TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Magic Kingdom - MetAlmighty

Posted by Today's Metal Crew On сряда, ноември 06, 2019 0 коментара

ЖАНР: Power Metal
ОТ/Д: Белгия+ | 22.11.2019
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~61 минути

Познаваме Душан Петроси от Iron Mask и Magic Kingdom, но вторите определено са сред най-любимите ми пауър метъл банди в последните 10 години. И не се чудете за това плюсче до родината на Magic Kingdom, то е там, за да ме подсети да ви кажа, че четирите музиканти в тази група идват от четири различни държави - Белгия, Русия, САЩ и Англия. И докато Душан и Василий са в основата на Iron Mask и Magic Kingdom отдавна, то вокалистът е съвсем нов - Майкъл Весера, когото може би познавате от поне 20 други рок и метъл банди. Барабанистът Майкъл Бръш пък се задържа за втори албум с групата, като междувременно се превърна и в ударник на Sirenia. С други думи, имаме сбирка на сериозни професионалисти с огромен опит.

Притеснявах се, че "MetAlmighty" ще звучи по-сухо от предшествениците си, защото Душан имаше проблеми с намирането на вокалист до последния момент, но новото попълнение зад микрофона се справя повече от добре със задачите си, особено като вземем предвид колко малко време е имал да работи над партиите си, преди да ги запише. Всъщност, донякъде учудващо, чувам някои неточности в барабаните (сякаш някои каси липсват, или не удрят точно навреме), но хем може аз да греша, хем и да не греша - не е болка за умиране и трудно ще се усети от ухо, което не следи специално за такива глупости.

Съдържанието е на очаквано високо ниво за групата и звучи като естествен наследник на страхотния "Savage Requiem" - скоростен пауър метъл, страхотни мелодии, епични пасажи и приказни сюжети, които ще се усладят на всички представители на жанра. Всичко започва с почти 9-минутната "Unleash the Dragon", която леко напомня за пауър метъл корените на Avantasia с постройката си. Следва сингълът "Wizards and Witches", който е сред най-силните парчета в и без това силния албум - Душан Петроси се раздава с неокласически рифове, барабаните редуват галопиращи ритми с двойни каси, а беквокалите носят допълнителна епичност на и без това бойното звучене. "In the Den of the Mountain Trolls" вкарва и фолклорни мотиви в играта, а скоростната "Fear My Fury" довършва това, което "Wizard and Witches" започна. Леки ориенталски мотиви дават началото на мрачната и мачкаща "Rise from the Ashes, Demon", в която Душан се отприщва напълно с великолепна китарна работа и развяващо косите соло.

Точно в средата на албума идва и заглавната "MetAlmighty", която отново е в типичния скоростен пауър дух (сякаш този тип песни се редуват през една) и също впечатлява със страхотно соло. "So Fragile" е с една идея по-мелодична и лека, а "Temple of No Gods" продължава да доказва тезата ми, че скоростните пауър парчета се редуват през една песен. Следва мрачната балада "Just a Good Man", а веднага след нея Петроси опитва да отвее не само косите, но и мозъците ни с неокласически соло/риф в поредната скоростна тупалка "Dark Night, Dark Thoughts", която също нареждам сред най-добрите в албума - и нямаше как иначе, особено след това китарно и клавирно соло след средата ѝм, леле колко обичам такива надсвирвания! За финал идва среднотемповата "King Without a Crown" - една от малкото песни в "MetAlmighty", без които можех спокойно да мина. Не знам какво точно се случва в нея, но клавирите и оркестрациите не звучат на място и сякаш се разминават с останалия инструментал, пък и само ме накара да се замисля колко ми липсва ролята на водещия клавир и беквокалите. Къде се изгубиха те, защо ги има само на няколко места в албума?

Би било лесно да си обясня защо "MetAlmighty" не ми харесва повече от "Savage Requiem" или "Symphony of War" със смяната на вокалистите, но няма да е справедливо спрямо новия такъв, защото той наистина си върши работата страхотно. По-скоро ми липсват малките неща - като хоровите напеви и беквокали и по-сериозна роля на клавира отвъд тази на обикновен фон. Още ми липсва и трак от сорта на "I'm a Lionheart", който е еталон в жанра и един от най-любимите ми за всички времена. И да, тук също тук-там има беквокали и водеща роля на клавира и... именно песните с тях ми станаха най-любими в албума, защото носят много важна добавена стойност към и без това страхотните композиции, които Душан Петроси сътворява. Тези малки неща винаги са извеждали Magic Kingdom с крачка напред пред останалите групи от жанра, а тук малко или много ми липсват. Да, "MetAlmighty" е жесток албум. Но можеше да бъде и перфектен.

Вместо послепис, някак ми се ще да си кажа какво бих искал да чуя следващия път от Magic Kingdom. Ясно е, че пауърът им е на сърце, но ми се струва, че няма да е зле след три албума с такъв да "облагородят почвата" с още нещо. Освен желаните от мен беквокали, хорови напеви и клавири, защо да не се щипнат и малко влияния от модерния метъл? Може би малко електроника? Малко модерни рифове? Неокласически рифове на още по-високо ниво? Защо не и гост-вокалисти с харш пеене? Възможностите са неограничени. И ако има група, която да може да реализира подобен албум, то това е Magic Kingdom.

+ + + + +
Пореден урок по неокласически пауър метъл от маестро Петроси и компания.
Впечатляваща китарна работа, даваща купища мелодии, рифове и яки сола.
Новото попълнение зад микрофона се справя забележително добре.

- - - - -
Можеше да се поиграе още малко с беквокалите и клавирите.
Слабичък финален трак.

IF YOU LIKE
Iron Mask, Dreamtale, Avantasia, Adagio, Orden Ogan, Derdian, Keldian, Rhapsody(тата) и др.

Автор: Undepth
[8/10]
 


0 Response for the "Magic Kingdom - MetAlmighty"