждам как "XXV" би могъл да разочарова който и да е фен на Oomph! и NDH изобщо. Изненадващо тежък като за Oomph!, пълен с типични за групата мелодии и напомнящ за най-силните им години, "XXV" отново вдига летвата както за останалите групи в жанра, така и за самите Oomph!, за чиято 30-а годишнина ще очакваме дори още по-добър албум.
 
+ + + + +
25 години екипна работа си казва тежката дума.
Изненадващо тежък, разкуфяващ, супер мелодичен и дори хитов на места.
Близо час материал дори в най-обикновеното издание на албума.
Напомняне за най-добрите творби на групата от изминалите 10-15 години.

- - - - -
Рифът в "Jetzt oder nie" е почти досущ като този в "Ich tu dir Weh" на Rammstein.
Някои излишни удължавания, без които нищо нямаше да изпуснем - детска глъч, цигулки и т.н.

IF YOU LIKE
Rammstein, Eisbrecher, Megaherz, Unheilig, Stahlmann, Deathstars и др.

Автор: Testset
[9/10]

Categories: , , , , , , , , ,

2 Response for the "Oomph! - XXV"

  1. Анонимен says:

    Нямам търпение да излезе!

  2. Преди да се е разразила война, трия и двата коментара, за да няма сърдити ;-) Напишете ги отново, ако желаете, но този път моля - без вулгарности и нападки. Продължаваме напред!