TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Nine Lashes - Ascend

Posted by Today's Metal Crew On вторник, март 01, 2016 0 коментара

Стилът: Eletronic Rock/Christian
От/Год: САЩ, 2016
Лейбъл: BEC Recordings
Отнема: ~38 минути


Когато за пръв път чух Nine Lashes през 2012-та почувствах един от онези редки моменти, в които човек осъзнава, че е открил нова група, която някой ден би могъл да нарече "любима". Без да са перфектни, Nine Lashes правеха един по-различен, по-модерен, по-"изпълващ" алтърнатив. Затова с огромно огорчение открих, че опасенията ми за смяната на стила в "Ascend" имат солидна почва. Aлбумът се оказа дори по-слаб, отколкото можех да очаквам и да приема. Много групи са ме разочаровали, особено в последно време, но от това разочарование боли два пъти повече.

Много пъти съм повтарял, че промяната е полезна и че не може една група да свири едно и също - музикантите са хора на изкуството и имат нужда да се изразяват по различни начини. Но в определени случаи промяната изглежда като безпричинно обръщане на гръб към миналото и най-вече към феновете. Да, някои фенове ще следват Nine Lashes независимо от промените и/или само заради посланията в музиката им. Но точно както никой не можа да ми обясни защо TFK направиха обидно слабия "Oxygen: Inhale", така и никой не може да ми обясни защо Nine Lashes са направили дори по-слабия "Ascend". Може би роля играе фактът, че един и същи човек (Арън Спринкъл) е продуцирал въпросните два албума, но същият е продуцирал и страхотния и далеч по-тежък "World We View", така че не знам дали можем да видим само него. По-скоро не.

Сигурно вече сте чули сингъла "Galaxy" и въпреки че е лек и избива на диско и фънк, някак ви допада? А може би сте чули и отварящата "Heartbeats", която е почти изцяло електронна, но това не ѝ пречи да е яка? Ако отговорът е "да", значи вече сте чули най-доброто от "Ascend". Няма майтап, и аз не вярвах като ми казваха колегите с по-ранни промота, но това се оказа тъжната истина. Nine Lashes вече нямат нужда от китарист, защото просто вече не са алтърнатив, почти не са рок, а както си личи - май вече не са и Nine Lashes. Това е някаква нова крисчън рок банда, която с нищо не се различава от която и да е друга крисчън рок банда. Смисъл, нали, нищо против стила, харесвам не една и две групи от жанра, но Nine Lashes и преди си бяха християни и правеха 300 пъти по-добра музика. Няма проблем да правиш християнска музика, която да е тежка. Който не вярва - да пита For Today. Така че явно проблемът не е в посланието, което Nine Lashes искат да споделят, защото те можеха да го сторят и с помощта на китарен звук.

Като добавим към двете споменати песни "Eyes on You" и "Brand New Life" и всичко струващо си слушането в този албум се изчерпва. Оттам нататък има или супер посредствен християнски рок ("The Chosen Ones", "Stolen", "Love Still Shines"), или тракове тип "на живо от църквата с госпел хора" като "Glorious" и "Christ in Me", или обиден поп-рок с елементи на... фънк? Като "Deeper" с ужасния си фалцетен припев и заглавната "Ascend". Вече и аз не знам какъв им е проблемът на тия хора, за да правят песни като тези, честно. 


Знам само, че това вече не са Nine Lashes. Защото Nine Lashes, на които си купих тениска през 2012-та, не правеха електронен поп, а здрав алтърнатив рок/метъл от най-висок калибър. Логото им значеше нещо, а не беше просто дребен елемент от шарена картинка с планина, многоцветни облачета и тъп ромб. Също така, никога не бих дал слаба оценка на Nine Lashes! Само че, ако дотук не е станало ясно - това не са Nine Lashes.

+ + + + +
Няколко наистина нелоши сами по себе си трака, пък били те и много различни и нетипични като стил за NL.
Ако си представим, че това е дебютен албум с християнски рок - то това е един сносен християнски рок.
Каквото и да си говорим, вокалистът Джеръми Дън има много добър глас. 

- - - - -
Подобна смяна на стила е едно крайно разочароващо обръщане на гръб към миналото и феновете.
Китарите, барабаните и рокът са заменени съответно от електроника, бийтове и диско-поп.
Хаотична продукция - песните звучат като от три различни (но еднакво слаби) албума.
Нищо против християнския рок - но не това правят най-добре Nine Lashes.
О, да, забравих за миг - това не са Nine Lashes.
 
IF YOU LIKE
Thousand Foot Krutch, Disciple, Hearts of Saints, Decyfer Down, Red и др.

Автор: Testset
[3/10]

0 Response for the "Nine Lashes - Ascend"