TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Jorn - Heavy Rock Radio

Posted by Today's Metal Crew On събота, май 21, 2016 0 коментара

Стилът: Heavy Metal/Hard Rock
От/Год: Норвегия, 2016
Лейбъл: Frontiers Records
Отнема: ~57 минути


Албумът с кавъри изглежда като измамно проста задача. Както обаче неведнъж сме чували, задачата никак не е лека, особено във време, в което всеки с камера прави кавъри в YouTube, често на много професионално ниво. Затова ако ще правиш албум с кавъри, по-добре да направиш нещо велико с тях и да покажеш свои супер яки интерпретации, а не просто да си играеш на караоке. Уви, точно последното прави иначе брилянтният глас Йорн Ланде в закъснелия с около 20 години "Heavy Rock Radio".

На пръв поглед нещата изглеждат обещаващо. Кавъри на Iron Maiden, Deep Purple, Queen, Black Sabbath, Eagles, че дори и на Paul Stanley? Звучи супер! Но когато си пуснем албума, разочарованието идва мигновено. Още от първите китарни акорди в "I Know There's Something Going On" става явно, че звукът е морално остарял и че Йорн Ланде просто още веднъж ще ни показва какво може с гласните си струни. Знаем, Йорн, спокойно, голям глас си, никой не спори. Но толкова ли нямаше кой да ти каже, че изкуствено състареният звук отдавна е неприемливо решение, от което губят всички? Ех, колко по-хубаво щеше да звучи този кавър на "You're the Voice" на John Farnham, ако беше с читав звук... а и толкова му отива на Йорн да го пее! Защо обаче "Live To Win" на Paul Stanley звучи толкова старовремски, при положение, че това е песен отпреди 10-ина години и оригиналът е с по-добър звук и много повече заряд? От всички кавъри на култовата "Stormbringer" пък този е един от най-скучните. Изобщо пък не ми се коментират кавъра на "The Final Frontier" на Iron Maiden и "Hotel California". За последната с голяма сила важи, че ако не можеш да направиш нещо по-добро от оригинала, изобщо няма смисъл да се опитваш.

Сред малкото заслужаващи си кавъри в албума са тези на "Killer Queen" на Queen и "Die Young" на Black Sabbath. Именно тези два трака имат и различен микс и не разчитат на вече споменатия изкуствено състарен звук. Отвъд познанията и предположенията ми е обаче кой е решил, че е добра идея в един албум да се появяват композиции с различно качество на финалните миксове. Затова и малкото хубави моменти, съчетани с носталгията не могат да ме убедят, че "Heavy Rock Radio" си заслужава. Моят грозен съвет - преслушайте го някъде безплатно, след което си свалете само каквото ви хареса от него. Така или иначе няма да изгубите много, ако точно тази творба на Jorn липсва в колекцията ви.


+ + + + +
Гласът на Йорн Ланде продължава да е един от най-добрите на съвременната хеви метъл сцена.
Готини интерпретации на песните на Queen и Black Sabbath.
Става за разнообразяване, ако често слушате оригиналите и търсите нещо "по-така".

- - - - -
Събрани от тук и там композиции с различни миксове и преобладаващо лош, изкуствено състарен звук.
Повечето кавъри с абсолютно нищо не надграждат оригиналите.
Малоумната обложка е показателна за съдържанието.

IF YOU LIKE
Masterplan, Allen/Lande, Whitesnake, Deep Purple, Axel Rudi Pell и др.

Автор: Undepth
[4/10]

Categories: , , , , , , ,

0 Response for the "Jorn - Heavy Rock Radio"