TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Sidilarsen - Chatterbox

Posted by Today's Metal Crew On сряда, януари 29, 2014 1 коментара

Стилът: Alternative/Industrial Metal/Rapcore
От/Год: Франция, 2014
Лейбъл: New Track Music/Musicast
Отнема: ~57 минути


Не знам как Sidilarsen успяват да ми се харесат във всичко, което правят. А те правят доста неща - индъстриъл метъл, алтърнатив, рап, ню метъл и рапкор. И то на френски. Може би по това се познават истински талантливите групи - по това, че могат да правят няколко жанра и все да звучат така, сякаш са експерти във всеки от тях.

Естествено, като стар "индустриалец", най си харесвам електро-метъл звученето им. В "Chatterbox" то се чува най-отчетливо в сингъла "Comme on vibre", включващата малко испански мотиви "Hermanos" и в "Un echo". В тази групичка обаче нарочно не включвам полъхващите на drum & bass (откъм ритъм секциите си) "Matiere première" и "On en veut encore". С повече алтърнатив и ню метъл се открояват "Unanimes", "Le prix du sang" и "Si près de la flamme", в последната от които има странно засилени електронни барабани. "Nos anciens" пък е едно самотно и мрачно рап парче, което, напук на цялата ми неприязън към този стил, просто се е получило добре (явно седмокласникът в мен все още има слабост към добрия рап, хм). Без категория оставям "L'ivresse des maudits", която е... ъ, да речем, че е трудна за описание и далеч по-интересна за слушане.

На финала на "Chatterbox" ни посреща и изпраща 18-минутната "Des millards". Последните 12 минути от нея обаче представляват репликите на феновете, направили рано своя преордър на албума и изпратили своите аудио записи на фразата "Nous sommes des milliards contre une élite" (включително и на други езици - немски, италиански, испански, руски). Безспорно готина идея, която да включи феновете в процеса.

Определено харесвам "Chatterbox" повече от "Machine Rouge", макар обложката на предния да бе около 100 пъти по-хубава. Това е поредният урок, че съдържанието невинаги се определя от опаковката. Но пък виж, ако бях видял тази обложка в магазина, щях да реша, че става дума за някакъв шок-поп (има ли такова животно?) и щях да го подмина. За щастие обаче знам, че Sidilarsen винаги имат какво да предложат и че надскачат себе си с всеки изминал албум. Затова и съм толкова доволен, че не пропуснах "Chatterbox".

+ + + + +
Толкова голямо разнообразие, че кажи-речи всяка песен е в свой различен стил.
Качествена съвременна продукция със супер модерен, тежък и изчистен звук.
Много енергичен, ритмичен и приятен за (силно) слушане и надуване албум като цяло.

- - - - -
Обложката е малко... абе, не е много приятна за гледане. Или?
Рапът може да ви дойде в повечко в "Nos anciens".
Ако не разбирате френски - трудно ще зацепите за какво става дума в песните. 

IF YOU LIKE
Sub Dub Micromachine, Lofofora, Mass Hysteria, TFK, Girugamesh, The Prodigy и др.

Автор: Testset
[8/10]

1 Response for the "Sidilarsen - Chatterbox"

  1. Анонимен says:

    Споделям впечатленията си албума като цяло.

    Cамо не разбирам защо френският е минус? Вярно, малко е нестандартен за индъстриъл сцената, но това, че генералната публика не знае френски си е неин проблем. Все едно да теглим и по един минус на Turmion Katilot и Ruoska, защото не разбираме фински :) За мен езикът няма връзка с таланта на дадени група или албум.

    В крайна сметка даже и да е на английски, ако нищо не му се разбира, каква е файдата :D