TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Adept - Sleepless

Posted by Today's Metal Crew On вторник, март 15, 2016 0 коментара

Стилът: Metalcore/Post-Hardcore
От/Год: Швеция, 2016
Лейбъл: Napalm Records
Отнема: ~41 минути


Adept е една от метълкор бандите, които следя от първия им албум. Развитието на групата е видно и макар да правеха леки крачки встрани вместо напред с предните си два албума, то днес момчетата ни предлагат най-идейния си албум досега! Шведите са вложили по нещичко от всичките си предни албуми и се усещат необузданата тийн агресия и пост-хардкор полъх от "Another Year of Disaster", тежестта и мощта от "Death Dealers" и мелодичността от "Silence the World". Китарите са още по-добре изсвирени и с една идея по-меланхолични (като цялото настроение в албума), а текстовете, донякъде очаквано, се съсредоточават върху депресията, последиците от нея и нейното преодоляване.

Откриващият трак започва с лично обръщение и въвеждане в тематиката на албума (което можеше да бъде оставено като интро, че да можем да го скипваме след първото слушане), но след това от рифа ти се приисква да се пораздвижиш, от екстремните вокали - да закрещиш, а от мелодичните бридж и припев - да запееш (добре че живея сам). Към края имаме здрав брейкдаун с много приятни хорови вокали, очевидно предназначени за пеене от публиката занапред. Публиката обаче вече започна да се оплаква от презаписания и пуснат наново сингъл "Dark Clouds". Аз обаче не разбирам защо, тъй като новата версия звучи дори още по-добре, като дори речетативът в средата се вписва добре и не дразни. "Carry the Weight" е тежка, мелодична и има много зарибяващи чисти вокали, а един от личните ми фаворити "Rewind the Tape" носи една странна комбинация от скорост, емоция, меланхолия и супер мелодичен, почти поп-пънк припев. Припевът на следващата "Down and Out" (друг мой фаворит) пък по някаква причина ми напомня на BFMV, а цялата "The Choirs of Absolution" звучи като излязла от "Sempiternal" на BMTH.

В нов концертен хит би било редно да се превърне "The Sickness", която започва скоростно (идеално за съркъл пит), продължава с мелодичен припев, преминава в брейкдаун и завършва "стадионно". Великолепният ѝ завършващ пасаж всъщност би закрил албума по-добре от "Sleepless", чийто меланхоличен речетатив продължава повече от 2 минути. Ясно е, че цели да завърши посланието към слушателите, но половин песен в речетатив не е много гот. Завършекът на композицията все пак звучи много приятно и оптимистично, че оставя човек да се зачуди колко ли по-добра би била, ако беше развита като нормална песен.

Смея да твърдя, че това е най-добрият албум на Adept досега, особено като се има предвди през колко проблеми премина групата в последната година - първо имаше дълги месеци в спорове за договори, което ги принуди да презапишат целия албум, а по същото време фейсбук акаунтът им бе хакнат и така групата загуби 60 000 последователи. Въпреки всичко, около година след плануваното (албумът трябваше да излезе в ранните месеци на 2015-а), "Sleepless" е вече тук и всичко в него е поне с малко по-добро от преди. Също така изглежда, че най-после е напипана най-правилната формула и групата звучи "завършена" и напълно разпознаваема (макар все пак да има място за развитие, но посоката е правилна). И ако тръгнете да слушате "Sleepless", задължително се заслушайте и в лириките, защото дори да сте нямали пряк досег с депресията (дано и да нямате), наистина рядко се случва да се чуят толкова добри текстове по темата.


+ + + + +
Елементи от всички предишни албуми на групата съчетани в най-доброто им творение досега.
Тримата китаристи са на страхотно ниво и китарите са завидно добри за жанра.
Вокалите на Роберт Люнг са великолепни, а композициите са още по-добре изградени.
Adept са една от най-добре пишещите текстове банда и този албум е поредното доказателство.


- - - - -
Няколко трака звучат малко посредствено, особено на фона на останалите.
Речетативите може би идват в повече, особено във финалния трак.

 
IF YOU LIKE
Blessthefall, The Amity Affliction, Annisokay, Dream On Dreamer, BMTH и др.

Автор: Reksy
[7.5/10]

0 Response for the "Adept - Sleepless"