TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Klone - Le Grand Voyage

Posted by Today's Metal Crew On петък, ноември 15, 2019 0 коментара

ЖАНР: Atmospheric/Progressive Metal
ОТ/Д: Франция | 20.09.2019
ЛЕЙБЪЛ: Kscope Records
ОТНЕМА: ~47 минути

Преди година-две ми бе пратено клипче, което носеше доста безинтересното заглавие "Rocket Smoke" на групата Klone. На пръв поглед комбинацията от имена изглеждаше твърде претенциозно, за да е интересно, но, братче, парчето режеше глави до под кръста. Дотолкова, че тази песен ме прати в сайта на групата, където имаше две неща: онлайн дискография и списък с групите, вдъхновили тези младежи. И тук ще разберете Куиксилвъра накъде отива - групите бяха Gojira, Alice in chains, Tool, Dream Theater и още няколко небезизвестни имена, които за съжаление не помня. И ето ме сега в тоя ден, един къртещ албум ("Dreamer's Hideaway") и един unplugged по-късно, да ви хортувам за тазгодишното отроче на Klone.

"Le Grand Voyage" започва с атмосферичния циклеж "Yonder", който по-скоро служи за интро към "голямото пътешествие", отколкото да показва уменията на групата като музиканти. Може би това ми е малък проблем, тъй като тези пичове имат къде-къде по-избухващи тракове и изборът точно "Yonder" да е начало на албум ми идва като странно решение. И в момента, в който започва второто парче "Breach", веднага ми става ясно къде се намираме - няма ги бруталните рифове, няма я мелодията, която ги контролираше (и съответно обграждаше), просто Klone са решили да направят още един unplugged албум, само че без да си слагат уговорки, че ще го карат само на акустични инструменти. Следващият трак "Sealed" упорито задържа средното към бавно темпо с няколко фонови рифа към средата на парчето. "К'во стана бе?!" - викам си, исках да ви рекламирам много здрава, но не много известна група, с къртещи парчета и зверски композиции, а все едно слушам Anathema в оня период, дето феновете им започнаха да се усещат да се разделят на две групи, едната от които един-два албума по-късно вече не се самонаричаше "фенове на Анатема".

Окей, ще се опитам да сменя тона, но не и оценката накрая, трябва да свикна с мисълта, че Klone са искали да се разнообразят. "Indelible" вкарва приятно саксофонено соло в края си, което леко напомня на нещо на Pink Floyd, но като че ли това му е единствената отличителна черта. Има странни, на моменти наистина повдигащи вежда неадекватни преходи, също както и следващата я "Keystone" - която пък вкарва малко жица за аутро, да не съм съвсем капо. "Hidden Passenger" продължава тематиката на чисти инструментали с малко жица и среднеещо темпо и всъщност не е лошо парче, композицията му е добра. За целия албум нямам забележки единствено към вокалиста Ян Линие, който прави това, което винаги е правил в тази група - чисти, леко простъргващи вокали и особено добър контрол над това къде се намира. О, велики Ктхулу, "The Great Oblivion" вкарва някакъв риф като за интро и най-накрая ми припомня защо Klone ми отрязаха главата когато ги чух за първи път. Както вървеше онзи тъп виц - "не е много, но пък ти е приятно". Иии всичко това си отива, както е дошло, защото следващото парче се казва "Sad and Slow" :D Ще ви оставя сами да решите каква точно е скоростта му. Голямото Пътешествие приключва с минаването през "Silver Gate", което (изненада) не променя нито идеята на албума, нито скоростта му.

Не ме разбирайте погрешно - седнах много надъхан да напиша добър материал за Klone, просто това което слушам не е това, което правеше тази група уникална. А тя е наистина такава - супер здрави и насечени рифовки, зверски вокали, прогресив тресня за чудо и приказ, като цяло - група, чиято "личност" харесвам. Очаквах това да ми е албума за 2019-та, но уви - 5 от 10 възможни за "Le Grand Voyage". Не че е толкова лош албум, но е много силно необходимо да го хвърлиш в блендера с останалата част от дискографията на Klone и така като ти идват на shuffle, е драстично по-добре. Според мен предишният unplugged албум на тези момчета или е изкъртил цифрите от продажби, или просто им се е застоял в главите като темпо и желание. Няма лошо групите да разнообразяват - Gojira го направиха с Magma и успяха. Odd Crew го направиха с "The Lost Pages". Разликата е, че последно споменатите имаха идеи как да запазят новия материал интересен и да спечелят феновете си за това разнообразие. Klone, от друга страна, дори не смениха темпото на ударните за две парчета. За да разберете какво имам предвид, чуйте "Rocket Smoke" от линкчето горе.

+ + + + +
Атмосферичен албум за определени настроения.
Без забележки към вокалите на Ян Линие.
Самоличността на групата не се е загубила.

- - - - -
Псевдо unplugged албум.
Липса на разнообразие в ударната секция.
Пасажи със странни музикантски решения.

IF YOU LIKE
Alice in Chains, Tool, Anathema, Dream Theater, Hacride и др.

Автор: Quiksilver
[5/10]
 


0 Response for the "Klone - Le Grand Voyage"