TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

[OUTSIDE!] Russkaja - Peace, Love & Russian Roll

Posted by Today's Metal Crew On петък, юли 03, 2015 0 коментара

Стилът: Folk/Ska/Polka/Funk/Rock
От/Год: Австрия/Русия/Украйна, 2015
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~44 минути


Фолк/ска/полка/фънк/реге/казачок/латино/пънк/рок групи не се срещат често и затова чакам с интерес всеки нов албум на австрийско-украинско-руската група Russkaja. Ако никога не сте ги чували, понятието "емигрантски рок" може да ви загатне за какво става дума, но не и да ви подогтви напълно за това, което ще чуете. Музиката на Russkaja става все по-разнообразна и мултикултурна с времето, но все още всичко се върти около тази супер енергична и зарибяваща руска фолк-ска, с която започна всичко в "Kasatchok Superstar" през 2008-а. И нека обложката не ви подвежда - това не е хипарски албум. Поне не и откъм музика.

Почти всяка песен в този албум е в различен стил, а често и на различен език, тъй като Георгий Маказария този път пее не само на руски, немски и английски (с натъртен акцент), но и на испански. Така например на "El Pueblo Unido" може спокойно да играеш казачок, докато слушаш текст на испански, което малко обърква сетивата, но за сметка на това е и доста голям кеф, тъй като песента е много енергична. Но да се върнем към началото. Отварящата "Rock'n Roll Today" е сред по-тежките песни в албума (заедно със скоростната "You Are the Revolution") и смесва леко балкански брас с фънк, пънк ритъм и 50-арски рокендрол. Следващата "Slap Your Face" е по-чиста форма на ска, има супер зарибяващ припев и е един от многото ми фаворити из албума.  "Lovegorod" пък преминава като лека форма на ска, в която Георгий ни разказва за любимите си дами на север (Аня), юг (Наташа), запад (Оля) и изток (Маша).

Във втората половина на албума стиловото разнообразие се увеличава още повече, като "Salty Rain" и "Parachute" (в която има и много "секси" женски беквокали) избиват на реге, акустичната "Radio Song" идва с кънтри привкус, а "Let's Die Together (Mon Amour)" вече си е същински руски романс, в който бавното начало и плачеща цигулка постепенно се забързват до скорост, удобна за казачок. Заглавната (и затваряща) "Peace, Love & Russian Roll" пък е нещо като логичен наследник на заглавната песен от предишния албум "Energia".

Без претенции и без да се опитват да се харесат на всеки, Russkaja продължават да правят албуми, които може с години да не свалиш от плейъра си и с които винаги и с удоволствие да разпуснеш от ежедневното слушане на тежка музика. "Peace, Love & Russian Roll" е поредният им изпълнен с енергия и добро настроение албум, който просто трудно можеш да слушаш седнал. Аз пробвах два пъти и все нещо не го "усещах", но като тръгнах по улиците с албума в ушите, крачката ми стана по-бодра, бърза и енергична. Има обаче опасност да ви се дотанцува в рейса/колата, защото докато слушате това, трудно ще ви свърта на едно място.

P.S. Любопитен факт - Russkaja са бенд в австрийското вечерно токшоу "Willkommen Österreich". A Георгий Маказария е бивш вокалист на NDH групата Stahlhammer. Кога ли ще им направи кавър в Russkaja...?

 
+ + + + +
Супер енергичен и раздвижващ албум, пълен с добро настроение - за пореден път.
Жанрово разнообразие - ска, пънк, рокендрол, казачок, полка и какво ли още не.
Идеален албум за разпускане след дълго слушане на тежка музика.


- - - - -
Не е особено (даже никак) "метъл", дори няма такива елементи този път, за разлика от предния.
Английският на Георгий е с извънредно пресилен руски акцент.

 
IF YOU LIKE
Gogol Bordello, Rotfront, Dubioza Kolektiv, Kultur Shock и др.

Автор: Testset
[N/A]

Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "[OUTSIDE!] Russkaja - Peace, Love & Russian Roll"