TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Sabaton - Heroes

Posted by Today's Metal Crew On сряда, май 07, 2014 1 коментара

Стилът: Power/Heavy Metal
От/Год: Швеция, 2014
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~37 минути


Щом преди около две години се разбра, че голяма част от състава на Sabaton ще бъде подменен, разбирачите побързаха да отпишат групата, убедени, че "нищо вече няма да е същото". Убедените в бъдещия провал побързаха да направят от мухата слон и когато се появи обложката на "Heroes". На нея банално смелият американски войник стоварва неестествено дългата си ръка в лицето на банално лошия германски войник с такава сила, че вторият хвърчи като ударен с ъперкът в Mortal Kombat 3. И с това се изчерпват спорните моменти в "Heroes".

Само след едно преслушване на албума става ясно, че креативната сила в групата все още е същата и че разделянето с предишите членове изобщо не е повлияло на композиционния процес. Бързо става ясно и кои песни ще се скача и пее най-много на ббъдещите концерти на групата. Това без съмнение са отварящата "Night Witches" (типично силно начало в духа на "Ghost Division"), галопиращата "To Hell And Back", мощната "Resist And Bite" и съвсем епичната "Hearts of Iron". Тези четири парчета са толкова добри, че ако в този албум имаше още четири с този заряд, "Heroes" щеше да се превърне в моментална модерна класика. И не че остатъкът от албума е лош - просто не мога да кажа, че всички песни са на същата голяма висота. Всички те ни разказват коя от коя по-интересна история за някои от забравените герои на Втората световна война и всяка има свой собствен заряд, който обаче може да бъде усетен най-добре от хората, които знаят за какво точно става дума в текста. Не вярвате? В такъв случай...

... си пуснете веднага епичната "Inmate 4859" и си представете невероятната смелост на Витолд Пилецки, който доброволно влиза в Аушвиц за две години, за да изнася оттам информация, а впоследствие хладнокръвно бяга от лагера. Малко след края на войната заявява, че разликата между Хитлер и Сталин е само в дължината на мустака и започва свое разследване срещу комунистическия лидер, заради което получава три смъртни присъди. Можете да си пуснете и "Ballad of the Bull", разказваща за изключителната постъпка на австралиеца Лесли Алън (по прякор Бика), който извежда на раменете си 12 (а според някои източници дори 18) ранени американски войници от фронтовата линия, след като двама медици умират в опитите си да им помогнат.

Всяка история, разказана от Sabaton в "Heroes" прави албума напълно достоен да носи това заглавие. Прави огромна чест и на Sabaton, че възпяват тези герои, голяма част от които няма да срещнете като имена на страниците на масовите учебници по история. И макар музикално да не се сблъскваме с някакви особени изненади, това не пречи на цялостното удоволствие от слушането на албума. Проблемът е по-скоро в това, че нормалната версия на "Heroes" е дълга само 37 минути и трябва да си купиш още 2356 убер лимитед делукс ексклузив бонус издания, за да се добереш до всички песни, записани за него. А те си заслужават, защото между тях се забелязват кавъри на Metallica, Battle Beast и нашите шведски индъстриъл метъл любимци Raubtier (с които Sabaton имат доста тясна връзка). С тях албумът става и с 5 песни по-дълъг, както си му е редът. Всички останали критики към албума поне според мен (освен може би част от обвиненията в самоповтаряне) са почти напълно безпочвени, или както изпя Тобе при гостуването си в "Денят започва с култура" - "Абсолютни глупости"! Слушайте, учете история и се гответе за Каварна - ще се видим там!

+ + + + +
Албум с много силни парчета, които са не само идеални за слушане, но и за прочитане.
Мощен маршов ритъм, прилепчиви мелодии, лесно запомнящи се припеви.
Отсега е ясно кои са бъдещите концертни хитове - още 2-3 като тях и този албум щеше да е легендарен!

- - - - -
Групата малко се самоповтаря (за добро или зло), а някои парчета звучат някак... пълнежно.
Обикновеното издание на албума продължава само скромните 37 минути.
Трябва или да си купиш 32921 издания, или скъп earbook, за да се добереш до петте бонуса.

IF YOU LIKE
Powerwolf, Manowar, Raubtier, Battle Beast, Hammerfall, Van Canto и др.

Автор: Testset/Herja
[8.5/10]

Categories: , , , , , ,

1 Response for the "Sabaton - Heroes"

  1. Анонимен says:

    Вчера ги гледах на живо в Каварна. Това е първия техен концерт, който гледах. Честно, надминаха очакванията ми. Страхотно шоу направиха, постоянен контакт с публиката. След този концерт май им станах фен.

    За албума мога да кажа, че определено е по-слаб от Carolus Rex, но има доста силни парчета. А големият плюс на тази група, че просто няма безсмислена песен, безсмислени текстове, каквито имат много от топ групите. От Carlus Rex научих историята на Швеция, а Heroes разказва за почти непознати за хората имена от Втората световна. Съгласен съм с оценката 8,5/10