TODAY'S METAL - BULGARIA

Ревюта от и за съвременния метъл фен!

 • Welcome!

  Добре дошли в сайта на Today's Metal! Тук слушаме най-новите албуми и ги "съдим" нa границата между критиката и фенството. Но на първо място ние винаги сме фенове! Е, субективни сме (както и поставяните от нас оценки, всяка важаща стриктно за дадения стил), но все пак се опитваме да ви предложим нещо по-различно от останалите сайтове за ревюта - не само защото пишем и за непознати за масовия слушател групи, а и защото се стараем да пишем в един непретенциозен, неналагащ се и, надявам се, забавен и приятен за четене стил, без претенции за меродавност и излишно умнеене, без пестене на фенска критика и суперлативи. Но ако тук ви е скучно, можете да посетите и страницата ни във [Facebook], където постваме нови ревюта, нови клипове и други интересни и съвременни метъл благинки. --- От целия ни [екип] - приятно четене!

  For our non-Bulgarian visitors: please have in mind you won't find illegal downloads here. Reviews only, entirely in Bulgarian, honest and independent. --- Feel free to contact us [here] or at management@todaysmetal.com.

Diablo Swing Orchestra - 2012 - Pandora's Piñata

Posted by Today's Metal Crew On петък, април 20, 2012 4 коментара

Стил......: Avant-garde/Swing Metal
Държава...: Швеция
Лейбъл....: Candlelight/Sensory
Отнема....: ~53 минути 


С въздишка си спомням как преди 4 години търсех инфо за обявения релийз на дългоочакваното "Diablo III" (излиза чак другия месец, само 4 години чакане, въх) и търсейки, попаднах случайно на Diablo Swing Orchestra. На това му викам попадение! Всякакви смески от жанрове знаех, но за суинг метъл не бях и сънувал. Скоро след това излезе и вторият албум на групата "Sing Along Songs For the Damned & Delirious", с който ме накараха да си облека смокинга, да сложа бомбето и степ чепиците, да защракам с пръсти и да затанцувам под прожектора. Добре де, чак тoлкoва бoлен не съм, но пък ми мина през ума...

Заради всичко това сега с огромен кеф си пуснах и "Pandora's Piñata". Чудех се дали ще бъде поне на нивото на предшественика си, тъй като миналата година групата смени тромбониста и тромпетиста си (!), но съмненията ми се разсеяха напълно още със сингъла "Voodoo Mon Amour". Както можете и сами да чуете, групата наистина прави суинг метъл, използва мъжки и женски вокали, много тежки китари и бас и ярка дръм секция. Авангардността на DSO обаче не се изчерпва само със суинг метъл. Групата е сложила и истинско оперно изпълнение в албума, наречено "Aurora", а в "Black Box Messiah" залага и на електронни елементи, придаващи индъстриъл привкус на песента. "Mass Rupture" пък е пълна с ориенталски мотиви и
унищожителен основен риф, в който подло си партнират китара, бас и виолончело. Изобщо, в "Pandora's Piñata" няма дори две песни с еднаква структура и всяка има свое собствено очарование, енергия и заряд. Епичният, близо 9-минутен завършек "Justice For Saint Mary" е възможно най-достойният финал за албум от такъв ранг, тъй като не спира да изненадва до последната минута (включително и с дъбстеп елементи).

"Pandora's Piñata" е толкова епичен, че ако досега не сте се сблъсквали с DSO, най-вероятно ще настръхнете, щом ги чуете. Къде ти, аз настръхвам всеки път щом ги слушам! Не мисля, че има друга група, с която мога да ги оприлича, затова пробвайте на своя отговорност, особено ако сте отворени към подобни музикални експерименти. И ако това ще ви доубеди, то с чисто сърце поставям втората десятка за годината именно тук!


+ + + + +
Уникална комбинация от музикални стилове!
Суинг, метъл, латино, джаз, прогресив, опера, буги-буги, мюзикъл... какво още?!

Всяка песен носи свой заряд, енергия и настроение => ви чака голямо разнообразие. 
Умелото използване и смесване на толкова много стилове и инструменти изисква голямо майсторство.

- - - - -
Ако не ви кефят експериментите, надали изобщо ще харесате DSO.

Подходящо за фенове на:
Haggard, Stolen Babies, Pin-Up Went Down, Therion и др.
 Автор: Testset
-=10/10=-

4 Response for the "Diablo Swing Orchestra - 2012 - Pandora's Piñata"

 1. Анонимен says:

  Много добро ревю! Този път не е забавно, но е много ясно и точно. 10/10 и от мен.

  {Kriss}

 2. Анонимен says:

  Станахте известни, групата ви е пуснала ревюто на фейсбука си ;) Яко ревю за пореден път!

 3. Анонимен says:

  Мнооого добър албум, така не съм се кефил, от Хер Манелинг на Хаггард, насам брей след лекият спад на Терион и Хаггард, тоза албум ме успокои за бъдещето на "перверзната"/ в добрият смисъл на думата музика/.

  П.П.
  Помня един случай в който дадохте повече от 10 на албум, е този заслужава 12 :)

  (ahileas)

 4. Анонимен says:

  Thank you Google translate :) ! The review is awesome(although some of the worlds were not translated right...I think) :)