TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Lindemann - F & M

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, ноември 21, 2019 2 коментара

ЖАНР: Industrial Metal
ОТ/Д: Германия/Швеция | 22.11.2019
ЛЕЙБЪЛ: Craft Recordings
ОТНЕМА: ~47 (+4) минути

Албуми на Rammstein и Lindemann в рамките на половин година? Тил Линдеман определено е по-продуктивен от всякога и очевидно има много за казване. Един въпрос обаче ме мъчи от около два месеца - дали "F & M" няма да звучи като албум с неодобрени демота на Rammstein. И знам, че композиционният процес е в ръцете предимно на неуморния Петер Тетгрен, но все пак...

Да започнем с очевидното - Lindemann не е Rammstein. Стилът е различен, макар че сега, с текстове на немски, наистина звучи като малко по-евтина версия на Rammstein. Дебютният албум на Lindemann беше на английски, което го отличаваше от стила на колегите на Тил от основната му група, а тук, на немски, наистина може да се обърка човек какво точно слуша. Тук разликата се изразява предимно в това, че... Петер май е решил да експериментира с всичко, което му падне. Звученето е сурово и освободено, а композициите - сравнително опростени и сякаш набързо написани. Което има своите плюсове и минуси, разбира се.

Експерименти да иска човек в тоя албум. Този път индъстриъл метълът не е чак толкова голяма движеща сила, макар че има доста тракове в тоя стил (иначе не знам какво биха правили на едно място Тил и Петер). Отвъд откриващата NDH тройка "Steh auf", "Ich weiß es nicht" и "Allesfresser", в стила още попадат "Gummi" (най-яката песен в албума, ако трябва да съм честен) и донякъде избиващата на 70-арски Kraftwerk-ски индъстриъл "Platz Eins". Всичко останало е в различни стилове - "Blut" е мрачна готик балада, "Knebel" е чиста проба неофолк, избухващ в метъл към края си, "Frau & Mann" има латино елементи в духа на "Te Quiero Puta", а "Ach so gern" е... танго. Без китари, без метъл - просто танго. Вярно, като бонус трак има и метъл версия на песента, но основната версия е танго, няма бъзик. "Schlaf ein" и "Wer weiß das schon" пък са мрачни и епични (особено втората) пиано балади с малко симфонични елементи. За финал имаме и странна, различна версия на противоречивия рап сингъл "Mathematik", само че този път без участието на оня недъгав гастербайтерски рапър. Тази версия на песента обаче не удря така силно като предишната, липсва ѝ енергията.

Не само не крия, ами и редовно си казвам, че Rammstein са ми любима група, а покрай тях следя с интерес всичко, което членовете ѝ правят. И докато бях (и все още съм) голям фен на "Skills In Pills", не мога да си представя как ще въртя по същия начин и "Frau & Mann". Ако не броя "Gummi" и още 3-4 парчета на високо ниво, албумът ми е твърде странен. Суровото звучене може да е търсен ефект, а цялата тази освободеност и очевидна липса на напрежение да са манна небесна за всеки артист, но аз лично не мога да се изкефя подобаващо, пък не е като да не исках. Албумът е различен, харесвам и някои от експериментите в него (неофолк идеята с акустичната китара ми звучи супер), други не толкова, но и осъзнавам, че там е въпрос на личен вкус. Но, каквото и да си говорим, "F & M" в никакъв случай не надминава "Skills In Pills". Даже сега, от дистанцията на времето, си мисля - Lindemann звучат по-добре на английски. Така разликата е по-осезаема и не мисля неща като "Абе това не звучи ли малко като евтина версия на Rammstein?".

+ + + + +
Разнообразие, артистична освободеност, директност и прекрасна дивотия.
Отвъд очаквания NDH стил има някои доста сполучливи или поне любопитни експерименти.
Няколко абсолютни тупалки за дългосрочно куфеене.

- - - - -
Нивото определено е по-ниско от това в "Skills In Pills".
Целият албум звучи като скалъпен много набързо.
Сериозен брой странни и/или скучновати композиции, които няма и с какво да бъдат запомнени.
Май-май за Lindemann е по-добре текстовете да са на английски.

IF YOU LIKE
Rammstein, Pain, Deathstars, Eisbrecher, Gothminister, Oomph!, Stahlmann и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , ,

2 Response for the "Lindemann - F & M"

  1. Анонимен says:

    Не съм съгласен. Албумът е много добър, музиката е в стила на Skills in Pills (който беше уникален албум, дори по-добър от повечето албуми на Рамщайн), a Тил Линдеман звучи най-добре на немски. Така че албумът е тотална 10-ка за мен.
    Интересът към Линдеман е огромен, всичките им концерти са продадени, пробвах да си купя билет за коцерт в момента в който ги пуснаха, и просто не успях, за минута всичко бе продадено. Ще се купува от риселърите явно.

  2. olala says:

    Gummi риф == Mein Land риф, като цяло тъп албум, няма изненади