TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Blind Guardian Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands

Posted by Today's Metal Crew On неделя, ноември 03, 2019 1 коментара

ЖАНР: Symphonic/Orchestral
ОТ/Д: Германия | 08.11.2019
ЛЕЙБЪЛ: Nuclear Blast
ОТНЕМА: ~75 минути

Грандиозен. Фантастичен. Разтърсващ. Забележителен. Монументален. Епичен. Амбициозен. Всемогъщ. Докосващ. Незабравим. Бомбастичен. Блокбъстър. Спектакъл. Кариерно определящ. Larger than life. Върхът на 20-годишна експедиция. Искрящото бижу в короната на кариерата им. Оставящ света безмълвен.

Всички тези определeния можем да прочетем в PR текста, който Nuclear Blast са ни изпратили редом с този албум на Blind Guardian Twilight Orchestra. И с риск аз да съм единственият човек, който ще добави това определение към всичките тези горе, няма как да не кажа, че освен всички тях, този албум е и...

... напълно безсмислен. Сериозно, не го казвам, само защото съм задник и контрист на пълно работно време. Казвам го, защото наистина мисля така. С колегата Testset сме фенове на Blind Guardian още откакто заедно ходехме в един компютърен клуб (когато още имаше такива) в Гео Милев, чийто съдържател (Гибона, адски добър барабанист) пускаше метъл, докато цъкахме Diablo 2. Тогава зазвуча "Mirror, Mirror" и двамата се впуснахме да питаме "Ааа, коя е тая група?!", но той не ни каза и ни се наложи сами да открием, което се оказа трудна задача, след като по онова време още нямаше Shazam, а нетът вкъщи беше недостижим лукс. Е, все пак открихме коя е групата и поне аз мога да кажа за себе си, че винаги останах фен.

Главата ми не може да побере колко труд е изсипан в този албум. Работа с филхармония, гласови актьори, цяла история - с думи не може да се опише колко е величествено всичко. Мрачни, бомбастични оркестрации, чувството, че гледам епичен мюзикъл от сорта на "Lord of the Rings", или саундтрак към култова видеоигра. 75 минути епичност, хора! Не знам как не си надянах ризницата, не си хванах меча и не отидох да се боря с червеното джудже от "In the Red Dwarf's Tower" (не, не е препратка към Гриша Ганчев и Litex Tower). Е, сдържах се и реших да пиша за всеки трак поотделно - къде имало средновековен фолк елемент, къде имало повече настроение, но накрая осъзнах, че няма смисъл и от това. Защото след 75 минути слушане всичко звучи като една голяма, ама мнооого голяма каша от същото и същото. Ханзи, пее, има безброй оркестрации и епични хорове. Това важи за всеки трак, като не броим интерлюдиите. Ето ви го ревюто за албума, сериозно, с това се изчерпва. Чухте ли който и да е от синглите? Да? Ми, останалото е същото. Хвала на оногова, дето успее и след 5 слушания да каже "Ей те тоя трак се казва така и така".

И не, не казвам, че това е лош албум. Признавам всичките му качества и фактът, че е невероятно творение, плод на 20 години труд. Само че ако не е пиеса за гледане, ако не е във филм, ако не е в игра, а е само за слушане - губи 90% от чара си. А най-лошото е, че в него няма метъл. Изпуснат е невероятен шанс да бъде направен феноменален метъл албум и това ме бъгва най-много от всичко. Защото тогава вече щеше да заслужи всички определения от първия абзац. Blind Guardian без метъл е като мусака без картофи и кайма. Като таратор без краставици, копър и чесън (сиреч, айрян - пак става, ама друго си е таратор). Това трябваше да е метъл албум, защото иначе е просто хубав, скъп, детайлно изпипан саундтрак. А кога последно ползвахте саундтрак (дори от любими филми и игри) като нещо различно от фонова музика? Бас ловя, че даже тези, които няма да се съгласят с мен (надявам се да има такива хора, че ако всички са като мен, ще убием вскякакъв нърдски кеф на Ханзи), бързо ще се уморят да слушат това тук. Парче изкуство, за което всички да казват "Много е хубаво", но все пак виновно ще оставят да хваща прах в добре осветената му витрина.

+ + + + +
Фантастичен, бомбастичен оркестрален албум, какъвто няма къде другаде да срещнете.
Толкова много труд, толкова изпипани детайли, такава хубава история, че е трудно за осъзнаване.
Безпогрешен Ханзи, страхотни гласови актьори, оркестрации и композиции на най-високо ниво.
Идея, развивана 20 година и осъществена по феноменален начин...

- - - - -
... и все пак нищо от това няма особен смисъл, когато не е метъл албум.
Все едно слушам саундтрак към филм или игра - впечатлява веднъж за кратко, но не и за 75 минути.
Кощунство е, че подобна епичност е похабена без да бъде превърната в баси якия метъл албум.
Сериозно бе, защо това не е метъл албум?!

IF YOU LIKE
Blind Guardian, Lord of the Rings, епични саундтраци към филми и игри и др.

Автор: Undepth
[N/A]
 


1 Response for the "Blind Guardian Twilight Orchestra - Legacy of the Dark Lands"

  1. Анонимен says:

    Това за Гриша Ганчев ме уби :rofl: