TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Fear of Domination - Distorted Delusions

Posted by Today's Metal Crew On четвъртък, януари 23, 2014 3 коментара

Стилът: Industrial Metal/MDM
От/Год: Финландия, 2014
Лейбъл: Inverse
Отнема: ~51(+5) минути


Съществуването на групи като Fear of Domination ме радва само по себе си. Те са млади, пръскащи се по шевовете от талант, нахъсани и пълни с желание да правят добра музика. И те наистина правят такава - екстремен, мелодичен и епичен индъстриъл метъл в големи количества. "Distroted Delusions" доразвива вече заложения в предишните албуми потенциал и се откроява като най-разнообразната творба на FOD досега, побрана в цели 56 минути.

Сред толкова много качествен материал е трудно да откроя най-добрите попадения валбума. Няма значение дали ще се заслушате в "Paperdoll", "Deus Ex Machina", "Legion", "Needle" (с гост-вокали от познатата ни от Tacere и Crimfall певица Хелена Хапаранта) или "Dead Space", защото във всяка от тях ще откриете тази страхотна комбинация от индъстриъл метъл и мелодет, която FOD правят толкова добре. Изпятата на фински "II" също влиза в този списък, но заслужава отделно споменаване, тъй като различният език в нея ѝ придава един по-различен, хладен, типично скандинавски отенък, напомнящ за колегите им от Turmion Kätilöt и Ruoska. 

Освен с типичен скандинавски индъстриъл/мелодет, FOD изненадат и с някои по-авангардни композиции. Така например "Parasite" е мрачна тежка балада, но мракът в нея не е нищо в сравнение с този, който пада с идването на зловещата "Organ Grinder". Това е може би най-интересната песен в албума, която бих определил като "част от зловещ мюзикъл", заради вложените в нея мотиви на мрачна карнавална музика и театралност. За финал пък е оставен 7-минутният финален епос "The Great Dictator". Хоровете, епичните оркестрациите и убийственият китарен риф правят песента една от най-добрите на групата в дискографията им изобщо! Великолепен финал на един и без друго много силен албум. В края на албума всъщност е поместен и ремикс на "Legion", но той играе ролята по-скоро на бонус трак, отколкото на същински финал.

Тежък, мелодичен, силно електронизиран, често епичен и изненадващо зловещ на места - с тези думи можем най-лесно да обобщим казаното за "Distorted Delusions". Ако друга група с по-влиятелен и голям лейбъл издаде подобен албум, той би грабнал вниманието на огромна част от съвременната метъл аудитория. Но уви, засега FOD продължават да се водят "ъндърграунд", макар и да заслужават далеч по-голяма известност от сегашната си. Мегдан за развитие обаче винаги има, затова продължавам да вярвам, че FOD ще постигнат по-мащабен успех някой ден - защото упоритият им труд заслужава да бъде награден.

+ + + + +
Рядко срещана добра комбинация от индъстриъл метъл и мелодет.
Близо час стегнат и разнообразен материал, без тракове тип "пълнеж".
Тежък, добре електронизиран, модерен звук.
Страхотни композиции като "Organ Grinder" и "The Great Dictator" не се чуват всеки ден.

- - - - -
Чистите вокали в "Parasite" изфалшивяват на едно място.
Ако сте чували Turmion Kätilöt, може да откриете доста сходства в звученето на двете банди. 

IF YOU LIKE
Turmion Kätilöt, Scorngrain, BLD, Pain, Deathstars, The Unguided, Rammstein и др.

Автор: Testset
[9/10]

3 Response for the "Fear of Domination - Distorted Delusions"

  1. Анонимен says:

    На коя дата излиза албумът?

  2. На 7 февруари.

  3. Анонимен says:

    Албумат е зашеметяващ направо! Браво на момчетата!!