TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Mob Rules - Tales From Beyond

Posted by Today's Metal Crew On събота, март 05, 2016 0 коментара

Стилът: Melodic Power/Progressive/Heavy Metal
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: SPV
Отнема: ~57(+3) минути


След разочароващия "Cannibal Nation" леко бях поотписал Mob Rules от бъдещите си планове и когато дойде промото за "Tales From Beyond" дълго го мотах, преди да го сваля и накрая го сторих, само за да видя дали има промяна при новия им стар лейбъл SPV, където за последно издадоха як албум през 2006-та. Е, промяна има, и то впечатляваща. Хард рокът е оставен на заден план, а на негово място се е появил епичен хеви метъл, очевидно вдъхновен от Iron Maiden, но с далеч по-добър звук. Така де, няма какво да се лъжем - "Book of Souls" е с ужасен звук, само и само да звучи "класически". И за ей такива разочаровани като мен "Tales From Beyond" идва тъкмо навреме.

Непроменени от последния път са дължините на песните, които и сега са дълги по 5-6 минути, а отварящият трак "Dykemaster's Tale" (базиран на новелата "Ездачът на белия кон" на Теодор Щорм) е близо 9. За разлика от миналия път обаче дължините не натежават чак толкова, най-вече защото темпото е много по-раздвижено, а и стилът не е бързо досаждащ, изтъркан хард рок. Без промяна, както си личи, остава и лиричнта насоченост на групата, която продължава да черпи вдъхновение за текстовете си от книги и исторически събития. Дори заглавието на албума е вдъхновено от романа "Марсианецът" на Анди Уеър, по който вече гледахме и филм. В албума под заглавието "Tales From Beyond" има три песни, поставени за финал и озаглавени като различни части: "Through the Eye of the Storm",  "A Mirror Inside" и "Science Save Me!".

На по-преден план този път е и разнообразието. След епичното 9-минутно начало идва 6-минутната, но много динамична и мелодична "Somerled", която започва с кратко интро с шотландски гайди. Те обаче не са там случайно, тъй като песента е посветена на шотландско-викингски персонаж. "Signs" сваля малко оборотите, но само за да може след това с още по-голям кеф да се наслушаме на "On the Edge", която определено е една от най-добрите песни в албума и нищо чудно някой ден да видим видео именно към нея. С този мелодичен, хитов припев ("Living in a dream, here we come! Living on the edge!") просто няма как иначе. На по-директен подход залага "The Healer", която е най-кратката песен в албума, а и блести със страхотно китарно-клавишно соло към края си. Съвсем на пауър метъл пък избива "Dust of Vengeance", която леко напомня за Helloween от края на 80-те. Големият финал в три части обаче е и най-бавното, скучно и слабо звено в "Tales From Beyond".

В началото споменах, че чувам мейдънски влияния, които постепенно избледняват, но и не изчезват напълно и продължавам да чувам на определени места из целия албум, затова няма да се отметна думите си, дори само да си въобразявам. И без това не говорим за нещо основополагащо и няма нужда да очаквате копие на Мейдън, защото Mob Rules като цяло правят доста различна, модерно звучаща и много по-директна музика. "Tales From Beyond" е достатъчно разнообразен и хубав и без подобни сравнения, затова го чуйте просто защото харесвате модерен хеви метъл и/или защото много ми вярвате като ви казвам, че е як ;-)


+ + + + +
Осезаемо по-добър от слабичкия си предшественик.
Директен, разнообразен, мелодичен и пълен със завладяващи истории.
Актуален звук, страхотни вокали, не по-малко страхотни китарни (и не само) сола. 

- - - - -
Бавното темпо хич не им отива и добре че се появява рядко.
Интересно защо, но малката трилогия на финала е най-слабото звено в албума.
 
IF YOU LIKE
Iron Maiden, Axenstar, Iron Mask, Silent Force, Helloween, Metalium др.

Автор: Testset
[8/10]

Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Mob Rules - Tales From Beyond"