TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Erdling - Yggdrasil

Posted by Today's Metal Crew On вторник, декември 03, 2019 0 коментара

ЖАНР: Industrial Metal/NDH
ОТ/Д: Германия | 10.01.2020
ЛЕЙБЪЛ: Out of Line
ОТНЕМА: ~39 минути

Erdling започнаха кариерата си като чиста проба NDH банда след раздялата с Stahlmann, но лека-полека изградиха свой, по-различен стил, който в "Yggdrasil" спокойно можем да наречем "много по-метълски". И вярно, че синглите бяха тежки, но не очаквах целият албум да е такъв. Пък той... е такъв!

Както вероятно бързо се подразбира, "Yggdrasil" е вдъхновен от нордската митология, но е и на не толкова разбираемия за мен немски, та няма да се наемам да навлизам в подробности за текстовете и ще карам по същество с музиката. След интрото "Hel" с пълна китарна сила се врязва агресивната "Blizzard", в която има учудващо малко електроника, особено като за NDH група. Успокоявам се, когато чувам мазните лийдове на синглите "Wir sind Midgard" и "Im Namen der Krähe" (с Роберт Дан от Equilibrium), като между тях с електроника и непривична употреба на двете каси се откроява мрачната и леко готическа "Hundert Welten". Кофеиново енергичната "Am heiligen Hain" затвърждава убежденията ми, че този албум не е тежък "само на сингли", а след няколко превъртания се превърна в един от фаворитите ми в "Yggdrasil".

Баладата "Sturmfänger" опитва да развали всичко, защото звучи като много недомислена и лоша версия на "Augenblick" на Megaherz, но я забравяме бързо, защото след нея с юмрук се впуска "Blut und Erde" с насечените си китари, мелодичен припев и соло, а "Grendel" ни показва още веднъж колко тежки могат да бъдат Erdling, когато решат. Третият сингъл "Wölfe der Nacht" включва като гост Крис Пол от Blutengel и е в очакван (спрямо госта) готик рок дух, а закриващият заглавен трак по-скоро напомня за песен на Equilibrium или Suidakra с тия ми ти харш вокали, леко фолк звучене и наистина сериозно метъл звучене.

Честно казано, дори след няколко слушания на албума съм малко объркан. От една страна винаги се радвам, когато дадена банда втежни звученето си (стига да не е самоцелно), но тук Erdling толкова са го втежнили, че почти не приличат на себе си. В опита си да бъдат по-метъл, пичовете често забравят за NDH корените си и електрониката. Вярно, че имаше нужда от разнообразие след няколко поредни албума в един стил, но тази промяна може би идва с една идея по-рязко, отколкото би ми се искало, сякаш между "Dämon" и този албум е трябвало да има поне още 1-2 стъпки, че да се стигне дотук. В крайна сметка обаче си мисля, че промяната е предимно за добро, особено след няколко чисти NDH албума.

Без отговор засега остава чуденето ми да дали приглушеното звучене е следствие на ниското качество на промото, или просто ниските са много засилени в микса, но ще изчакам да чуя крайния продукт и ако се сетя - ще си коригирам коментара и оценката своевременно.

+ + + + +
Значително втежнено, много по-метълско звучене.
Подобрения във всички звена с по-разнообразни вокали, китари и барабани.
Композиции като синглите, "Blut und Erde" и "Am heiligen Hain" се забиват силно в главата.
Перфектно пасващи гост-вокалисти.

- - - - -
Промяната в стила идва твърде рязко.
Докато бягат от NDH клишетата, се нанизват на клишето с нордската тематика.
Баладата "Sturmfänger" е най-скучната песен, която някога са писали.
Леко приглушен звук с твърде засилени ниски, но може и да е заради промото.

IF YOU LIKE
Stahlmann, Heldmaschine, Rammstein, Unzucht, Ostfront, Lord of the Lost, Equilibrium, Megaherz и др.

Автор: Testset
[7/10]
 


Categories: , , , , , , , , ,

0 Response for the "Erdling - Yggdrasil"