TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Mystic Prophecy - War Brigade

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, март 07, 2016 0 коментара

Стилът: Melodic Thrash/Power/Heavy Metal
От/Год: Германия, 2016
Лейбъл: Massacre Records
Отнема: ~44(+4) минути


От много години насам Mystic Prophecy така и не успяват да ме изненадат, но с удоволствие слушам всеки следващ техен албум. Харесвам тежкия им, мрачен хеви метъл и класическия хеви метъл глас на Роберто Димитри Лиапакис. Спорадично се дочува и по някой и друг зловещ рев, но този път това се случва само в отварящите секунди на тежките "Burning Out" и "Pray For Hell". Има мегдан и за още, защото музиката на Mystic Prophecy предразполага към подобни експерименти и с това най-лесно може да се открои от останалите пауър/хеви банди, ама... няма.

След поредица от 3-4 не толкова силни албума, Mystic Prophecy се завърнаха учудващо добре с "Killhammer", а сега вдигат летвата още малко с този дори още по-учудващо силен нов албум. Смесицата от траш, пауър и хеви се е сварила още по-добре в адския казан, в който очевидно забъркват музиката си, и въпреки не чак толкова убедителното начало със средняшката "Follow the Blind" и преливащата от клишаци "Metal Brigade", албумът се развива постепенно и всеки нов трак носи със себе си нова тежест, мелодичност и поводи за куфеене. "Burning Out" ни напомня, че тази група има афинитет към траша, а "The Crucifix" с мелодичния си припев и напевите "Six, six, six - crucifix!" би звучала като много по-убедителен сингъл от "Metal Brigade", с която явно се прави опит да бъдат привлечени "true metal" феновете. "Pray For Hell" е една от най-тежките песни в албума и удря с тежък разкуфяващ риф, а след нея, явно за контраст, следва и най-леката - "10.000 Miles Away". Тя играе ролята на балада, а ако се заслушате ще чуете, че в нея има и 1-2 реда на немски.

Втората половина на албума започва бойно с вдъхновената от спартанците "Good Day To Die", към чийто край се появява дори нещо като своеобразен брейкдаун. Крайнaта цел пък става все по-ясна с "The Devil Is Back", а именно - слушателят да бъде напоително накуфян. В "War Panzer" инерцията малко се губи, защото групата звучи пренавита да запълни това яко заглавие с нещо наистина здраво, но... не се получава съвсем. Темата за спартанците и разкуфяващата мощ се завръщат в "Fight For One Nation", а "War of Lies" закрива "официалната част" в средно темпо и с акцент върху китарната работа. За ентусиастите, докопали се до лимитираното издание, има и бонус трак под формата на кавър. Кавърът е на Tom Jones, а песента е... "Sex Bomb".

За близо месец, откакто си получих промото, албумът не е слизал от плейъра ми и вече почвам да се чудя дали и него ще забравя така лесно, както забравих "Killhammer" (който също не беше никак лош)? Или наистина този път Mystic Prophecy са се справили много добре и за пръв път от "Savage Souls" насам ще им запомня нещо и ще си го пускам в идните месеци, а защо не и години? Това може да покаже само времето, но на първи няколко слушания "War Brigade" ми звучи изненадващо добре, макар и да продължава да не ме изненадва откъм стил. Няма обаче как да не се радвам на тези по-тежки и по-разкуфяващи Mystic Prophecy - така им отива! А ако имаше още малко ревове... ама айде да не се размечтавам прекалено.


+ + + + +
Тежък, мелодичен и целенасочено разкуфяващ.
Приятни накланяния към траша и най-екстремните форми на хеви метъла.
Независимо дали темпото е средно или бързо, композициите винаги звучат мощно.
Китарната работа става все по-добре, очевидно благодарение на новия водещ китарист.

- - - - -
Малко неубедително начало и още една-две не чак толкова сполучливи композиции.
Ненужни "true metal" клишета на места + куп други и разнородни клишета из текстовете.
 
IF YOU LIKE
Brainstorm, Metalium, Bloodbound, Nocturnal Rites, Masterplan, UDO и др.

Автор: Testset
[7.5/10]

Categories: , , , , , , , ,

0 Response for the "Mystic Prophecy - War Brigade"