TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Stoneman - Goldmarie

Posted by Today's Metal Crew On събота, май 03, 2014 2 коментара

Стилът: Industrial/Gothic Metal/NDH
От/Год: Швейцария, 2014
Лейбъл: Dance Macabre
Отнема: ~37 минути


Stoneman не са типичната NDH банда. Първо, защото не са германци, а швейцарци и второ - защото просто не правят точно NDH. Все пак обаче спадат към това течение, тъй като открай време го има неписаното правило, че за NDH банди могат да минават и такива от Австрия и Швейцария. И освен, че текстовете им са на немски, удрят с тежки китари и използват електроника, Stoneman се открояват и с елементи на мелодичен готик метъл и чести включвания на дет-вокали. Изобщо - групата би представлявала интерес за феновете на по-мрачния (но все пак мелодичен) метъл.

Заглавието на албума "Goldmarie" ми напомня за разказите на един мой познат, който бе направил грешката да отседне в един хостел в Берлин, носещ същото това име. В началото дори си помислих, че някоя група най-накрая се е сетила и си е кръстила албума на него, тъй като това страховито подобие на хотел наистина заслужава внимание и песни, посветено на него. Но за да не ви губя времето - отворете Google и прочетете сами за какво иде реч, а аз ще ви кажа накратко какво ви очаква в този нов албум на Stoneman. С две думи - хубави работи! Албумът съдържа 10 парчета със средна дължина, изслушва се лесно на един дъх и често успява да привлече дори отвлеченото внимание с готини рифове и зарибяващи мелодии. С тази задача най-добре се справят отварящата "An Die Geräte", бавната, но притежаваща страхотен припев "Der Rote Vorhang", заглавната "Goldmarie" и сингълът "Mord Ist Kunst". Малко преди края на албума пък дочух и много позната мелодия. Тя идваше от трака, озаглавен "Freundlich Sein", който обаче аз веднага разпознах като нова версия на "Wer Ficken Will" - песен на групата от 2007-ма, която пичовете са решили да презапишат. Донякъде ги разбирам - и до днес това ми е любимото парче на Stoneman, но то дори си имаше цяло видео, така че не съм много сигурен каква точно е била мотивацията на групата пак да сложи песента и в новия албум, при положение, че оригиналът си е повече от добър. Или поне аз харесвам повече предната версия. Но те си знаят.

Популярността на такива групи (и на този жанр като цяло) у нас е стабилно ниска, така че по всяка вероятност до два дни ще сте забравили, че съм писал това ревю и няма скоро отново да чуете за Stoneman. Затова не си пропускайте шанса и щом сте стигнали чак до този ред в текста - цъкнете някой от линковете към видеата на групата, оставени по-горе и слушайте. И да не ви хареса - няма да изгубите почти нищо. Пък ако ви хареса - добре дошли в сравнително малобройния клуб на българските NDH фенове! ;-)

+ + + + +
Мелодичен, сравнително мрачен и умерено тежък албум.
Редица запомнящи се и привличащи вниманието моменти.
Интересни скокове от високи чисти вокали към ниски и екстремни такива.

- - - - -
В някои парчета просто не се случва нищо и спокойно могат да ви минат покрай ушите.
Така и не разбрах защо са презаписали "Wer Ficken Will", ама карай.

IF YOU LIKE
Gothminister, Lord of the Lost, Stahlmann, Staubkind, [die!], Unzucht и др.

Автор: Testset
[7/10]

Categories: , , , , , , , ,

2 Response for the "Stoneman - Goldmarie"

  1. Анонимен says:

    А кога излиза?

  2. Вече е на пазара! :-)