TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Crematory - Antiserum

Posted by Today's Metal Crew On сряда, януари 15, 2014 2 коментара

Стилът: Industrial/Gothic Metal
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: SPV
Отнема: ~43 минути


За ужас на част от по-старите фенове на групата, но и за радост на такива като мен, Crematory отново се завръщат към електронното си звучене. Но "Antiserum" не е втори "Revolution". Защото "Antiserum" е дори по-електронен от него! Толкова е електронен и модерен, че на места се чудех дали не са си взели някой EBM музикант в групата. И не можете да си представите изненадата ми, когато се оказа, че това наистина е така - с голяма част от електрониките в албума действително се занимава EBM музикант - Елмар Шмидт от Centhron. Ако щете вярвайте, тъкмо си мислех дали наистина не са направили колаборация с Centhron, когато открих, че това наистина е така. Ама че работа!

Субективен въпрос е дали ще харесате "Antiserum". Например, ако не понасяте електрониката в метъла и от нея лицето ви тече като това на нацист от филм за Индиана Джоунс при отваряне на кивота, значи най-вероятно няма да се зарадвате много на "Antiserum". Но ако "Revolution" е любимият ви албум на Crematory и не сте били кой знае колко очаровани от групата в последните 10 години, то този албум ще ви дойде много добре. И аз ще бъда на ваша страна - защото много ми липсваше това модерно и смело звучене.

Чухте ли вече сингъла "Shadowmaker"? Той добре загатва цялостната обстановка в "Antiserum", но макар от групата да определят песента за тази с най-голям хитов потенциал в албума, аз съм склонен да изразя културно несъгласие. EBM-ската електроника (първият признак, по който надуших приликите с Centhron) и танцувалният мелодичен припев наистина предразполагат към "хитовост", но с тях в общи линии се изчерпва цялата песен. Заради това намирам за много по-силни и хитови парчета като "Inside Your Eyes" и немскоезичната "Virus", които просто размазват със смесица от натрапчиво силни ЕВМ електроники, тежки китари и разкуфяващи рифове. Веднага след тях поставям "If You Believe" (изпята на английски и немски), чистата проба индъстриъл метъл "Kommt Näher", както и избиващите на модерен метъл "Back From the Dead" (очаквайте електронни бийтове) и "Irony of Fate". Не по-лоша е и мелодичната "Welcome", а като по-мрачни се открояват "Until the End" (която има чист EBM пасаж към края си) и заглавната и закриваща "Antiserum".

Не крия, че "Antiserum" ми допада и че дели с "Revolution" първото място в класацията ми за любими албуми на Crematory, но встрани от субективното не мога да не спомена и някои негови недостатъци. Така например имам чувството, че Crematory ползват един и същи ритъм в почти всичките си песни от много години насам. Голяма част от текстовете пък са малко (или много) посредствени, а основната им цел не е толкова да са смислени, колкото да са лесни за запомняне/запяване. Но ако вече сте фен на групата, значи сте свикнали, тези неща не ви правят впечатление и не са пречка за вас. И по-добре, защото иначе заради такива глезотии може да изпуснете един от най-свежите и актуални албуми, които Crematory някога са правили.

+ + + + +
Най-свежо и най-модерно звучащият албум на Crematory от "Revolution" насам.
EBM намесата на Centhron се усеща в много парчета и е все за добро!
Човек може да се смачка от куфеене на "Virus", "Shadowmaker", "Kommt Näher" и "Back From the Dead".
Изобщо - завръщането към електрониката много радва...

- - - - -
... но вероятно и доста ще подразни някои от по-старите фенове.
Все същият стар прав ритъм, все същите не особено дълбоки текстове.
Два-три по-скучновати и предразполагащи към "skip" трака.

IF YOU LIKE
Darkseed, Gothminister, Eisheilig, Amorphis, Paradise Lost, Centhron и др.

Автор: Testset
[8/10]

2 Response for the "Crematory - Antiserum"

  1. Анонимен says:

    На коя дата излиза официално в Европа албумът?

  2. 21 февруари, оттам нататък може да има разлика за отделните държави.