TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Maerzfeld - Fremdkörper

Posted by Today's Metal Crew On петък, януари 03, 2014 2 коментара

Стилът: Industrial Metal/NDH
От/Год: Германия, 2014
Лейбъл: Südpol/Rough Trade
Отнема: ~45 минути


Първо ревю на сайта за тази година и то е за NDH албум! Какво по-добро работно начало на 2014-та, ако не с музика, за която мога да пиша с максимална увереност? Maerzfeld, познати още като Stahlzeit, работят и като трибют-банда на Rammstein, затова, някак логично, приличат на легендарните си идоли. По-незапознатите даже биха могли да помислят, че слушат именно Rammstein, ако си пуснат "Fremdkörper". Да, ама ходи обясни, че явните влияния са едно, а копирането - друго. Но здраве да е, прекалено много пъти съм обяснявал същото за NDH бандите, няма пак.

Веднага щом пуснете албума ще забележите, че вокалите на Хели Райсенвебер са почти идентични с тези на Тил Линдеман. Хели, нарочно или не, дори външно прилича на Тил, но копирането свършва дотук. Оттам насетне Maerzfeld са се постарали да заложат на здрав, немскоезичен, авторски индъстриъл метъл - с тежки, насечени рифове, електроника и... всичко, което можете да очаквате от една NDH банда. Звучнето на албума се доближава до това на Rammstein от началото на кариерата им, като някои парчета звучат досущ като излезли от "Herzeleid". Това обаче в случая е комплимент, защото много банди се опитват да постигнат именно това звучене, но по пътя или се губят в много грозно копиране, или се провалят с гръм и трясък.

Достатъчни са заглавната "Fremdkörper", "Tanz Für Mich", симфоничната "Krieg", или сякаш излезлите от "Herzeleid" резачки "Fleisch Im Fleisch" и "Heilige Krieger", за да разберете, че Maerzfeld може и да са повлияни от музиката на Rammstein, но за копиране не може да става и дума. Такова се усеща само в "Kopfschuss", която има сходна структура с "Du Riechst So Gut", но въпреки това е сред най-разкуфяващите песни в албума.

Фактът, че толкова често споменавам Rammstein недвусмислено говори, че приликата на Maerzfeld с тях далеч не е малка, но и не мисля, че това е нещо, което групата се опитва да скрие. Чест им прави и че са направили вече втори албум с авторска музика, вместо да действат само като трибют-банда, защото "Fremdkörper" е албум, който ще донесе много радост и куфеене на NDH феновете. Албумът е изключително силен за жанра, защото, дето се вика - вече не ги правят такива. "Fremdkörper" ни връща във времената, когато този стил беше в своя разцвет и в общи линии, представяйки го във възможно най-чист и здрав вид, той е един от най-добрите NDH албуми, които съм чувал в последните години. Особено при липсата на нов материал от... знаете кой.

+ + + + +
Изчистено, здраво, много директно NDH звучене в най-добрите традиции на жанра.
Кристален звук, качествена продукция и отчетливи лирики.
Плътни, тежки китарни рифове, здрав ритъм и перфектно вклюващи се електронни и симфонични елементи.

- - - - -
Безспорни и много очевидни влияния от Rammstein.
Някои песни са досущ като излезли от "Herzeleid"... което е и комплимент в известен смисъл.

IF YOU LIKE
Rammstein, Stahlmann, Ostfront, Treibhaus, Eisbrecher, Die Allergie и др.

Автор: Testset
[8/10]

Categories: , , , , , ,

2 Response for the "Maerzfeld - Fremdkörper"

  1. Анонимен says:

    ще кажете ли нещо за новиа албум на
    kataklysm
    и един директен въпрос към екипа.
    Защо не правите ревюта и на live албуми.Все пак нали метълът е музика за наживо ;)

  2. Анонимен says:

    Учудващо добър NDH! Браво!