TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Brothers of Metal - Emblas Saga

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, декември 09, 2019 0 коментара

ЖАНР: Epic Power/Viking/Heavy Metal
ОТ/Д: Швеция | 10.01.2020
ЛЕЙБЪЛ: AFM
ОТНЕМА: ~55 минути

Brothers of Metal издадоха сами дебютния си албум, а интересът към тях беше толкова голям, че AFM Records ги взеха под крилото, преиздадоха "Prophecy of Ragnarök" и го превърнаха в бестселър. Днес шведите са готови да издадат наследника му, запазвайки максимално духа на нордската митология, но обогатявайки звука си с по-качествена продукция и още повече епичност. А ако не сте попадали на Brothers of Metal досега, първото ви впечатление за тях може да е като моето и да се питате "Каква е тая бутафория?" и "Това нещо като Manowar ли трябва да е?", но ви съветвам да им дадете шанс и ще останете приятно изненадани.

Групата има цели трима вокалисти, между които и една дама (явно сестра на метъла) и трима китаристи, като поне по един от двете звена може спокойно да си тръгне и аз няма да разбера, но да не си разваляме рахатлъка сега. Текстовете, както си личи, са свързани със скандинавската митология и викингските подвизи, така че в това отношение няма изненади. Стилът им пък е модерно звучаща смесица от пауър, хеви, викинг и "тру" метъл. А това, без което тази група не би била и наполовина толкова грабваща вниманието, е вокалистката Илва Ериксон, която пее едновременно с такава сила и такава лекота, че до нея другият основен вокалист изглежда като хванат от улицата, а третият... като чичо ѝ, който много е искал и той да бъде в групата. Без нея пък това щеше да е една наистина тежка бутафория от викингски бойни дрехи и феерия от не особено атлетични мъжки зърна, стърчащи през тях.

Винаги съм обичал скандинавската митология и да слушам текстовете в "Emblas Saga" беше голямо удоволствие за мен, тъй като в общи линии са точни преразкази на текстовете от книгите. Мощният отварящ трак "Powersnake" ни разказва за опасващата света змия Йормунганд, а изпод агресивните рифове на мрачната "Hel" чуваме историята на Хел, владетелката на подземното царство. "Chain Breaker" пък вероятно е за вълка Фенрир, но прави впечатление повече с много Accept-ското си и UDO-вско звучене, особено от страна на мъжките вокали. "Kaunaz Dagaz" пък има малко по-фолклорно звучене и много мелодичен припев, а "Theft of the Hammer" е епичен и много надъхващ пауър метъл във възхвала на Тор. Тук се разказва историята, в която великанът Трюм краде чука му Мьолнир и желае в замяна да се ожени за сестра му. С помощта на Локи, Тор се дегизира като булка, отива на мнимата сватба с великана, иска да види чука си и след като го получава, избива всички великани и си тръгва като пич. Една от най-добрите песни в албума, определено.

Полуакустичната балада "Weaver of Fate" звучи леко като песен на Leaves' Eyes, с основната разлика, че Илва Ериксон е доста по-добра певица от Лив Кристин. Сингълът "Njord" удря с хитово звучене, смесващо пауър и фолк метъл, а Илва за пореден път блести, най-вече в страхотния припев. Следва още едно великолепно изпълнение от нейна страна в епичната, 7-минутна "Emblas Saga", разказваща ни за създаването на първите хора - Аск и Ембла от две парчета дърво, изхвърлени на брега.

Следващите две песни са единствените в албума, към които не мога да намеря симпатии. "Brothers Unite" е брутално тру метъл клише, а "One" е направо трудна за слушане, особено с тези наистина ужасни мъжки вокали и сладникав припев. Идея си нямам защо избраха да я пуснат като сингъл, честно. Далеч по-добър избор за такъв щеше да е следващата "Ride of the Valkyries", която съчетава бързо пауър метъл темпо и супер мелодичен припев в една запомняща се комбинация. "To the Skies and Beyond" пък затваря албума с подобаващи дози епичност и мелодия, където над всичко отново се извисява гласът на Илва.

Изненадан съм от себе си, че харесвам "Emblas Saga" толкова много. По принцип рядко съм фен на пауър и хеви метъл банди с дамски вокали (не е сексизъм, просто рядко си пасват), а тру метъл глупостите и бутафорните "бойни" костюми (особено като се взимат насериозно с тях) са ми отблъскващи още от Manowar-ски времена насам. Brothers of Metal обаче някак успяват да изкарат свежест от всичко това и ме накараха да харесам "Emblas Saga" повече от дебюта им. Продукцията този път е още по-добра, симфоничните елементи се вписват неусетно, а Илва Ериксон, която споменавам за не знам кой път, се справя зашеметяващо добре. С две думи - "Emblas Saga" си заслужава, дори напук на митологичните клишета и бутафорията.

+ + + + +
Много мелодичен, запомнящ се и пълен с много готино построени парчета.
Значително подобрена продукция, изчистен звук и нови елементи.
Великолепна работа на вокалистката Илва Ериксон.
Зарибяващи и точно разказани истории от скандинавската митология.

- - - - -
Ненужно интро и две доста нескопосани композиции, една от които даже е и сингъл.
Някое и друго клише и тру метъл бутафория.
Единият вокалист не е кой знае какво, а третият е напълно излишен.
Почти никъде не си проличава, че има нужда от трима китаристи.

IF YOU LIKE
Elvenking, Wind Rose, Frozen Crown, Orden Ogan, Facloner, Tyr, Bloodbound, Leaves' Eyes, Manowar и др.

Автор: Undepth
[7.5/10]
 


0 Response for the "Brothers of Metal - Emblas Saga"