TODAY'S METAL

Ревюта от и за съвременния метъл фен

  • About TMB

    BGR: Today's Metal е сайт за метъл ревюта с идеална цел, създаден през 2011-а година, за да популяризира модерната метъл сцена. Нашата цел - бързо и лесно да разберете става ли нещо ново за слушане или не!

    ENG: Today's Metal is a non-profit webzine for metal reviews, established in 2011 with the purpose of promoting the modern metal scene. Our goal - to quickly let you know if a new metal album is worth your time!

    [FACEBOOK]        [INSTAGRAM]        [YOUTUBE]        [TWITTER]        [E-MAIL]

Deathstars - The Perfect Cult

Posted by Today's Metal Crew On понеделник, май 19, 2014 2 коментара

Стилът: Industrial Metal
От/Год: Швеция, 2014
Лейбъл: Nuclear Blast
Отнема: ~43 минути


Времето лети прекалено бързо, защото още пазя мисълта как "Night Electric Night" беше издаден "скоро", пък то вече минаха 5 години оттогава. Като се замисли човек - 5 години са много за създаването на един албум. А крайният резултат от един такъв трябва да е наистина добър, иначе феновете ще са разочаровани и събираните им в продължение на 5 години надежди ще се окажат малко напразни. Но дали Deathstars са успели да задържат нивото си за тези години?

В общи линии - да. Но ако някой е очаквал за този период групата да издаде своя голям шедьовър - ще трябва да почака още малко. "The Perfect Cult" е просто поредният (добър) албум на Deathstars. Знам, звучи объркващо, че го казвам като нещо лошо, пък то не е. Да, "The Perfect Cult" е добър, силен албум, но за 5 години очаквах нещо много "по-така". Звученето на групата е на познатото ниво, като основните разлики с предишните албуми са, че композициите звучат по-опростено, директно и мелодично, а самият звук е по-органичен и по-малко епичен. Електрониката пък вече не играе чак такава водеща роля във всеки припев, всеки "лийд" и всяка "кука". Дотук обаче не може да се каже категорично кое е за добро и кое - не, защото и двата типа звучене си имат своите плюсове и минуси. Първият явен проблем обаче е, че вокалите на Whiplasher не звучат чак толкова плътно и нахъсано като в предните албуми. На всичкото отгоре те са наблъскани с ехо-ефекти са оставени на по-заден план, което поне за мен е голяма грешка. За сравнение - чуйте му гласа в "Cyanide" или "Death Dies Hard" и го сравнете с този в "Ghost Reviver", да речем. Очевидно е къде звучи по-добре.

Преди да съм ви отчаял с моя скептицизъм и първоначално разочарование искам да отбележа и многото силни страни на "The Perfect Cult". Казато за начало - кристално чистият му и органичен инструментал е лукс, който малко индъстриъл метъл банди могат да постигнат, защото е наистина трудно да правиш такава "механична" музика, без да прекалиш с компютърната обработка. Повечето от парчетата също са подобаващо силни за група, която изначално си е поставила летвата високо. Първата половина на албума пък може условно да се нарече "мелодичната половина" и ще разберете защо още в припевa на отварящата "Explode" (личи си, че са били на турне с Rammstein) и съвсем ще се убедите в думите ми, когато чуете бързата "Fire Galore", избраната за сингъл "All the Devil's Toys" и опростената "Ghost Reviver". Заглавната (и сравнително епична) "The Perfect Cult" пък играе ролята на буферна зона между "мелодичната половина" и "мрачната половина", чието начало идва с "Asphalt Wings", която поне аз категорично обявявам за най-добрата песен в албума. Мрачното настроение и средното до бавно темпо се наместват трайно до края на албума, като евентуално изключвам от това число "Temple of the Insects", която така и не получих в своето промо.

Накратко, Deathstars са направили добър нов албум, но определно можеха да сътворят и нещо по-грандиозно за 5 години. Къде ти, дори двете нови парчета от компилацията им звучаха по-добре от повечето в "The Perfect Cult". Този албум имаше нужда от повече ярки хитове от сорта на "Explode", "All the Devil's Toys" и "Asphalt Wings", но пък поне всички парчета са консистентни и крайният продукт изглежда цялостен. Deathstars са една от любимите ми банди и може би затова съм малко по-критичен към тях, отколкото би бил един безпристрастен метъл анализатор (ако има такъв), но след 3 дни слушане продължавам да не мога да се прехласна и доста от песните не ми звучат достатъчно убедително. Въпреки това ще си купя "The Perfect Cult", защото дори в най-слабите си изяви Deathstars пак са силни. Не знам как го правят, но е така.

+ + + + +
След пет години без студиен албум Deathstars най-накрая се завръщат с такъв!
Орагничен, добре изчистен инструментален звук, кристално ясен бас.
Изненадващо мелодичен, особено в първата си половина - и доста мрачен във втората.
Много силни парчета с хитово звучене като "Explode", "Asphalt Wings" и "All the Devil's Toys".
Консистентни парчета, завършен краен продукт.

- - - - -
Липсва познатото мащабно, епично, супер нахъсано звучене от предните албуми.
Цели 3-4 парчета клонят към пълнеж, макар да не са съвсем такъв.
Прекалено много ефекти във вокалите, които на всичкото отгоре са и на заден план.

IF YOU LIKE
Pain, The Kovenant, Gothminister, Rammstein, Lord of the Lost, Ruoska и др.

Автор: Testset
[7/10]

2 Response for the "Deathstars - The Perfect Cult"

  1. Анонимен says:

    "Липсва познатото мащабно, епично, супер нахъсано звучене от предните албуми." - тук съм напълно несъгласен. Звучи си точно като Night Electric Night.

  2. Анонимен says:

    Аз съм на тотално противоположно мнение.За мен The Perfect Cult е най-добрият албум на групата изобщо,песни като Ghost Reviver,Noise Cuts,Track Crush And Prevail,както и заглавната песен са способни да те потопят в един футуристичен сайбър пънк свят откойто няма измъкване.Останалите песни от албума също са добри,като изключиме All The Devil's Toys която е като излязла от B-Side на Night Electric Night.Аз бих му поставил 9/10 оценка